SAAKO TYTÖT LEIKKIÄ TYTTÖJÄ?

*Kaupallinen yhteistyö Kiddex ja PlanToys*
*PlanToys brändilähettiläs*


Viiden tytön äitinä mulla ei ole kokemusta poikien kasvattamisesta ollenkaan. Mun kokemukset pojista koostuu ihan vain mun omasta isoveljestä ja siitä, että itse leikin pienenä aina isoveljen ystävien kanssa. Mulla oli siis ilo kasvaa usean "isoveljen" kanssa. Mä en koskaan kokenut pienenä pitäväni ns. tyttöjen leikeistä. Vauvanukke oli mulle tärkeä, mutta muuten rakensin legoilla, konttasin mutalammikoissa ja leikin sotaa. 
Tyttöjen äitinä ensimmäinen oletus mulla oli, että nyt elämä tulee olemaan pelkkää prinsessaleikkiä, tyllejä ja keijusiipiä. Hyvin stereotypinen ajatusmaailma tyttöjen äitinä olemisesta. En kuitenkaan koskaan ohjannut tyttöjä leikkimään millään tietyllä - meillä leikitään niin My Little Poneilla kuin autoilla. Lelukaupan hyllyltä tytöt valkkaa legoja ja vauvanukkeja ihan hyvässä sovussa, eikä koskaan ole tullut mieleenkään kieltää jotain tiettyä lelua heiltä. 

Kuitenkin tässä hyvin neutraalissa ja sukupuolettomassa maailmassa olen joutunut muutamaankin otteeseen miettimään sitä, miten ohjata tyttöjä tiettyjen leikkien kanssa. Olen myös pohtinut saanko sanoa, että meillä on pelkkiä tyttöjä ja sillä tavalla korostamaan sitä faktaa, ettei meidän perheessä ole ainuttakaan poikaa. 
Nykyään, kun isommat ovat jo teini-ikäisiä ja pienemmät 2-5 -vuotiaita, niin pienet tietenkin katsovat mitä isommat tekevät ja kiinnostus ns. tyttöjen juttuihin on pienillä herännyt. Esimerkiksi meikkaaminen ja kynsien lakkaaminen on meillä tällä hetkellä aika kova juttu ja meikkileikkejä halutaan leikkiä niin mun kanssa kuin keskenäänkin. Etenkin kaksivuotias Enna on kova "leikkaamaan" äitiä ja huulipunaa maalaillaan omiin ja kaikkien vieraidenkin huuliin. Saipa Linan kummisetä vierailullaan hyvät meikit tuossa jokunen viikko sitten. Onneksi on hyvät meikit. Nimittäin meillä on lapsilla käytössä PlanToysin meikkisetti, joka me saatiin brändilähettiläinä valkata muiden lelujen joukosta. Tällä meikkisetillä on myrkytöntä meikkailla toisiaan ja kaikkien kummisetiä
Vaikka meikkaaminen on hyvin tyttömäistä ja ehkä stereotypistä, en ole missään nimessä halunnut luovaa leikkiä kieltää. Enkä aio. Lapset kuitenkin näkevät siskojensa meikkaavan päivittäin, sekä minä meikkaan aina töihin, joten olisi todella tekopyhää kieltää heiltä tämä roolileikki, joka selvästi kehittää heidän taitojaan ja mielikuvitustaan. En myöskään halua uskoa, että näinkin "tyttömäinen" leikki olisi haitallista kenenkään kasvulle tai oman identiteetin etsinnälle. Leikki on kuitenkin leikkiä ja sitä lasten kuuluu tehdä. Ja mistä sitä tietää, jos tässä kasvatetaan tulevaa meikkitaiteilijaa. Sehän olisi hienoa! Leikistä kuuluu inspiroitua.

PlanToysin lelut taasen ovat meillä ihan ykköspäässä, kuten varmaan on käynyt selväksi. Entuudestaan meillä on eläinlääkärisettiä, tasapainolautaa ja keinuhevosta. Myös Joulupukki toi ison kasan erilaisia keittiöleikkeihin sopivia ruokia, sekä yhden lautapelin. Nämä ovat olleet lasten suosikkeja joulun jälkeisissä leikeissä. 
PlanToysin lelut sopivat ekologisuudellaan tähän päivään, eikä tarvitse potea huonoa omaatuntoa muovileluista. Listan jälleenmyyjistä löydät täältäHenkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tytöt saa olla just niin tyttöjä, kun ne itse haluavat. Meillä on viisi hyvin erilaista tyttöä - yksi haluaa aina pukeutua mekkoon, toinen verkkareihin. Yksi ei poistu talosta ilman meikkiä ja kolmannelle on ihan sama mitä päällä tai naamassa on. Jokainen on ennen kaikkea yksilö ja yksilöinä heitä kaikkia haluankin kannustaa kulkemaan tätä maailmaa ja oppimaan uusia asioita. 
Meikkileikit ei tee kenestäkään yhtään sen tyttömäisempää tai huonompaa kuin mitkään muutkaan leikit. Vai mitä mieltä olette? 


Ei kommentteja