STRESSIVAPAA JOULU?


Jokaisen joulun alla tulee ainakin itse mietittyä, mitä joulu merkitsee ja miten sitä haluaa viettää. Minkälaista joulua haluaa tarjota lapsille ja mitä perinteitä siirtää omasta lapsuudestaan heille. 
Kaikki mut tuntevat tietää, etten mä ole jouluihminen. En yhtään. Kuitenkin mulle on tärkeää, että lapset saa valita ovatko he jouluihmisiä vai eivät. En halua pilata kenenkään joulua olemalla täysin Grinch. 
Mutta yksi asia, mitä haluan joka joulu noudattaa on viettää mahdollisimman stressivapaa joulu. 

Miten sitten pidetään stressivapaata joulua? Jokaiselle se merkkaa täysin eri asioita. Joku sanoo, että nauttii siitä ruoan tekemisestä ja hääräämisestä. Toinen nauttii lahjashoppailusta ja kauppojen kiertämisestä. Kaikki on stressivapaata, kunhan siitä nauttii. Mutta jos jotain täytyy vähääkään tehdä hampaita kiristellen, niin missio on epäonnistunut. 

Mulle itselle täydellinen ja stressivapaa tapa viettää joulua on kotona. Oman perheen kesken. Aamulla saa heräillä rauhassa - jokainen perheenjäsen. Ei tiukkoja aikatauluja ja isoa kasaa järjestelmällistä toimintaa kellon tarkkuudella. Oloa. 
Joulupukki käy meillä jo yöllä, joten lahjat löytyvät kuusen alta heti aamusta. Niitä saa alkaa availemaan, mutta hillityllä tahdilla. TV saa olla auki koko aamun ja riisipuuro porisee hellalla pikku hiljaa. 
Laatikot tulee valmiina, itse lämmitettynä tietenkin. Meillä ei syödä kinkkua ja kalkkunarullastakin olen jo vuosi sitten luopunut. Teen itse lihapullia ja kanan rintafileitä. Ruoka on valmista sitten, kun se on valmista. Ei mitään tarkkaa aikaa. 
Ruoan jälkeen lapset saavat tehdä pipareita ja torttuja. Koko ajan lahjoja availlaan ja vietetään aikaa yhdessä. Ilman, että kenenkään tarvitsee edes vaihtaa yöpaitaa koko päivänä pois, jollei halua. 
Meidänkin joulu sisältää tiettyjä perinteitä, kuten ne TV-ohjelmat, jotka varmaan kaikki katsoo. On perinteistä jouluruokaa, kuten laatikot. 

Se on se joulu, mitä mä olen yrittänyt viimeiset viisi-kuusi vuotta rakentaa. Rentoa. Stressivapaata. Mulle se on just sitä, ettei mun tartte noudattaa aikataulua tai hikoilla kassajonossa. Ei juosta aattona paikasta toiseen ja kuunnella viiden lapsen valitusta 12 tuntia siitä, ettei lahjoja saa vielä avata. 

Minkälainen on sun stressivapaa joulu?


1 kommentti

  1. Kiitos kirjoituksestasi! Stressivapaa joulu on toivottavasti muutakin kuin illuusio. Pysähtymistä ja joutenoloa, tekemättömyyttä ja tuttuja perinteitä! Stressitöntä joulua teille. Vilkaise, jos joudat aiheen äärellä liikkuva tekstini:
    http://juhaniteras.blogspot.com/2018/12/voidaanko-sitten-avata-joulupukki-eli.html

    VastaaPoista