MILTÄ KILPIRAUHASEN LIIKATOIMINTA TUNTUU?


Miten voisi sanoin kuvailla sellaista oloa, jossa ihminen on jatkuvassa sumussa? Jatkuvasti väsynyt, jatkuvasti kiukkunen, jatkuvasti oman olonsa äärirajoilla? Jatkuvasti hikinen, jatkuvasti kirjaimellisesti sydän tykyttäen koittaa pysyä hereillä? Sellainen olo mulla on. Jatkuvasti. 

Kilpirauhasen liikatoiminta on mulle entuudestaan täysin tuntematon sairaus. Meillä on suvussa ollut vajaatoimintaa, joka on muutenkin ilmeisesti yleisempi tauti. Olen joutunut itsekin tsekkaamaan kaikki mahdollisen tiedon, sillä en ole edelleenkään päässyt lääkärille, saati saanut minkäänlaista ohjeistusta mun olon parantamiseksi. 
Kävin viime viikolla lääkärissä, kun voimat loppuivat täysin. Listasin kaikki oireet paperille ja kerroin olevani oman sietokyvyn rajoilla. Lääkäri totesi, että oireet voivat johtua stressistä. Tai hänen mukaansa oireeni ovat hyvin paljon todennäköisemmin henkisiä kuin oikeita oireita. Takaisin kotiin kärsimään. 

Kävin torstaina uudelleen kontrolliverikokeissa, joissa oli tarkoitus seurata kilpirauhasarvojen kehitystä. Sain selityksen "henkiselle oireilulle", nimittäin yksi arvoistani on romahtanut mittaamattomaksi. 
Kun kilpirauhasarvoja mitataa, mitataan kolmea eri arvoa - THS, T3 ja T4. Liikatoiminnassa THS laskee ja muut arvot nousevat. Viitearvot ovat (TYKSLabin mukaan) THS = 0,3 - 4,2, T3 = 3,1 - 6,8 ja T4 = 11 - 22.
Mulla arvot ovat THS = alle 0,0050 (eli mittaamattomissa). T3 = 10,1 ja T4 23,7. Eli kaikki viitearvojen ulkopuolella. Voitte vain kuvitella kuinka kiukkunen mä (taas kerran) olen Terveyskeskuslääkärin toteamukselle stressistä ja henkisistä oireista. 

Kilpirauhasen liikatoiminnan oireisiin kuuluu mm. Väsymys, hikoilu, jano, lisääntynyt ruokahalu, rytmihäiriöt, hermostuneisuus, ärtyisyys, unettomuus, käsien vapina, hauraat hiukset, hengenahdistus, kuukautishäiriöt ja lihasheikkous. Nämä ovat kaikki mun oirelistalla. Toiset pahempina kuin toiset. Vaikka väsymys on jatkuvaa, niin silti pistän omana inhokkinani hikoilun kärkeen niistä oireista, joista haluan päästä eroon. Hikoilu kun ei ole mitään "on vähän kuuma" -hikoilua, vaan musta valuu hikeä. Valuu. Koko ajan. 
Väsymyksen takia olen nykyään tosi kiukkunen, jaksamaton, ärtyisä ja unohdan ihan kaiken. Mulla ei ole voimia tehdä mitään, mutta silti on pakko tehdä kaikki. 

Kaiken lisäksi tätä oloa on todella vaikea selittää kavereille ja lähimmäisille. Mä kun olen se tehopakkaus, joka tekee kymmenen asiaa kerrallaan, enkä koskaan valita mistään, joten musta tuntuu, että mun lähellä ihmiset ei oikein ymmärrä kuinka finaalissa mä ihan oikeasti olen ja kuinka paljon apua mä tarttisin ihan normaalissa arjessa tällä hetkellä. 

All in all. Kilpirauhasen liikatoiminta tuntuu paskalle. Ihan järkyttävälle ja mä lasken sekunteja, että mä ens viikolla pääsen lääkärille ja saan aloittaa tästä parantumisen. 

2 kommenttia

 1. Itse sairastuin basedowin tautiin kolme vuotta sitten.
  Oireet helpottivat viikossa lääkityksen alettua,joten toivoa on olemassa.
  Sydämentykytykseen sain propralia ja se auttoi.
  Lääkitys lopetettiin vuosi sitten ja basedowin on tällä hetkellä remissiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että olet päässyt hyvään tilanteeseen sun sairauden kanssa!
   Kyllä se onneksi tuo toivoa itsellekin, ettei tässä mistään kuolemanvakavasta taudista ole kyse vaan täysin hoidettavissa olevasta sairaudesta. Kunhan pääsee alkuun.

   Poista