JOULUN 2017 LAHJAVINKIT

Vielä reilu viikko aikaa jouluaattoon ja aika ostaa viimeisetkin lahjat. Tai sitten ne ensimmäiset, kuten allekirjoittanut. 
Oon useaankin otteeseen kertonut, etten ole mikään jouluihminen ja hankin lahjat hävettävänkin myöhään - useimmiten 23.12. Tosin tähän on myös syynä se, etten malta olla antamatta lahjoja. Joten jos ostelisin lahjoja pitkin vuotta, niin ei niitä todellisuudessa enää olisi jouluaattona antaa kenellekään. 

Olen aikaisempinakin vuosina kerännyt vinkkivitosia joululahjalistoille - jatketaan hyväksi todettua linjaa!


0-1 vuotias

Vauvoille on helppoa ja hankalaa ostaa - ne eivät kitise ja suutu, jos paketista ei tule mitään mieluista, mutta myöskin lahjan ostaminen niin pienelle saattaa tuntua turhalta. Joten itse olen tämän ikäisillä suosinut paketteja, joita tulisi muutenkin ostettua. 
Vaatteita, käyttötavaraa, kylpyleluja, aikaa. Jos lahjansaaja ei ole oma lapsi, niin lahjan voi suunnata myös vanhemmille - vanhemmille parisuhdeaikaa, kun lupaat hoitaa pienokaista. Samalla pääsisit itse tutustumaan kummilapseen/sisaruksen lapseen/ystäväsi lapseen paremmin. Yksi hyvä lahja on lahjakortti 1-vuotiskuvaukseen. 
Meillä jokaiselle lapselle on kerätty omaa Muumi -astiastoa, jossa jokaisella on luonnollisesti oma hahmonsa. Tätä voi alkaa keräämään jo ihan pienestä saakka. 

2-5 vuotias

Taaperot ja leikki-ikäiset osaavat jo pikkasen katsella, mitä paketeista tulee. Tosin vielä siinä iässä tärkeämpää on lahjojen avaaminen kuin sisältö, joten 2-5 vuotiaalle on vielä suhteellisen helppo ostaa lahjoja. 
Meillä Linan ja Ellen suosikkeja ovat kaikki keittiöleikkiin liittyvät lelut, dublot ja nukkeleikit. Ikeasta saa ihania puisia junaratoja, leikkiruokia ja tietty sen ison keittiönkin, jonka pukki toi meille viime vuonna. Brion puulelut säilyvät aina mun suosikkilistalla, kuten PlanToysin puiset ihanuudet. 
Kestosuosikkina säilyy myös For Minis and Mommies, josta tilaan meidän tytöille aina päiväkotitossut. Nykyään FMAM:sta löytyy myös iki-ihania vaatteita, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin. 
Taaperoille ja leikki-ikäisille voi hankkia myös jotain kestävämpää -  aloittaa säästötili, tehdä yhteisiä muistoja viemällä lapsi säännöllisesti jonnekin, kuten museoon, leikkipuistoon tai kesällä Muumimaailmaan. Tehkää siitä teidän juttu, mikä toistuu vuodesta toiseen. 


6-10 vuotias

Kouluikäiselle alkaa jo lahjat olemaan sen verran tärkeitä, että sisällön pitää olla tarkkaan harkittu. Muistan itse saaneeni aina niitä konvehtirasioita, jotka oli selkeästi ostettu vain sen takia, että kuusen alla olisi enemmän paketteja, mutta niiden vuoksi en enää välitä konvehdeista laisinkaan. Se ei tietty välttämättä ole huono juttu... 
Koululaiselle voi aina tarjota vähän jotain spessumpaa - lahjakortti SuperParkiin, leffalippuja tai huvipuistoliput kesää varten. Koululainen osaa myös jo sisustaa omaa huonettaan ja voi kaivata vaikkapa lightboxia, säästölipasta tai uusia koulutarvikkeita.
Tälläiselle vähän nuoremmalle koululaiselle voi ostaa myös liput johonkin hauskaan museonäyttelyyn - jos koululainen on vaikkapa kiinnostunut historiasta, eläimistä tai vaikkapa taiteesta. Museoissa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Ja mikä parasta, se tehdään yhdessä aikuisen kanssa. 

11-14 vuotias

Esiteini-ikä on se vaikein ikä. Toiveet ovat yleensä luokkaa "uusi kännykkä" tai "uusi tietokone", joita ei ihan joka joulu haluaisi rahan vuoksi toteuttaa. Tai ainakaan itsellä ei ole varaa joka joulu ostella uusia puhelimia.. 
Sen sijaan olen itse päätynyt ostamaan lahjakortteja. Kun keskittää lahjakortit isovanhempien ja kummien kanssa samaan liikkeeseen, onkin esi-teinillä iso summa rahaa ostaa niitä vaatteita, mitä hän itse haluaa. Meillä meinaan käy todella usein niin, että minä luulen ostavani jotain tosi hienoa, mutta teinien mielestä se onkin jotain aivan järkyttävää... 
Esiteinille voi myös tarjota aikaa - viedä hänet ravintolaan syömään, tehdä shoppailureissu sen lahjakortin sijaan tai mennä yhdessä teinin valkkaamaan elokuvaan. Tärkeintä tämän ikäisellekin vielä on se aikuisen kanssa vietetty aika, eikä niinkään se, mitä yhdessä tehdään. Kunhan tehdään. 


15-17 vuotias

Teinille on kiva ostella jo sellaisia lahjoja, joita ei voi ihan lapsille antaa. Kasvohoito, kampaamo/parturikäynti. Sellaisia, joihin ei ihan joka päivä muuten pääse. 
Teinille kelpaa myös ne perinteiset leffaliput ja lahjakortit. Itse suosin myös lahjoja, joista on hyötyä myöhemminkin - ala keräämään teinille rahaa ajokorttia varten, klassikoita omaa asuntoa silmällä pitäen. 
Ei varmaan nyt saisi eritellä sukupuolen mukaan, mutta oletettavasti tytöt voisivat ilahtua esimerkiksi kihartimesta ja hiustuotteista tai meikeistä ja ihonpuhdistustuotteista. Pojat taasen voisivat tykästyä lukemaan oman idolinsa elämänkertakirjallisuutta tai ilahtua paintball- tai laserpelilahjakortista. Ideat toimivat varmasti myös toistepäin, ei pidä ottaa hernettä nenuskaan. Erilaiset kurssit voisivat myös kiinnostaa teini-ikäistä. 
Myös lehtien lahjatilaukset ovat oikein hyvä idea teini-ikäiselle! 

Naiset

Tää on ehkä kyllä vaikein rasti mulle. En ole itse tottunut toivomaan joululahjoja, enkä kamalasti ostele toisille aikuisille naisille lahjoja, siskoani lukuunottamatta. 
Mä itse toivoisin lahjakortteja esimerkiksi erilaisiin hoitoihin, kampaajalle tai vaikkapa meikkiin. Mitään sellaista ei kannata antaa lahjaksi, mikä edellyttää säännöllistä käyntiä jatkossakin, jollei tiedä, että lahjansaaja on halukas sitoutumaan siihen. 
Perheellisenä myös oma-aika on aika ihanaa, joten vastaanottaisin mielelläni jonkun "tulen hoitamaan lapsia hetkeksi" -kortin. Samalla myös lahjakortti perhekuvaukseen olisi täydellinen lahja. Tykkään valokuvista seinillä ja meillä onkin paljon kuvia lapsista esillä. Päivitetyt versiot uupuvat.
Hyvä kirja on aina iloa tuova lahja. Ja jos lahjansaaja harrastaa jotain erityistä, niin kannattaa miettiä, voisitko antaa jotain harrastukseen liittyvää? Kuten itse nyt ilahtuisin kaikesta, mikä liittyy valokuvaamiseen.
Ei kuitenkaan kannata vihjailla lahjalla mitään. Ei edes, vaikka lahjansaaja olisi puhunut koko vuoden haluavansa aloittaa kuntosaliharrastuksen, niin salikamppeet ei välttämättä ole hyvä lahja. Salikorttiakaan en välttämättä menisi ostamaan, jollen olisi 110% varma, ettei vastaanottaja ymmärrä sitä väärin.
Kosmetiikka, ihonhoitotuotteet ja hiustenhoitotuotteet eivät varmasti koskaan osu väärään. Jollei osaa itse päättää, mitä lahjansaaja mahdollisesti haluaisi saada, niin voit vaikkapa lahjakortin sijaan ostaa hänelle ajan meikkikonsultaatioon.


Miehet

Jotkut tykkää autoista ja toiset pleikkarista? Tässäkin täytyy tuntea lahjansaaja hyvin. Itse ostaisin omalle poikaystävälleni vaikkapa Less is Moren lahjapakkauksen tai viiksivahaa.
Itse mieluiten haluaisin antaa elämyksiä. Lahjoja, jotka tuottavat hyvää mieltä ja niitä voi muistella pitkään. Elämyslahjakortti. Laivamatka kahdenkesken. Hotelliyö toisessa kaupungissa.
Sitten on tietenkin ne perinteiset - automiehelle vaikkapa liput moottoritapahtumaan, urheilijalle treenivaatteita tai liput urheilutapahtumaan, musiikkimiehelle fanipaitaa ja liput konserttiin?
Jollei rahaa halua kuluttaa miljoonia, niin ilmaiset lahjat ovat aina parhaita - useimmiten ne ovat suoraan sydämestä ja itse tehtyjä, kuten hieronta, oma aika tai rauhallinen leffailta miehen lempparileffoja katsellen.

Edellisvuosien lahjavinkit löydät tämän linkin takaa.

Ihanaa joulua sinulle <3 

-----------

Tämä postaus on toteutettu osana Varpublogien joulukalenteria. Aikaisemmat joulukalenteriluukut voit käydä lukemassa klikkaamalla alla olevaa kuvaa.2 kommenttia

  1. Kivoja vinkkejä :-) Tuota aineetonta lahjaa voisi suosia enemmänkin. Ehkä sitten ensi jouluna :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen pyrkinyt vähentämään itsekin lahjojen määrää omilla lapsilla. Vaikka se niin ihanaa onkin, kun lapset riemastuvat lahjamääristä, niin mielummin panostan laatuun kuin määrään. Laatu tarkoittaa myös konkreettista aikaa lasten kanssa :)

      Poista