VAUVAVUODEN OIKEASTI TARPEELLISET TUOTTEET

Mä kirjoitin viime vuonna raskauden loppumetreillä muutaman eri listan siitä, mitä vauva tulee tarvitsemaan. Tai ainakin niitä, joita itsekin luulin vauvan tulevan tarvitsemaan. 
Nyt, kun Enna täyttää pian jo yksi vuotta, on aika palata noihin teksteihin ja kertoa teille, mitä vauvavuoden oikeasti tarpeelliset tuotteet olivatkaan. Siis mähän hamstrasin ihan hulluna koon 50 ja 56 vaatteita. Hulluna. Täytyy rehellisesti myöntää siinäkin pelossa, että saan äidiltä "told you so" -puhelun, että niistä jäi osa käyttämättä. 
Vauvat kasvaa ihan silmänräpäyksessä ja sen sijaan, että tuhlasin rahaa alle 62 vaatteisiin, mun olis pitänyt kuluttaa rahaa yli 68 kokosiin vaatteisiin. Tuli meinaan aika äkillinen tarve shoppailulle, kun Enna kevättalvella kasvoi viikossa koosta 68 ulos, eikä mulla ollut mitään isompaa valmiina. 
Eniten meni arvatenkin bodeja, harvemmin tuli käytettyä noita pieniä jumpsuitteja. 


Enna nukkui lopulta perhepedissä lähes alusta saakka. Mikä oli meille kätevintä, koska tyyppi osoittautui todelliseksi tissitakiaiseksi. Joten kehto jäi meillä vain ensimmäisen kuukauden jutuksi, mutta tykkäsin siitä niin paljon, että raaskin luopua siitä vasta kesän aikana, kun tilaa täytyi tehdä pinnasängylle. 
Enna nukkui myös sitterissä aika paljon. Ainakin vielä niin pienenä kuin ei osannut kääntyillä itse ollenkaan. Yleensä ne päikkärit Enna vetelikin ennemmin sitterissä kuin omassa/mun sängyssä. Johtuen myös siitä, että Enna nukahti useimmiten rinnalle. 

Tarpeelliseksi osoittautui myös erityisesti Tula, joka on meillä käytössä edelleen. Iso kiitos vain Ipanaiselle, että mekin sellainen saatiin! 
Enna rakasti Tulaa alusta saakka ja nukahti siihen lähestulkoon sillä sekunnilla, kun astuin ovesta ulos. Onneksi ei ollut kovinkaan liukas talvi, niin uskalsin käyttää Tulaa aika pitkällekin talvelle. 

Sisarusrattaat meillä vaihtui aika äkkiä joululahjaksi saatuihin ykkösiin, kun liikuin aika paljon Ennan kanssa kahdestaan. 
Vaikka olen ollut Mountain Buggy Dueteihin todella tyytyväinen, niin nekin saivat uuden kodin kesän aikana. Meillä ei niitä enää tarvittu, kun Ellekin nykyään mielummin kävelee joka paikkaan kuin istuu rattaissa. 

Niin ja sitten niitä vaippoja, vaippoja ja vaippoja ei ole koskaan liikaa! Tosin sitä ihan pienintä kokoa ei kannata ostaa tuhatta pakettia, sillä meilläkin taidettiin siirtyä kolmosiin jo ristiäisten aikoihin, eli noin kuukauden iässä. 
Vaippojen kanssa niitä putsareita, harsoja (joilla voi tehdä ihan mitä vaan!) ja peppurasvaa. Tällä kertaa parhaimmaksi pyllyrasvaksi on kuoriutunut Mereltä saatu Petit&Jolien Baby Diaber Cream. Enää en muista mistä Mere sen Ennalle hankki, mutta se on sopinut Ennalle kaikista parhaiten vaippa-alueen iho-ongelmiin. 

Tutteja ja tuttipulloja meillä ei huolittu. Tuttipulloista kävi vain ja ainoastaan tasan yksi - Ainulta saatu Ainu MAM feel good -lasipullo, joka oli todellinen pelastaja, jos esimerkiksi halusin joskus käydä kaupassa ilman tissitakiaista. Pullon iso tuttiosa oli ainoa, jonka Enna kelpuutti ensimmäisen puolen vuoden aikana suuhunsa. Lisäksi tuo pullo oli todella kaunis. 
Tuttia Enna alkoi syömään vasta reilu nelikuisena, joten sitä ennen kokeiltiin kaikki mahdolliset, kunnes se tasan yksi Ainun MAM -tutti kelpasi hänen korkeudelleen. Liivisuojuksia meni enemmän kuin laki sallii. Niitä meni päivittäin kymmeniä ja kymmeniä.... Yhtä tärkeäksi muodostui mukavat imetysliivit, joilla oli helppo nukkua. 

Mutta esimerkiksi jutut, joita en kertaakaan käyttänyt, olivat
- rintapumppu (en herunut pumpulle)
- lanoliinivoide (Ennalla oli oikea ote alusta saakka)
- rintakumit (em. syy)
- maidonkerääjä (Enna ei suostunut syömään pullosta pieniä määriä)
- imetystyyny (hankkimani tyyny tyhjeni mystisesti puolella viikon käytön jälkeen...)

Kaikki muu, mitä vuosi sitten kirjoittelemassani listassa, piti aika hyvin paikkaansa. 


Kuten todettua - ei oikein voi etukäteen päättää, mikä on hyödyllistä, mikä turhaa ja mitkä sitten vauvavuoden ihan oikeasti tarpeelliset tuotteet ovat. Sen näkee vasta sitten, kun vauva on maailmassa. 

Onko teillä samoja turhakkeita tai hyödykkeitä?


6 kommenttia

 1. Osa tarpeista ja turhakkeista oli kieltämättä ihan samanlaisia ja sitten jotkut jutut taas menivät taas ihan eri tavalla. Meidän minime on todellakin mini, sillä meillä taas 50 ja 56 senttiset vaatteet kävivät varmaan jonkun 4 kk ja kokoon 74 siirryttiin vasta juuri ennen ensimmäistä syntymäpäivää. No äitinsäkin on 155 senttiä että ei mitään yllätystä tässä.. Parhaaksi vaatteiden kanssa osoittautuikin sellainen, että seuraavia kokoja oli jokunen perusbody yms. valmiina mutta muuten sitten hommailtiin vaatteita vasta kun tuli tarve ja kun tiesi jo vähän kokemuksesta millaiset jutut toimivat (meillä esim. vetoketjujumpperit ovat ihan pop erityisesti neuvola tai vauvauintipäivinä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai jokainen vauva on erilainen. Tunnen itsekin vauvoja, jotka ovat porskutelleet menemään noilla pienillä vaatteilla useita kuukausia. Meillä se 50 oli viikossa pieni....
   Nyt Enna menee jo 80/86 koon vaatteilla.

   Poista
 2. Meille useampikin sanoi tuota, ettei pieniä (50/56cm) vaatteita tarvitse olla kuin muutama, vauva kasvaa pian niistä kumminkin ulos. Noh, saatiin kääpiö (keskonen) jolle haettiin synnäriltä lähtiessä 44cm vaatteita. Nyt 10kk ja n.viikko sitten siirryttiin 68cm vaatteisiin. Tuttipullot, rintapumppu, maidonkerääjät, tutit yms. oli välttämättömyyksiä ekoista päivistä lähtien...
  Kehto oli meilläkin turha, onneksi vain siskolta lainassa. Yllättävän vähän mitään turhakkeita on ollut-ja osa niistä on sellaisia mitkä varmasti myöhemmin vielä tulee käyttöön (esim. taaperokärry).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih <3
   Tietty poikkeuksia on ja tilanteet ovat jokaisella erilaiset. Keskosta on vaikea verrata täysi-ikäisen kanssa samassa lauseessa. Eikä pitäisikään.

   Poista
 3. Aika samoilla linjoilla! Meillä kaikki tuttipullot jäänyt käyttämättä kuopuksen kohdalla ja tutitkin lakkasivat kelpaamasta 4kk jälkeen. Mutta ilman nännivoidetta olisin tullut varmasti hulluksi ja maidonkerääjäkin oli alkuun kovassa käytössä kun sitä maitoa vaan tuli ja tuli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikasemmin mäkin oon ollu nännivoiteen suurkuluttaja ja ostin sitä nytkin varalle isot tuubit :D Noh, eipä tullu käytettyä ehkä kuin vain kerran....

   Poista