YÖT ON NUKKUMISTA VARTEN
Mä oon jo jonkin aikaa salaa ihmetelly, että minkä takia osa äideistä ja vanhemmista valittaa, että "taas se pekkaliisa herätti meidät kaikki klo 4 yöllä" ja sitten ollaan noustu ja valvottu siitä saakka. 
Okei, vastasyntyneet ja vielä alle puolivuotiaatkin on tosi sekaisin siitä rytmistä eivätkä todellakaan käsitä koska on päivä ja koska yö tai minkätakia yöllä pitäisi nukkua.. Mutta ei meillä ainakaan kukaan (minä) nouse sen takia, että Enna herää kello viisi _yöllä_. Vielä vähemmän, jos Lina tai Elle herää kesken yöunien. 
Eikä nyt kyse ole siitä, etteikö mulla olisi kokemusta yöheräilyistä. Kyllä on. Viimeksi viime yönä heräsin 5:20 siihen, että Enna jutteli omassa sängyssään hyvinkin hyväntuulisesti. Mutta en todellakaan itse ollut valmis aloittamaan omaa aamuani siihen aikaan. Maidon lämmitys, vaipan vaihto, tyyny ja peitto mun viereen (vauva mukana) ja maidon kanssa unten maille. Ei kontaktia, ei jutteluita, eikä varsinkaan sitä silmiin katsomista ja takaisin hymyilemistä. Enna nukahti.
Sen jälkeen heräsin klo 6:10 siihen, että Lina ja Elle molemmat juttelivat rappusten yläpäässä. Hell no. Takaisin nukkumaan, molemmat. Ja sinne menivät, kun kerroin, että vielä on yö ja kaikki muutkin nukkuvat. 
Näin me kaikki saatiin tänä aamuna nukkua kasiin saakka ja oltiin pikkasen pirteämpiä siihen aikaan. 

Totta kai meilläkin on poikkeuksia - olen minäkin nukkunut tyttöjen huoneen lattialla pitäen toista kädestä kiinni puoliyötä, koska jompikumpi ei ole saanut unta. Olen nukuttanut kaikki yömyöhään tai aamuviidelta. Olen jopa öisin istunut Linan ja Ellen huoneen lattialla nukuttamassa niin huoneen asukkeja kuin Ennaakin. Poikkeuksia sattuu, mutta niitä ei saa sattua joka yö. 
Meillä kun yö on nukkumista varten ja jokaisella on uneensa oikeus. Myös äidillä. 

Mä systemaattisesti olen opettanut lapset siihen, että yöllä nukutaan ja aamulla sitten saa nousta. Näin kesällä mun ehdoton raja on 6:30, mielellään klo 7:00. Päiväkotiaamuisin Enna välillä heräsi ennen kuutta, kun kello olisi soinut 7:35, enkä enää siinä vaiheessa alkanut Ennaa uudelleen nukuttamaan. 
Vaikka kuinka eletään lapsentahtisesti, niin joku raja silläkin pitää olla. Miten lapset oppivat öisin nukkumaan, jollei niitä nukuteta öisin? 
Totta kai se pekkaliisa herää joka aamu kello neljä, jos sen antaa herätä joka aamu kello neljä. Niin kovin yksinkertaista se on. 

Tää on ehkä mulle vielä isompi asia kuin monelle, joiden perheessä on kaksi aikuista, jotka voivat vuorotellen nukkua aamuisin pitkään. Mulla kun ei sitä mahdollisuutta koskaan ole, että voisin pyytää sitä toista nousemaan mun puolesta. Kun meillä lapset herää, niin herään minäkin. Aina. 

Miten on teidän laita? Saako teillä lapset nousta jo kello viisi aamulla vai "pakotetaanko" teilläkin muksut takaisin peiton alle?

3 kommenttia

 1. Asiaa! Esikoisen kanssa taisi olla kausi, kun nousin joka aamu joskus kuuden maissa, mutta nyt kolmannen kanssa klo 6 on vielä yötä ja yöllä nukutaan. Jos poika herää niinkin aikaisin ja meinaa aloittaa päivän, otan mun viereen nukkumaan. 5v. herää aina välillä kuuden jälkeen, kun mies alkaa valmistautua töihin, mutta hänet passitetaan takaisin untenmaille. Klo 7 on jo inhimillisempi aika herätä. Tietty joskus tulee aika, kun pitää nousta ajoissa töihin ja hoitoon, mutta onneks sellainen aika ei ole vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri!

   Ja jos on mahdollista nukkua, niin kyllä silloin mielummin nukutaan. Niin lapset kuin aikuiset.
   Työ- ja päiväkotiaamut ovat sitten asia erikseen.

   Poista
 2. Samaa olen ihmetellyt! Meillä vauva 8kk ja noustaan aikaisintaan klo 07.30. Jos tuota ennen herää, saa tarpeen mukaan maitopullon, puhtaan vaipan ja/tai pääsee viereen. Jos hyväntuulisena jokeltelee, saa leikkiä pinnasängyssä ihan itekseen

  VastaaPoista