10 VINKKIÄ ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE

Sain jo joulukuussa tämän haasteen Hempee -blogin Jonnalta, mutta päätin hyödyntää sitä tällä Synttäriviikolla, jotta saatte myös jotain blogiaiheista luettavaa.

Itse aloitin tosiaan bloggaamisen 4 vuotta sitten. Olen aina ollut kova kirjoittamaan ja koulussakin mieluisimpia läksyjä olivat esseet ja erilaiset tarinoiden keksimiset. Olen nuorempana kirjoittanut myös useamman novellin, mutta kaikki ovat jääneet pöytälaatikkoon.
Bloggaaminen tuli siis luonnollisena jatkumona sille kirjoittelulle, mitä aikaisemmin harrastin.

Bloggaaminen tuo myös vertaistukea ja tavan "päästellä höyryjä". Kun jonkun asian pääsee "sanomaan ääneen", niin olo helpottuu todella paljon. Ainakin itsellä.
Minulle blogi on siis kanava, joka auttaa minua itseäni ja toivottavasti se auttaa myös niitä, jotka painivat samojen asioiden kanssa.

Blogin kautta olen saanut myös aivan ihania uusi tuttavuuksia ja ystäviä, joita tuskin olisin ilman blogia saanut. Tällä hetkellä esim. kaksi "blogituttavuutta" ovat Ennan kummitätejä. 


Asiaan - tässä on minun 10 vinkkiäni aloittelevalle bloggaajalle:

1. Mieti mitä kirjoitat.
Mun mielestä ei ole mitään kamalempaa kuin lukea tekstiä, jossa ei ole punaista lankaa. Tekstiä, joka pomppii aiheesta toiseen ja sisältää samalla niin kertomusta aamupalan syömisestä kuin autolla ajamisesta. Story telling on tietenkin oma muotonsa kirjoittaa blogia, mutta sekin kannattaa tehdä tyylillä.

2. Pohdi blogin nimi tarkkaan.
Koska sen vaihtaminen sucks big time. Nimim. Kokemusta on. 
Muutenkin on kivaa, jos nimi on helposti lausuttava, eikä sitä pysty sekoittamaan johonkin toiseen liian helposti.

3. Päätä genre.
Tietenkin blogi elää bloggaajan mukana ja joskus lifestylepainoitteinen blogi saattaakin muuttua perheblogiksi. Mutta jos mainostat itseäsi vaikkapa kauneusblogina, niin kannattaa jättää kakkavaipoista kirjoittaminen sikseen.
Mutta tietyn genren alta myös lukijasi löytävät blogisi helpommin.

4. Siisti ulkoasu.
Ulkoasu kannattaa viilata, jotta blogisi on selkeä ja helppolukuinen. Itse tykkään pelkistetystä ja minimaalisesta ulkoasusta, josta löytää helposti kaiken oleellisen.
Pidän myös siitä, jos kuvat ovat tasattu tekstin kanssa saman levyiseksi, näin postaus näyttää yhdenmukaisemmalta.

5. SoMe.
Nykyään on lähes pakko kuulua sosiaalisen median maailmaan, jos haluaa lukijoita. Faebook, Instagram ja mielellään myös Twitter ja Snapchat. Näiden kautta lukijasi pääsee sinua lähemmäksi ja sinä pääset lukijoitasi lähemmäs. 
Tietenkin ilman niitä pärjää, mutta suosittelen ottamaan somen haltuun!

6. Verkostoidu. 
Kommentoi muiden blogeihin, ota yhteyttä mahdollisiin yhteistyökumppaneihin. Käy pressi- ja yritysten tilaisuuksissa. Luo itsellesi oma blogiympäristö. Ei ole koskaan pahitteeksi hieman mainostaa itseään ja kertoa olevansa kiinnostunut esim. juurikin niistä erilaisista tilaisuuksista. 

7. Yhteistyöt. 
Tämä on vain niille, jotka harkitsevat yhteistöiden tekemistä - Tee vain niitä yhteistöitä, jotka sopivat blogiisi. Ja vain niitä, jotka oikeasti hyödyttävät niin sinua kuin yhteistyökumppaniasikin. 
Jos yritys lähestyy sinua, kannattaa miettiä mitä he tarjoavat, millä korvauksella ja sopiiko tuote/yhteistyömalli sinun blogiisi. 
Jos taas itse lähestyt yritystä, niin kannattaa tehdä yhteistyöehdotuksesta mahdollisimman kattava ja tietoa antava. Mikään yritys ei lähde "moikka, haluan ilmaisia vaatteita" -ehdotuksiin mukaan, voin luvata. Kannattaa siis esitellä itsesi, blogisi ja yhteistyöideasi mahdollisimman hyvin.  

8. Ole positiivinen.
Kaikilla meillä on huonoja päiviä ja joskus vituttaa, mutta jos se on jokapäiväistä, niin ei siitä kannata ainakaan blogiin kirjoittaa. Siis joka päivä. On todella kuluttavaa lukea jonkun ainaista valitusta kaikesta. 
Muutenkaan ihmiset eivät halua negatiivisia ihmisiä ympärilleen. Eivätkä lukulistalleen. 

9. Ole aito. 
Vaikka kannattaa olla positiivinen, niin ei sitäkään saa vetää överiksi. Kun on huonoja päiviä, on myös hyviä, muttei niitä hyviäkään ole 365 päivää vuodessa. 
Varsinkin, jos elämässä on hankalaa tai muuten vaikeaa, niin siitä kannattaa olla rehellinen, eikä väittää paskovansa sateenkaaria päivittäin. Aitous viehättää ihmisiä ja antaa monille vertaistukea. 
Aito voi olla myös positiivista ja hyvän mielen jakamista. Aitous ei tarkoita sitä ranteiden viiltelyä banaanilla joka toinen päivä tai negatiivisia arvosteluita. 

10. Kirjoita. 
Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla. Allekirjoittaneenkin ensimmäisen vuoden-parin tekstiti ovat jotain ihan kamalaa luettavaa, mutta uskoisin kirjoitustaidon kehittyneen tässä vuosien saatossa. 
Joskus tulee notkahduksia, mutta ne kehittävät. 

+ harjoittele valokuvaamaan. Edes kohtuullisesti. Kuvia on aina kiva katsella.

Ei kommentteja