ARJEN HELPOTTAJA: TULOJEN JA MENOJEN SUUNNITTELU


Oon joissain asioissa superjärjestelmällinen ja niiden pitää mennä just niinku mä haluan, eikä sinne päin. Yksi niistä asioista on tulojen ja menojen pitäminen kurissa.
Tässä pari vinkkiä, miten pysyy perillä omista rahaeristään: 

Kirjaa kaikki ylös. 
Mua itseäni helpottaa ihan sairaasti, että mulla on kovakantinen vihko, johon suunnittelen aina 1-2 kuukauden tulot ja menot etukäteen. Joskus tulee yllätyksiä, joten siten ainakin näen heti, että mistä se raha pitää repäistä, kun olen laskenut jokaiselle tuloerälle myös omat menoerät.

Laita laskut nettipankkiin maksuun etukäteen.
Laitan laskut maksuun aina etukäteen sille päivälle, kun rahaa tilille kilahtaa. Jaan maksujen maksamisen niiden eräpäivien puitteissa ja näin mun ei tarvitse huolehtia enää "palkkapäivänä" yhdestäkään laskusta. Kun raha on tullut tilille, sieltä on myös lähtenyt kaikki menot, joten jäljelle jäävä raha on ruokarahaa. Helppoa.

Pidä suunnitelmista kiinni.
Luonnollisesti suunnitelmat  pitävät helpommin, kun niistä pitää kiinni. Tietenkin tulee joskus niitä ylläreitä, kun jostain pitääkin repäistä ylimääräistä vaikkapa uuteen lastenhaalariin, mutta harvemmin on pakko tuhlata kolmen aterian illalliseen, jos siihen ei ole varaa. 
Kannattaa myös kirjata etukäteen ylös, kun tietää koska pitäisi ulkovaatteita ostaa ja koska mahdollisesti uusi lenkkarikausi alkaa. Näin nekään hankinnat eivät tule yllätyksinä.

Tiedä tulosi ja menosi.
Kun rahoista vastaa yksin, niin tietää tasan tarkkaan myös koska rahaa tulee ja kuinka paljon rahaa tulee.Valitettavasti silloin ei myöskään voi luottaa toisen tulonlähteisiin tai nojata jonkun toisen apuun.
Parisuhteessakin elävien kannattaa olla perillä taloudesta. Mun mielestä talouden hallitseminen kuuluu ihan kaikille. Luonnollisesti parisuhteissa siitä päätetään yhdessä, kuten myös siitä kuka pitää huolen laskujen maksamisesta. Mun mielestä terveeseen parisuhteeseen ei kuulu rahojen/laskujen pimittäminen toiselta.

Säästä.
Tää on tietenkin se vaikein osuus. Mutta siihen kannattaa pyrkiä, että säästöönkin menee edes pieni summa kuukaudesta. Joskus se on 50 senttiä ja joskus 50 euroa. 
Säästämistä voi harjoittaa myös ihan tuotevalinnoissa - Valion maito maksaa huomattavasti enemmän kuin markettien "omat" halppismerkin maidot. Pitää tietenkin aina olla jotain, mistä ei voi pihistää, mulle se on ruokakaupassa mm. vessapaperi - mun on aina pakko saada se, mihin on totuttu ja siitä en tingi.

Miten teillä pidetään tuloista ja menoista huolta?

4 kommenttia

 1. Minä oon kanssa tosi tarkka rahojen suhteen, niin että kaikki menot ja tulot on ylhäällä. Tää on kyllä ihan pakkosyistäkin, elämässä on paljon taloudellisia haasteita ja näin jotenkin pystyy niihin reagoimaan. "Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot" mutta ois ihanaa jos joskus oliskin isommat tulot ja jäisi semmoista "extraa" elämiseen. :)

  Riina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan se aika luksusta joskus olla laittamatta niitä tuloja ja menoja ylös ja ostella fiilispohjalta! :)

   Poista
 2. Mulla myös etukäteen tehdyt budjetit ja tulojen/menojen seuraaminen on auttanut varsinkin tiukkoina aikoina (esim. hoitovapaa). Nykyisinkin nostan viikkobudjetin aina käteisenä, ja käytän rahat suht rennosti ruoka- ja päivittäistavaraostoksiin. Siirrän joka tilistä rahaa säästöön pitkäaikaissäästötilille ja "jemmatilille", josta maksan isommat menot, kuten auton huollot ja muut isommat menot. Näin arki on rahan suhteen huoletonta tällaisessa yhden vanhemman perheessä, eikä esim. pesukoneen hajoaminen ole katastrofi. 😊 Mukavaa talven jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä!

   Onneksi meilläkään ei ihan niin tiukkaa ole, että pitäisi aina ruokakaupassa laskea ostoksia tai miettiä voiko jotain ostaa. Mutta silti aina iskeee nuukuus ja tekee mieli säästää pienissäkin asioissa :D

   Ihanaa talven jatkoa sinnekin!

   Poista