KANTAEN

 *Tula ja vauvatuki saatu Ipanaiselta*

Kun joku juttu kolahtaa, niin se kolahtaa. Muhun on nyt kolahtanu todella kovaa kantaminen. 
Jo odotusaikana mietin paljon sitä, miten esimerkiksi saisin kätevimmin meidän päiväkotiaamut sujumaan - miten saan kaksi touhukasta lasta ja yhden vauvan aamuisin kotoa päiväkotiin ja iltapäivisin päiväkodista kotiin. Joudunko jättämään vauvan vaunuihin yksin ulos, kantamaan vauvaa käsivarsilla vai miten homma sujuisi kaikista helpoiten. Päätin hankkia kantorepun tai -liinan. 

Mullahan on kotona vielä pari vuotta sitten saatu BabyBjörnin One kantoreppu, joka oli meillä Ellen kanssa käytössä pariin otteeseen. Se oli ihan kiva, mutta perehdyttyäni jo silloin enemmän kantamiseen hokasin, ettei se sitten ilmeisesti se kaikista paras mahdollinen kantoreppu ole, mitä markkinoilla on tarjolla. Halusin ehdottomasti kokeilla kantamista, mikä olisi lähtökohdiltaan lapselle turvallisinta ja parasta. 
Kun Ipanaiselta tarjottiin testiin Tulan kantoreppua, niin ei varmaan liene kovinkaan epävarmaa miten innolla otin kantorepun vastaan. 

Tula on niiiin helppo! Onneksi Enna on sitä tyyppiä, joka viihtyy todella hyvin kantorepussa. Ensin vedetään pää punaisena hirveät kilarit, kun äiti pukee ja sitten, kun päästään kantorepun sisään, rauhoitutaan ja aletaan vetelemään sikeitä. Aivan i h a n a a! 
Meidän aamut sujuu todella kivasti, kun saan vauvan kantoreppuun ja omat kädet vapaiksi Linaa ja Elleä varten. Ainoa huono asia tietty on, etten pysty kyyristelemään ja noukkimaan ihan kaikkea ketterästi lattioilta, mutta onneksi tytöt ovat hyvin omatoimisia ja auttavaisia. 

Valkkasin kaikkien ihanien kuosien joukosta meille Jet -kuosisen Tulan ja siihen lisäksi Tulan oman vauvatuen. Vauvatuki on ihan must have vastasyntyneen kanssa ja sitä käytetään noin 3-4 kuukauden ikään saakka, kunnes vauva on tarpeeksi iso, eikä "lysähdä" kantoreppuun väärään asentoon. 
Vauvatuki varmistaa vauvan oikean asennon repun sisällä ja pitää myös vauvan asennon turvallisena hengityksen kannalta. 
Vauva on todella helppo asetella vauvatukeen ja sujauttaa se repun kanssa "selkään". Tosin kantoreppuahan ei todellakaan käytetä vastasyntyneen kanssa selässä, vaan kantaminen tapahtuu etupuolella. 
Me aloitettiin kantoharjotukset parin päivän päästä siitä, kun päästiin kotiin, eli noin 4-5 päivän ikäisenä. Ensin vain kokeilin reppua, laittelin säätöjä kuntoon ja kokeilin, miten saisin vauvan siihen yksin. Tokalla kerralla lähdettiinkin jo hakemaan isosiskoja päiväkodista, reissuun meni sellainen puolisen tuntia, hieman alle. Sen jälkeen ollaankin tehty yhdessä jo neuvolareissuja ja olen hoitanut asioita kaupungilla Enna kantorepussa. Reissaaminen ja asiointi sujuu niin paljon kätevämmin, kun ei tarvitse raahata vaunuja mukana ja miettiä mahtuuko vaunujen kanssa joka paikkaan.
Kantamiselle ei ole mitään aikarajaa, kunhan vauva (ja kantaja) viihtyvät. Itse kuitenkin aloitin pehmeästi kokeilemalla ja tunnustelemalla vauvan fiiliksiä kantamisesta. Tällä hetkellä Enna tykkää todella paljon Tulassa matkustamisesta.

En keksi mitään muuta negatiivista kuin kauppareissujen tekemisen kantorepun kanssa - ne kun yksin on muutenkin hankala hoitaa, niin mielummin lähden kauppaan vaunujen kanssa kuin kantorepun kanssa. Sekin johtuu ihan siitä, että kannettavaa tulee aina useampi kassillinen ja vaunuihin niitä kasseja on helpompi sujautella.
Muuten käytän aina mielummin kantoreppua kuin vaunuja. Tulan kanssa on niin paljon helpompi liikkua ja asioida, etten osaa enää ajatella elämää ilman sitä.

Seuraavaksi hankintalistalla on kantopaneelin ostaminen takkiin. Kantotakki olisi täydellinen, mutta tällä hetkellä takilla on liian iso hintalappu omaan budjettiini, joten paneeli saa luvan toimia oman takin muuntamisessa kantotakiksi.
Wink, wink, joulupukki..!

Tässä on aihealue, josta olen tällä hetkellä todella innoissani ja toivon, että meidän kantotaival on vasta aluillaan! We love Tula <3

Ps. Huomaatteko kuinka pirteän näköinen olen nykyään? Kyllä, tämä lookki on ihan tullut jäädäkseen, kutsutaanko sitä vaikka "vauva nukahtaa joka yö kello 4" -lookiksi? 


8 kommenttia

 1. Vitsi täytyy varmaan harkita Tulaa! Ekan kanssa oli just BB:n reppu ja musta se oli hyvä, koska en tienny paremmasta. Toisen kanssa jo kiroilin miten paska se on, muttei koliikkisekavuudessa tullu hankittua parempaa. Nyt mä uskon, et poikien ollessa kesällä 3v8kk ja 1v9kk vois vapaille käsille olla tarvetta. 🙈

  VastaaPoista
 2. Mukava että olet löytänyt kantamisen riemun. Saisit varmaan lisämukavuutta asennettua vauvatuen oikein tulan sisään. Kankaan yläreuna kuuluu saada suunnilleen vauvatuen yläreunan tasalle, esimerkiksi vetämällä tulan kangasta yläreunasta ylöspäin ja toisella kädellä silittää vauvatuesta kankaaseen aiheutunutta ryppyä ns pyllyn kohdalta. Ipanaisesta saa varmasti ohjeita tähänkin.

  VastaaPoista
 3. Edelliseen kommenttiin lisäystä... Aloin katsoa tarkemmin kuvia ja huomasin myös vauvan lonkkien olevan auki ja ulkona tulasta. Vauvatuenhan tarkoitus on pitää vauvan lonkat hyvässä asennossa. Tätä auttaa kun vauvan jalat jätetäänkin tulan sisäpuolelle vyötäröhihnan päälle. Hyvää joulun odotusta! - Hilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Kiitos ohjeista. Oon tulkinnu Tulan mukana tulleet ohjeet väärin..
   Tuota vauvatukea olenkin yrittänyt saada alemmas, sillä se jää joskus todella ylös. Mutta ihan samalle tasolle Tulan kanssa en ole sitä saanu.

   Korjaan virheet ja tulevaisuudessa kannetaan paremmin :)

   Poista
  2. Täytyy nyt itsekin lisätä, sillä asia jäi vaivaamaan.
   Katsoin Tulan mukana tulleet ohjeet uudelleen ja niissäkin vauvatuki jää näkyville, samoin vauvan jalat. Jalat meillä on pysyneet piilossa vain ihan vastasyntyneenä, nyt Ennalla on kuitenkin ikää jo reilu 2kk ja pituuttakin 57cm, joten jalkoja on hankala "pitää sisällä".
   Itse tulkitsen käyttäneeni Tulaa ihan oikein, mutta mielelläni otan vastaan lisäohjeita ja neuvoja kantamiseen :)

   Poista
 4. Hei!

  Minun silmääni vauvan asento vaikuttaa oikein mukavalta ja kelvolliselta! Tulan vauvatukihan toimii siten, että ihan pienen vastasyntyneen kanssa vauvan jalat ovat syvässä kyykkyasennossa jalkaterät kokonaan paneelin sisäpuolella. Vauvan kasvaessa ja saadessa lisää pituutta tämä käy hiljalleen ahtaaksi ja on aika antaa vauvan jalkojen tulla paneelin sivuaukoista ulos. Näin siis saa ja kuuluukin tehdä n. 2 kk ikäisen vauvan kanssa ja mistään virheasennosta ei ole kysymys. Vauvatuki varmistaa, että vauva on repun sisällä mukavassa ja turvallisessa asennossa eivätkä jalat voi olla yliojennetussa asennossa. Vauvatuen ja paneelin yläreunaa voi tähtäillä suunnilleen samaan tasoon, mutta missään nimessä näiden ei tarvitse olla millilleen kohdillaan (kannattaa kurkata esim. Tulan omia tuotekuvia, joissa vauvatuki on käytössä). Sanoisin siis, että jatka vaan hyvillä mielin kantamista ja piipahda meidän Hakaniemen myymälässä, jos tulee epävarma olo ��


  T. Anu Mäkinen
  Die Trageschule kantovälineohjaaja
  Ipanainen Oy

  VastaaPoista