VAUVAN KARSTA JA KUIVA PÄÄNAHKA

Täällä on kaikilla lapsilla vauvana ollut karstaa päänahassa. Yleisimmin karstaa tulee, mitä enemmän vauvalla on tukkaa päässä, mutta olen huomannut myös, että ainakin "pikku-kolmikon" eli Linan, Ellen ja Ennan, atooppinen iho on myös osasyynä karstan muodostumiseen. 

Karsta ei sinällään ole mitenkään vaarallista, mutta sen alla oleva iho saattaa tulehtua. Joten olisi hyvä ainakin yrittää saada karsta-alueita pienemmiksi ja antaa päänahan ihon hengittää vapaasti. 
Ennalla oleva karsta on todella kuivaa ja muistuttaakin enemmän kuivan ihon hilseilyä kuin varsinaista rasvamaista karstaa.

Miten karstan sitten saa pois? 
Ihan helposti kotikonstein - hierotaan ensin vauvan päähän vauvaöljyä. Mulla on kotona Sophie la Girafen vauvaöljyä, jonka sain babyshowereilta. Kannattaa antaa öljyn vaikuttaa päässä useamman tunnin ajan. Mitä kauemmin, sitä parempi. Jos saa vuorattua vauvan sängyn pää-pään niin, ettei pienestä vauvaöljystä ole haittaa, niin kannattaa pitää öljyä jopa yön yli. 
Vaikutusajan jälkeen kannattaa pestä öljy pois miedolla vauvoille tarkoitetulla shampoolla. Itseltäni löytyy Sophie la Girafen suihkushampoo.
Pesun jälkeen kannattaa ensin kuivailla pehmeällä pyyhkeellä ja sen jälkeen harjailla pehmeällä luonnonharjaksisella harjalla pehmennyttä karstaa pois. Kannattaa ottaa huomioon, että mitä enemmän karstaa on, sitä "isompi sotku" siitä myös harjatessa tulee. Nimim. sohva täynnä karstahippusia. 


Isoa määrää karstaa tuskin saa kertahoidolla pois, mutta öljyä voi käyttää vaikkapa ihan joka päivä - se ei tee mitään haittaa vauvalle taikka hiuksille. Ja harjaaminenkin on vain pelkkää plussaa, sillä vauvan päänahan harjaaminen vilkastuttaa verenkiertoa ja toimii myös ennaltaehkäisynä karstan muodostumiselle. 
Jos karstaa on epätavallisen paljon tai se on todella rasvaista, niin kannattaa perehtyä apteekista saataviin karstanpoistotuotteisiin. 

Miten teillä on päästy eroon karstasta?

4 kommenttia

 1. Meillä ei kovinkaan suurta karstaongelmaa kummallakaam tytöllä mutta ne vähätkin lähti kun harjasin likkojen hiukset aina tangleteezerillä kylvyn jälkeen! :) se irrotto tosi tehokkaasti ja hellästi karstaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään kaikilla oo ollu karstaa! Olisko Linalla ollu kaikista eniten...

   Poista
 2. Meidän tytön karsta oli todella sitkeää ja sitä oli paljon. Karstasta päästiin viimein eroon apteekista saatavalla Ducrayn Kelual-emulsiolla.

  VastaaPoista