TYTTÖ VS. TUTTI *Kuvien Ainu-tutit ovat saatu lahjana Ainulta, luonnonkumitutti on Ipanaiselta

En ikimaailmassa koskaan kuvitellutkaan kirjoittavani tästä aiheesta. Saati saavani lapsen, jolle ei yksinkertaisesti tutti maistu ollenkaan.

Meillä on kyllä käytössä tutti - sen nimi on Annukka. Valitettavasti em. henkilö ei jaksa toimia tutin toimessa samalla kuin pitäisi toimia myös niin monessa muussakin toimessa, joita äitihenkilöt tekevät työkseen. Öisinkin olisi kiva nukkua.
Koitettu on keinot monet - erilaiset tutit, tutin vaivihkaa sujauttaminen suuhun syötön jälkeen, tutin heiluttelu vauvan suussa ja unisen vauvan höynäyttäminen tutilla. Ei toimi. Tähän mennessä Enna on nukahtanut tutin kanssa tasan yhden kerran ja sen yhden kerran saatiinkin molemmat nukkua hieman reilu neljä tuntia putkeen. Sitä muistelen haikeudella. 

Joten nyt - kaikki keinot kehiin ja kertokaa te, miten teillä saatiin tutti suuhun? 
Kysyy nimim. Äiti on vähän väsynyt...


16 kommenttia

 1. Meilläkin kävi niin ettei tutti kelvannut. Kokeiltiin vaikka mitä ja lopulta paras tutti tais olla Luonnonkuminen NUK classic mitä suostui _välillä_ syömään. Sormet oli paremmat sen jälkeen kun ei tarvinut kokoajan roikkua tissillä.. Sitten kun tuli kylmemmät ilmat ja piti laittaa kädetkin lämpöiseen niin tottui tutin syöntiin ulkopäikkäreillä.. Muuten onkin pärjännyt ilman tuttia. Sormet eksyy vieläkin väsyn yllättäessä suuhun ja ikää 1v8kk.. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin ollaan nyt löydetty omat sormet. Tai nyrkki.. Pelkäänkin, että tuleeko siitä nyt se juttu. Sitä kun on vaikeampi vieroittaa kuin tuttia...

   Hienostihan tuo pärjää ilman, mutta pärjääkö äiti :D

   Poista
 2. Meillä kokeiltiin kuopuksen kanssa kaikki maailman tutit.. lopulta auttoi aika, 4,5kk iässä kelpuutti vihdoin 😅😄
  Ei varmaan auta kuin sinnikkäästi kokeilla tuttia, toisaalta sun vauva vielä niin pieni että haluaa olla vaan mamman lähellä, ja tissi suussa varmistaa ettet lähe mihinkään 😁😀
  Tsemppii, been there 🤔😄

  -Päivi

  VastaaPoista
 3. Meillä pistettiin iskä hommiin ja se toimi. Neuvolan vinkki oli, että vauva ei äidiltä tuttia huoli, koska tietää saavansa äidiltä jotain parempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, että tietenkin Enna tietää, että multa sais vähän jotain muutakin kuin kumista tuttia..
   Mutta hieman hankala toteuttaa tuota, että joku toinen sitä koittaisi tarjota :D

   Poista
 4. En osaa kyllä antaa vinkkiä, itselläni kolme lasta joista kaikki olleet alusta asti kovia tutin syöjiä. Nuorimmainen,nyt 5kk oli jossain vaiheessa sairaalasta kotiuduttuamme sitä mieltä että mieluummin tissi,mutta onneksi meni pian ohi. Meillä kelpaa vain nuo Ainun silikoniset tutit, kerran erehdyin antamaan sellaisen "retrotutin" jossa ne reiät siinä suun ulkopuolelle jäävässä osassa. Jestas mikä huuto :D Jossain vaiheessa oli sitä että yöllä heräsi heti kun tutti putosi suusta, ja takaisin uneen päästäkseen tarvitsi tissiä. Hohhoijaa... nyt onneksi saattaa nukkua jo ilman tuttiakin. Mutta ymmärrän tuskasi,kun on ne muutkin lapset ja kotikin siinä niin ei sitä paljon kerkiä tuttina olla, saati ne yöunet... toivotan arkeesi kaikkea hyvää, blogiasi on mukava lukea :)
  T. Sanniska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin jotkut tutit aiheuttavat enemmän huutoa kuin toiset. Mistä ne tietääkään merkkien perään :D

   Kiitos oikein paljon :)

   Poista
 5. I feel you, mulla molemmat lapset olivat niin nirsoja että ensimmäiset kolme kuukautta tutti kelpasi vain silloin tällöin ja sen jälkeen hylättiin kokonaan. Esikoisella taisi olla viisi erilaista tuttia kokeilussa... Toivottavasti siellä tutti alkaa kelpaamaan pian!

  VastaaPoista
 6. Eka (poika) ei huolinut tuttia. En kyllä kokeillut useita erilaisia, mutta useissa tilanteissa ja eri ikäisenä kylläkin. Toka (tyttö) huoli käytännössä heti, kun n. 1 kk iässä tarjosin. Kaverin lapsi (poika) huoli vasta nyt 1-veenä! :-D En tiedä, olisko enää kannattanut antaa, mutta öitä kuulema helpottaa. Ekan kans ei ollut tutista kokemusta, niin ei osannut kaivata sen tuomaa helpotusta. Tän tokan jälkeen sanon, että tutin opettamiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa, mutta sen toki viiden äitinä tiedätkin! Lähipiirin kokemukset puhuvat noiden symmetristen tuttien puolesta, jotka käy suuhun molemmin päin. Nyt meillä alkais olla aika vieroitukselle. Olisko siihen vinkkejä? Tyyppi menee kyllä tarhaan tammikuusta, että ehkä ainakin sinne jää lohtututti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollei Enna tässä ennen 6kk ikää tuttia huoli, niin en sitä enää sen jälkeen ala yrittämään. Turhaa enää silloin...

   Vieroittamiseen... Meillä on Lina antanut tutin Muumimaailmassa Mamman tuttikattilaan. Meni todella kivuttomasti, kun itse sai sen sinne tiputtaa ja tiesi missä tutti on, kun sitä pariin otteeseen jälkeenpäin kaivattiin.
   Ellen "vieroittaminen" taas kävi vahingossa - tutti hukkui totaalisesti yksi ilta, enkä enää uutta ostanut. Keksittiin sitten Ellen kanssa yhdessä tarina, missä orava-äiti oli käynyt tutin nappaamassa poikaselleen. Ei kaipaillut enää tuttia, mutta kertoi välillä tarinaa... Tosin enää silloin tutti oli Ellellä vain unituttina, eikä se ollut kuin öisin käytössä.

   Lina oli 2v 2kk ja Elle 1v 8kk, kun tuteista luovuttiin.

   Tsemppiä teille sinne!

   Poista
 7. Ainiin, jatkan vielä, että noista symmetrisistä meidän tytön suosikki on tuo litteä ja sit seuraavaksi air- ja tavalliset MAMit tasavertaisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ne litteät aiheuttavat pahimmat huudot :D
   Mutta muuten "parhaimmat" ovat juurikin niitä MAMin symmetrisiä. Niillä ollaan muutama kerta saatu huuto loppumaan.
   ...ja alkamaan...

   Poista
 8. Uusi lukija ilmoittautuu :) Meillä on ihan sama tilanne ja voi, miten mielelläni lupsauttaisin kuopukseni suuhun öisin rintani sijasta tutin. Nukkuisimme todennäköisesti molemmat paremmin! Meillä on siis 4- ja 2-vuotiaden tytärten lisäksi viime elokuussa syntynyt poikavauva, joka on ehtinyt kehittää itselleen vahvan tissiriippuvuuden. Tytöt ovat huolineet tutin ilman sen suurempia ongelmia, mutta pikkumies vain kieltäytyy sinnikkäästi kaikista tuteista ja suostuu lupsuttamaan vain minua. Somaahan se toisaalta on ja imetys on sujunut paremmin kuin tyttöjen aikaan, mutta tuttina roikkuminen alkaa jo verottaa yöuniani ja rintaan liittyvä uniassosiaatio uhkaa turmella päiväunetkin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa :)

   Meilläkin on aikaisemmin kaikilla ollu tutti, joten tää on ihan uutta mullekin!
   Imetys mullakin sujuu todella hienosti, se onkin varmaan ainoa plussa tässä asiassa :D Kyllä olis ihanaa nukahtaa edes kerran ilman, että toinen vaatii tissin suuhun.....

   Täälläkin on nyt jo päivisin alettu veteleen samaa tissirumbaa - ei vaan nuku ilman tissiä. Toivottavasti siitä päästää eroon. Teilläkin!

   Tsemppiä!

   Poista