HAJUTON JA MAUTON

Nykyään puhutaan paljon opettajien työn rankkuudesta ja oppilaiden todella huonosta käytöksestä. Totta on, että nuoriso on nykyään (ja varmaan aina ollut) huonosti kontrolloitavissa ja opettajilla on liian vähän valmiuksia puuttua käytökseen. Omakohtaisia kokemuksia itselläni ei ole kertoa opettajien hermoromahduksista tai huutamisista oppilaille. Mutta valitettavaa myös on, etteivät ne opettajatkaan aina täysin asiallisia ja viattomia ole.

Olimme esikoiseni kanssa hänen koulullaan ns. arviointikeskustelussa. Keskustelussa läsnä olivat luokanvalvoja, esikoiseni (13v) ja minä. 
Saimme nähdä, miten opettajat ovat luonnehtineet A:n tuntiopiskelua ja koulunkäyntiä ja suurin osa teksteistä olikin sitä tyypillistä "on aktiivinen tunneilla", "saisi puhua enemmän" ja "tunnollinen oppilas". Pääosin positiivisia kommentteja. 
Kuitenkin yksi kommentointi erottui joukosta:

"Yksi kymmenestä. Hajuton ja mauton. Tuleva pissis, muttei taida olla mukaanlähtijöitä?"

Olen ollut yhteydessä koulun rehtoriin ja hänen opettajalle pitämän puhuttelun jälkeen ko. opettaja soitti minulle pahoitellen. 
Eniten kuitenkin jäi olo, että opettaja pahoitteli sitä, että hänen "muistiinpanonsa" oli jäänyt oppilaan ja tämän huoltajan näkyville, eikä ilmeisesti itse ymmärtänyt ollenkaan, ettei em. lauseet ole ollenkaan soveliaita tapoja kuvailla ketään ihmistä, saati 13-vuotiasta omaa oppilastaan. Opettaja yritti myös perustella lauseitaan sillä, että hän on huolissaan tyttärestäni. Mutta valitettavasti en näe kyllä mitään syytä olla huolissani ja ainakaan tuo tapa esittää omaa huolenaihettaan ei ihan mene perille, ei ainakaan minulle.
Opettaja "pyysi anteeksi" myös A:lta itseltään. Hän siis pyysi anteeksi sitä, että A oli nähnyt tekstin ja perusteli sanomisiaan sillä, että kirjoittaa niin kaikista oppilaistaan. 

En keksi ketään, kenen mielestä olisi soveliasta käyttää tälläisiä muistiinpanoina kenestäkään! Olen todella järkkyttynyt siitä, että opettaja pitää tätä tapaa ihan ok:na tapana puhua oppilaistaan.

Tämän ei siis pitänyt tulla meidän nähtäväksi, mutta vahingossa tuli nyt kuitenkin. Kiinnostavaa olisi tietää, millä muilla tavoilla tyttäreni opettajat keskustelevat oppilaistaan ja minkälainen "paskarinki" siellä Wilmassa onkaan meneillään. 
Nykyään niin puhutaan KiVa-kouluista ja tehdään töitä kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja tämä on kuitenkin se tapa, miten ne esimerkkiä näyttävät ihmiset puhuvat oppilaistaan. Ja se on ok - kunhan ei jää kiinni. 

A pahoitti tästä mielensä todella paljon, enkä ihmettele ollenkaan. Jos joku olisi puhunut minusta samalla tavalla, olisin käpertynyt pieneen kuoreeni ja kadonnut maanrakoon. Vaikeaa tästä tekee myös sen, että nyt A:n pitää käydä tämän opettajan tunneilla vielä seuraavat 2,5 vuotta, mitä yläkoulua on jäljellä - tykkäisitkö sinä tehdä töitä tälläisen ihmisen kanssa? 
Helppoa on sanoa, ettei A:n tarvitse välittää tai tässä asiassa se mauton on opettaja, eikä oppilas. Mutta totta kai tämä jättää itseään vielä etsivään teini-ikäiseen tyttöön jälkensä. 

Miten opettaja siis saa puhua oppilaistaan? Onko ihan ok käyttää haukkumasanoja, kun "jutellaan opettajien kesken"? 
Kiinnostaisiko sinua tietää, mitä teidän koulussa sinun lapsestasi oikeasti ajatellaan? *Postaus on kirjoitettu A:n luvalla

12 kommenttia

 1. Ei missään tapauksessa hyväksyttävää kielenkäyttöä opettajalta. Mitä ikinä sitten halusikaan sanoa, ovat sanavalinnat aivan väärät. Onko ko. opettaja ollut vanhempiin yhteydessä aiemmin? Tai esimerkiksi oppilashuoltoryhmään? Niistä kanavista kannattaisi aloittaa se huolen ilmaiseminen, jos on oppilaasta huolissaan. Löytyykö koulusta toista samaa ainetta opettavaa? Olisiko A:n mahdollista saada opetus toiselta opettajalta. Jotenkin tuntuu, että tuollaisen kommentin jälkeen on lapsenkin vaikea antaa parastaan. Tai ainakin asia olisi perusteellisesti käytävä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me olla oltu missään yhteyksissä ko. opettajan kanssa aikaisemmin, eikä A:n koulunkäynnissä ole ollut mitään ongelmia. Päinvastoin, yläkoulu on alkanut pelkillä positiivisilla palautteilla(Wilmaan).

   Ilmeisesti on toinen saman aineen opettaja, mutta opettaja määräytyy tietysti luokan mukaan ja voisi olla hankalaa sovittaa uutta opettajaa A:n tämän hetkisen lukujärjestyksen kanssa. Luokan vaihtaminen voisi kuitenkin olla aika radikaalia tähän tilanteeseen...

   Poista
 2. Ei kyllä normaalia. Itse kun olin 5 luokalla, opettajani äänestytti luokalla kädennostolla ketkä haluavat että minä lähden koulusta pois koko kevääksi. Ja todella sitten lähdin siitä itkien kotiin. Kyllä opettajatkin osaa kiusata. Onneksi sä olet kuin naarasleijona ja suojelee lastasi ja vaadit jonkun vastaamaan puheitaan. Oma äitini niin ei tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeasti!?!? Järkyttävää!! Eihän noin voi kukaan tehdä! Huhhuh...

   Poista
 3. Onpa tosi ikävää tekstiä opelta! Vaikka en tytärtäsi tunnekaan, surettaa hänen puolestaan, että on tuommoisen "analyysin" kohteeksi joutunut :( Tsemppiä tytöllesi ja kaikkea hyvää ja ihanaa koko perheellesi :)
  t. Nellis

  VastaaPoista
 4. Olipa ikävä kommentti. :-( Mutta kun ihmisten kanssa työtä tehdään, niin aina välillä sattuu ja tapahtuu. Joskus jokainen tulee sanoneeksi harkitsemattomia asioita jne. Kun konflikti on sovittu ja anteeksi pyydetty, täytyy vaan jatkaa samassa työyhteisössä eteenpäin, niinhän se menee aikuistenkin maailmassa. Kaiketi kaikki sanovat välillä vääriä asioita toisilleen, silti pitää voida jatkaa ja päästä yli. Mutta siis ehdottomasti oli kummallista ja väärin, että ope oli tuollaista kirjoitellut. Minkä ihmeen takia? Ja todella ikävää, että se päätyi muistikirjasta esille. Niinhän ei kai (?) ollut tarkoitus. Näin opena voin sanoa, että ei opehuoneessa haukuta oppilaita tai oteta ketään silmätikuksi tai muutakaan sellaista. Ei todellakaan ole aikaa saati kiinnostusta sellaiseen. Kyllä siellä kahvipöytäkeskustelu liikkuu muissa aiheissa kuin oppilaiden haukkumisessa. Mutta yleisesti voin sanoa, että paras reitti edetä tällaisissa lievissä asioissa on olla ensisijaisesti suoraan yhteydessä ko. opettajaan ja vasta sitten tarvittaessa rehtoriin. Vrt. jos itse olisit tehnyt jonkin kampauksen huonosti tms. ja asiakas ei ensin selvittäisi sun kanssa asiaa, vaan menisi heti esimiehellesi avautumaan. Opettajalla asiantuntijana on kuitenkin Suomessa varsin laaja valtuutus järjestää opetuksensa haluamallaan tavalla OPSin puitteissa. Nyt kun opettajien ja oppilaiden kanssakäyminen on ollut paljon mediassa esillä, niin kyllä sitä miettii, että montakohan virhettä sitä on itsekin tehnyt tahtomattaan oppilaiden kanssa ja monenko mielen on pahoittanut jne. Uskaltaakohan tällä alalla enää ollenkaan kohta työskennellä! :-) Mutta tsemppiä ja ymmärrystä sinne molemmin puolin! Omasta lapsesta on varmasti aina ikävää kuulla negatiivistä palautetta, vaikka tuo olikin jotain kummaa spekulointia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teksti oli ihan Wilmassa esillä, joten mistään "omaan kalenteriin" kirjoitetusta lapusta ei ollut kyse..

   Kyllä mun mielestä on ok ilmoittaa suoraan esimiehelle, jos työntekijä käyttäytyy epäasiallisesti.
   Ihan en kyllä pieleen mennyttä kampausta menisi kenenkään pomolle itkemään, mutta loukkaavan käytöksen ja epäasiallisen tekstin suoltamista lähtisin kyllä kampaajankin esimiehelle kertomaan. Kampaus ja tämän laatuinen teksti eivät ole ihan sama asia, omasta mielestäni.

   Erikoista tästä tekee vielä se, ettei kukaan muu opettaja ole antanut "negatiivista palautetta", päinvastoin, A:lla on mennyt yläkoulu todella hyvin tähän saakka. Senkin takia tälläinen hyvin kärkäs, alle 3kk tuntemisen perusteella tehty kommentti on outo.

   Poista
 5. No outo se kyllä on, oon ihan samaa mieltä! Jättäkää omaan arvoonsa tai siis arvottomuuteensa ja jatkatte eteenpäin. En siis kirjoituksestasi ymmärtänyt, että se oli jossain virallisessa muistiossa, johon oli kerätty kommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli siis Wilmassa, joka on ihan virallinen paikka. Tai ainakin paikka, jonne en koe tälläisen tekstin sopivan...

   Poista
 6. On tietysti aina riipaisevaa, kun joku toinen arvoi omaa kullannuppua, ja vieläpä "kovin sanoin".

  Mutta ... entäpä jos arvion takana on sittenkin faktaa? Opettajan omaa ammattitaitoa sekä perspektiiviä useiden "vastaavien tapausten" pohjalta.

  Eikö nyt olisi paras tapa "kostaa" ko, opettajalle huolehtimalla siitä, ettei hänen arvionsa ja ennustuksensa varmasti toteudu tulevaisuudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Faktaa on, ettei me tulla koskaan pääsemään irti kiusaamisesta ja kiusaajista niin kauan, kun aikuisten mielestä on sopivaa haukkua kenenkään kullannuppuja ja toisia ihmisiä, olivat ne aikuisia tai lapsia.

   Poista