TYKS PAINOARVIO

Kävin aamulla TYKSissä ensimmäistä kertaa tässä raskaudessa ns. virallisessa painoarviossa. Edellisen kerran painoarvio otettiin Miltsusta rv 32 ja se oli 2070g. 

Olin ensin reilu vartin käyrillä ja bebe oli aika riehakkaalla tuulella. Sykkeet menivät 180-200 väliä ja kun kätilö tuli minua hakemaan lääkärille, niin hän sanoi laittavansa minut vielä käynnin jälkeen sydänkäyrälle, jotta saadaan sellainen käyrä, millä minut voi päästää kotiin. 
Aina nuo liian korkeat sykkeet pelästyttävät hieman itseäkin, varsinkin kuin näytti siltä, ettei ne laske ollenkaan. Mutta onneksi sitten itse käynnin jälkeinen käyrä oli 120-130 luokkaa, mutta silloin ongelmana oli vauvan liikkumattomuus = Miltsu meni unille. Hieman kauemmin jouduin istumaan käyrällä, että saatiin se 10 liikettä täyteen. 

Sitten itse käyntiin - vastassa oli aivan ihana kätilö ja lääkäri. Itse asiassa kätilö oli se samainen, joka oli minua vastassa tuolloin edellisen painoarvion käynnilläkin, kun kävin päivystyksenä synnärillä. 
Ensin lääkäri ultrasi vauvan. Pääsin olemaan koekaniinina jollekin TYKSin upouudelle ultralaitteelle ja mukana oli laitteen valmistajan oma opastajakin. Itse en ultrasta tällä kertaa nähnyt yhtään mitään, sillä laitetta ei oltu vielä ehditty edes liittämään TYKSissä muuten käytössä oleviin monitoreihin, jotka ovat äitiä/vanhempia varten. 
Mutta Miltsu viihtyy todella alhaalla, pää alaspäin. Eli oikein päin olisi tulossa. Hieman lääkäri kyseli sokereiden seuraamisesta, mutten ole sokereitani tässä raskaudessa erikseen mittaillut, sillä sokerirasitus meni puhtaasti läpi. 


Laitteet olivat vissiin sen verran uudet, sillä sain ihan grammalleen olevan painoarvion - 3547g. Paino menee painokäyrän keski- ja yläviivan välissä. 
Linan painoarvio oli rv 36+6 3700g ja Ellen ainoa painoarvio rv 38+2 3800g. Eli tämän vauvan pitäisi olla siskojaan pienempi. 
Ellehän syntyi rv 38+4 ja painoi 3915g, joten hieman reilulla 100 grammalla heitti edellinen arvio. Lina syntyi rv 38+5 ja painoi 4010g ja painoarvio rv 38+0 oli 3600g (kyllä, 100g pienempi kuin aikaisemmalla viikolla...), joten Linan paino heitti reilu 400g. 
Toivottavasti siis nämä uudet laitteet ovat tarkempia ja painoarvio pitäisi suunnilleen paikkaansa. 

Lääkäri tarkisti myös tietenkin kohdunsuun tilanteen. Se ei paljoa ollut viime viikkoisesta muuttunut - kanavaa noin 2cm jäljellä ja auki sen ~3cm. Tällä kertaa lääkäri kuitenkin omien sanojensa mukaan "irrotteli kalvoja", eli kourasi sormella kohdun ja sikiökalvojen välistä, jotta synnytys saattaisi mahdollisesti lähteä käyntiin jo tällä viikolla. Jollei lähde, niin toivottavasti se edes kypsyttäisi paikkoja entisestään. Muuten lääkäri oli sitä mieltä, että paikat ovat todella hyvällä mallilla käynnistykseen. 
(Jos kiinnostuit tuosta toimenpiteestä, niin itse luin siitä lisätietoa täältä. En tiedä kuinka faktatietoinen lähde se on, mutta eipä lääkärikään siitä sen enempää kertonut. )

Käynnin lopuksi juttelin lääkärin kanssa pienen hetken ja hän pyysi kätilöä varaamaan minulle ajan käynnistykseen. Käynnistyksen aloitamme ballongilla, kuten molemmilla edellisillä kerroilla. Mutta luonnollisesti en aikaa teille kerro. Anteeksi vain. 
Kokonaisuudessaan käynnistä jäi todella hyvä fiilis! Henkilökunta oli niin ihanaa taas kerran, että ihan turhaa olen pelännyt tätäkin käyntiä. Nyt vain jään järkkäilemään loputkin kotiasiat kondikseen ja odottelen käynnistyspäivämäärän saapumista! Itseäni ei edes enää jännitä (vielä!), vaan olo on jotenkin todella tyyni ja helpottunut. Enää ei tarvitse stressata, että käynnistetäänkö synnytys vai pitääkö minun synnyttää iso vauva sitten rv 42. Ei tartte! 

Onko kenelläkään "irroteltu kalvoja"? Olisi mielenkiintoista kuulla, onko se toiminut jollain käynnistyksenä..?


10 kommenttia

 1. On irroteltu sillä seurauksella, että lapsivedet menivät samana iltana ja synnytys käynnistyi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooooh, mulla ei juurikaan mitään oo tapahtunu :D
   Kotona ollaan!

   Poista
 2. miulla on nyt menny jotain ohi. siis käynnistys siksi että pelkäät isoa vauvaa vai miksi? :) tsemppiä loppukoitokseen! joko teit päätöksen tuleeko joku mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen käynyt nämä kolme viimeistä raskautta pelkopolilla ja myös Lina ja Elle on käynnistetty koon takia.
   Kyllä mulla on tukihenkilöt synnytystä varten valmiina :)

   Poista
 3. Minulle myös on tehty noin ja samana iltana alkoi synnytys. Tosin silloin oli jo rv40+5 ja paikat varmaan kypsät muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei tosiaan oikeastaan mitään vaikutusta tuolla "irrottelulla" :D
   Lääkärin mukaan paikat olisivat eilen olleet "oikein hyvät käynnistystä ajatellen", mutta tosiaan lääkkeellisiä käynnistyksiä ei ennen rv 38 tehdä ollenkaan (jollei ole kyse mistään terveyttä uhkaavasta tilasta).

   Poista
 4. Mulla oli kutakuinkin samanlainen tilanne kohdunsuulla kuin sullakin, kun lääkäri teki ronskimman sisätutkimuksen ja irroitteli kalvoja. Ensimmäisenä päivänä alaselkää jomotti ja muutamana seuraavana päivänä irtosi veriviiruista limatulppaa, mutta muuta se ei saanut aikaiseksi ja sen jälkeen kaikki oireet lähenevästä synnytyksestä oikeastaan katosi. Tytöt syntyi sitten vasta melkein kaksi viikkoa tuon käynnin jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei täälläkään sen kummempaa!
   Vuotoa tulee ja limatulppaa sen mukana. Välillä supistelee ja alaselkä jomottaa. Muttei todellakaan mitään "kohta mennään". Ei lähelläkään :D

   Ainoa, mitä tästä seurasi, oli ilmeisesti vauvan kiinnittyminen todella tiukasti. Tuntuu meinaan siltä, että pää olisi jo ulkona :D

   Mutta onneksi ei enää kauaa mullakaan, niin saan vauvan kotiin tuhisemaan <3

   Poista
 5. Minulta irrroteltiin kalvoja n 12 aikaan päivällä a seukkki yönä syntyi tyttö ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kuulla, miten se on joillain "auttanut" ja joillain taas ei ollenkaan (kuten meikäläisellä :D )! :)

   Poista