SAIRAALAKASSI

Se kuuluisa kassi, joka otetaan kiireessä (tai vähemmän kiireessä) mukaan, kun lähdetään synnyttämään.
Itse olen sen joka kerta saanut raahata pariinkin otteeseen mukanani ja taisi sitten Ellen kohdalla mennä niin, että Ellen isä toi sen pelipaikalle myöhemmin.

Hokasin vasta viikko sitten, että kassia voisi alkaa pakkailemaan, sillä kuitenkin viikkoja on jo se 36 kasassa (huomenna 37, jaiks!) ja ainakin teoriassa "mitä tahansa voi tapahtua, koska tahansa".
Otin kassin esiin, jonka itse asiassa törkeesti pöllin jommalta kummalta isommista, en edes tiedä kummalta, koska heillä on samanlaiset treenikassit.. Oma aikaisemmin sairaalakassin roolia toimittanut kassi sanoi itsensä irti jo kaksi vuotta sitten, joten päätin olla se äiti, joka ottaa lapsiltaan, eikä edes kerro ottaneensa. Kattellaan, huomaako omistaja koskaan. Anyhooo.. istuin kassi kainalossa omalla sängylläni varmaan puolisen tuntia pohtien, että mitäs ihmettä sinne kassiin sitten pitikään laittaa.. Minä, neljä lasta sairaalasta kotiin kantanut äiti, tein jotain äärimmäisen noloa ja googletin oman blogini ja edellisen sairaalakassi-postauksen. Älkää kertoko tätäkään kenellekään.

Mutta pikku hiljaa asiat palautuivat mieleeni (luettuani ensin sen postauksen, tietty). Vauvalle vaatetta, parikin settiä. Itselle vaatetta, jotain todella rentoa. Laturit, kamerat, puhelimet, neuvolakortit ja mielellään kotiavaimetkin. Perussettiä.

Tarkempi listaus "perussetin" sanomisen lisäksi:


Shampoo ja hoitoaine. Koska haluat aivan varmasti käydä suihkussa. Ja jollet tykkää sairaalan yleissaippuasta, niin sitten kannattaa varustautua omilla tuotteilla. Itse ostin pienet matkapakkaukset, ne ovat kätevän pienet, eivätkä vie turhaa tilaa kassissa.

Hammasharja ja -tahna. No yleensä. Nämä kylläkin saa myös sairaalasta, jos käy kämmi, eikä muista tuoda omia. Mutta itse olen ainakin osastolla hengaillessa saanut sen verran kovan harjan, että ikenetkin meinasivat lähteä. Siitä lähtien olen pitänyt huolta omista välineistäni.

Harja ja ponnari. Tai jollei tietty saa hiuksia ponnarille, niin turhaahan sitä mukanaan kantaa.. 

Deodorantti. Tarvitseeko selittää?


*Viltti, vaaleanpunainen villahaalari ja pipo saatu blogin kautta*

Vauvan kotiutumisvaatteet.  Vauva on ihan kiva kotiuttaa jossain muussa kuin sairaalan vaatteissa. Enkä usko, että ne siellä katsoo asiaa kovin suotuisasti, jos vaatteet lähtevät mukana.... 
Näin syysvauvalle otan mukaan erikseen sisä- ja ulkovaatteet. Tuon valkoisen puuvillahaalarin kohtaloa mietin vasta sitten kotiutumishetkellä, mutta mukaan se lähtee. Kotiutumisvaatteiden lisäksi vauvalle on mukana viltti, joka tulee kaukaloon vauvan peitoksi.
Vauvan kotiutumisvaatteista erillinen postaus täällä.


Tutti ja tuttinauha. Täysin vapaaehtoiset. Itse aion ottaa mukaan ja katsella, tarvitseeko niitä (lähinnä tuttia) ollenkaan. 

Omat kotiutumisvaatteet. Tähän itsellä kuuluu parit alushousut (jos haluaa käyttää niitä jo sairaalassa), imetysliivit (koska ne nyt on huomattavasti mukavemmat päällä kuin normit), mammaleggarit (koska valitettavasti vatsa ei olekaan pyykkilauta, kun pääsee kotiin) ja rento toppi. Vaihtoehtoisesti pakkasin mukaan myös pitkähihaisen ja neuleen. Sukat ja villasukat.
Meillä TYKS toivoo synnyttäjän ottavan omat villasukat mukaan synnytyssaliin. TYKSin synnärin lattiat ovat jonkun arkkitehdin(?) neronleimauksesta todella kylmät kivilattiat ja ainakin itsellä on välillä niitä pelkissä sairaalasukissa tepastellessa tullut kylmä.


Kamera. Ainakin itse haluan ottaa kuvia synnytyksessä ja tietenkin ne ensimmäiset kuvat vauvasta. 
Kannattaa muistaa ladata kameran akku etukäteen! 

Puhelin ja laturi. Puhelin tulee pirisemään ja piippailemaan. Paljon. 


Harsoja. Jos vauva pulauttelee, niin on kivempi putsailla esim. autossa harsoon kuin omaan hihaan.. 

Neuvolakortti. Tämä on ehkä tärkein, mitä pitäisi muistaa ottaa mukaan? Itsellä neuvolakortti kulkee aina mukana, mutta tällä kertaa ajattelin synnärille ottaa vain ja ainoastaan yhden kassin, eli sairaalakassin. En siis raahata mukanani erikseen käsilaukkua tai mitään muuta kassia. 
Joten pitäisi itsekin muistaa siirtää neuvolakortti oikeaan kassiin ennen lähtöä... 


Mitä kassiin omasta mielestäni EI kannata tunkea mukaan on -  
Siteitä. Okei, otin kaksi omaani mukaan, mutta nykyään sairaalastakin saa ihan inhimillisen kokoisia siteitä, eivätkä ne kaikki enää ole niitä kymmenen senttiä paksuja vaippoja. Joten omia ei välttämättä tarvitse raahata ollenkaan mukaan. Nämä kaksi otin just in case... en tiedä miksi.  
Liivinsuojia. Koska maito aika harvoin nousee sairaala-aikana, mutta myös sen vuoksi, että niitäkin saa nykyään sairaalasta. Ainakin TYKSistä saa.
Turvakaukalo. Jollet nyt ole täysin 100% varma, että lähdet heti synnytettyäsi sairaalasta, niin kaukaloa on ihan turha raahata mukana. Puoliso/tukihenkilö ehtii ihan varmasti sen tuomaan myös myöhemmin. Jollette asu satojen kilometrien päästä sairaalasta.... Siinä tapauksessa kaukalon raahaaminen mukana on ehkä jopa kannattavaa. 

Kiinnostaisi tietää, mitä teidän sairaalakassit sisältävät?

4 kommenttia

 1. Mui! Aivan ihana tuo villapeitto ja ihanat noutovaatteet ♡. Muista ottaa jatkojohto, meidän synnärillä pistokkeet oli kaukana. Sit niitä herkkuja mukaan. Olisi pitänyt olla jotain suolaista :)

  Minulla oli ihan liikaa tavaraa, mutta enpä juuri mitään kaivannut. Pari yötä poissa ja viikon vehkeet. En itse edes voinut kuvitella, että sitä kassia tarvittiin jo niin aikaisin. Hirveä miten aika menee nopeasti vasta olin itse noissa tunnelmissa: http://belleepoquewedding.blogspot.fi/2016/07/mita-mukaan-synnarikassiin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ihanat ne ovat minunkin mielestä :D

   Muistan myös, että pistorasiat olivat kyllä omituisissa paikoissa synnärillä! Haaveilen vain siitä, että pääsee äkkiä kotiin, niin ei tarvitse jatkojohtoja raahata mukana...

   En ole koskaan ollut mikään synnytyksessä tai sen jälkeen herkkuja syövä tyyppi.. Sairaalan sapuskat on riittänyt ihan hyvin :)

   Poista
 2. Esikoisen kohdalla mukana oli oma lansinoh nännivoide ja ekat rintakumit saatiin sairaalasta. Vauva lähti heti imemään jo synnytyssalissa niin ahnaasti, että rinnat meni heti rikki. Päästiin kotiinkin jo 2 yön jälkeen kun paino oli laskenut niin vähän kovan syömisen myötä. Muutoin taisi olla aika liki sama määrä tavaraa kuin sinulla, ei juurikaan ylimääräistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä saa Tyksistä lanoliinivoidetta! Joten en oo koskaan sitä mukaan napannut..
   Tosi hienoa, jos rintakumitkin on saanu jo sairaalasta! Mä en oo koskaan ainakaan saanu, eikä sellasia oo tarjottukaan. Mutta ehkä niitä tarjotaan "tosi tarpeessa" oleville? :D

   Poista