MITÄ VAUVA TARVITSEE - TARVIKKEET 2/2


Vaipat. Olivat nekin sitten kesto- taikka kertakäyttöjä, niin niitä tarvitaan. Hyvin harva opettaa vastasyntyneen kuivaksi.
Itse en ole koskaan edes harkinnut kestovaippailua, joten siitä maailmasta en osaa kirjoittaa sanallakaan, mutta kertakäyttövaippoja käyttäneenä voin sanoa, että kannattaa ostaa niitä tarpeeksi kotiin! Vaippoja menee paljon! Vaikka ajatteleekin vauvan olevan pieni, niin siitä pienestä tyypistä ulostautuu todella paljon tavaraa! Ja usein! Olenkin aina ostanut 1 ja 2 koon vaippoja runsaasti kotiin, ettei ihan sitten kolmantena päivänä tartte vauvan kanssa juosta kauppaan vaippaostoksille.
Tällä hetkellä vauvaa odottaa 73 ykköskoon vaippaa ja Babyshowereista vaippakakussa saatu paketillinen kakkoskoon vaippoja. Niillä pitäisi pärjätä pari viikkoa. 

Vaipanvaihtotarvikkeet. No näihin omasta mielestäni kuuluu rasvat ja putsarit. Pienen vauvan pyllyä kannattaa pestä eniten juoksevan veden alla, mutta se ei aina ole vaihtoehto, jos on esimerkiksi liikenteessä. Puhdistuspyyhkeet ovatkin arjen pelastajia, jos pyllyä ei pääse hanan alle pesemään.
Mitään ihmeellisiä rasvoja meillä ei ole koskaan ollut. Sinkkivoiteen perään kuitenkin itse kuulutan, vaikkei sitä koskaan tarvittu Linalla, niin Ellellä olen sen kokenut yhdessä vaiheessa elintärkeäksi. Jotkut käyttävät myös talkkia, mutta mulla tuossa hoitopöydällä komeilee Linan vauva-aikana lahjaksi saatu talkkipurkki.. avaamattomana.
Perusvoidetta on myös hyvä olla. Sitä voi huoletta läästiä joka paikkaan ja vaivaan. (No älkää nyt silmiin korviin tai suuhun...)

Pariin ensimmäiseen viikkoon kannattaa myös hankkia topseja ja vanulappuja. Topseilla on hyvä puhdistaa napaa ja vanulapuilla pyyhkiä rähmät silmistä. Molemmat tietty vedellä kostutettuina. Nämä olen sijoittanut aina hoitopöydälle, jotta ne ovat kätevästi saatavilla heti aamusta.Harja. Harjailla kannattaa, vaikkei vauvalla varsinaisesti hiuksia olisikaan. Se on ensinnäkin rauhoittavaa puuhaa (useimmiten) ja vilkastuttaa vauvan pään verenkiertoa. Harjaillessa saa myös mahdolliset karstat pois.
Paras harja vastasyntyneelle on luonnonharjasharja.

Tutit ja tuttipullot. Nämäkin jakavat mielipiteitä - joillain ei ole kumpiakaan koskaan käytössä ja jotkut ottavat molemmat mukaan jo synnärille.
Itse olen aina varustautunut tuteilla ja tuttipulloilla. Kaikki tytöt ovat syöneet tuttia ja saaneet lisämaitoa tuttipulloista, Ellehän oli alusta saakka "pullovauva", vaikka maito tulikin pumpattuna minulta.
Tällä kertaa olen ostanut vauvalle luonnonkumitutin, joten lähden testaamaan kokonaan erilaista tuttia, mitä aikaisemmin olen tytöille tarjonnut. Babyshowerreiden vaippakakusta taas paljastui kaksi pientä Aventin tuttia, joita varmasti tulen myös kokeilemaan. On muuten myös todella vauvakohtaista huoliiko pienokainen tuttia ollenkaan ja jos huolii, niin minkälaisen tutin hän huolii! Linahan ei esimerkiksi koskaan suostunut imemään luonnonkumipäisiä tutteja ollenkaan...
Tuttipullot taas hankin lasisina Lifefactoryn tuttipulloina, joista saa vielä myöhemmin vaikkapa nokkamukit! Yksi tavallinen Ainun tuttipullokin tuli hankittua, sillä Lifefactoryn tuttipulloja on tällä hetkellä todella vaikea saada ja pienet pullot ovat joka paikasta loppu.Harsoja. Tämä on ihan yksilöllistä ja ehkä hieman vanhempikohtaistakin kuinka paljon harsoja menee.
Linan refluksin vuoksi pyykkäsin pelkkiä harsoja kymmenittäin päivässä, kun taas Ellellä saattoi yksi harso pysyä puhtaana monta päivää.
Mutta harsoliinat ovat mielestäni käteviä lähes mihin vain - puklusuojina, vaatesuojina, tyynyliinoina, hoitopöydän päällä, pyllyn alla, pyllyn pesussa jne jne.

Sänkysuojat. Ne ihanat muoviset(?)/froteiset suojat, mutta ah, niin ihanat, kun yöllä tai päiväunilla sattuu vahinko. Omat suojani olen säästänyt jokaisen äitiyspakkauksesta, mutta niitä onneksi myydään ihan tavallisissa isommissa marketeissakin nykyään. Omaa suojaansa kannattaa käyttää myös vaunuissa!
Kannatan. Kannatan ehdottomasti! 

Petivaatteet ja viltit. No totta kai. Peitot, lakanat, pussilakanat ja pelkät tyynyliinat. Tyynyä ei suositella alle 4kk ikäiselle vauvalle ollenkaan. Itse olen tyynyn laittanut tytöille vasta vuoden iässä, mutta joskus sitä voi kokeilla jo aikaisemmin, sillä vauvat kasvavat eri tahtiin ja joskus syy huonosti nukutuille öille voi johtua tyynyn puutteesta - pää on liian iso ja vauvan on epämukava nukkua ilman tyynyä. 
Petivaatteitakin kannattaa varata muutamat, sillä ihan oikeasti niitä vahinkoja sattuu, eikä niskapa*kat ole mikään urbaanilegenda.. Yksillä lakanoilla ei tule pärjäämään.
Meille on tulossa Baby Wallabyn ihana ensipeittosetti, jota esittelen myöhemmin. Baby Wallabylta saadaan myös merinovillainen peitto, jota en malta päästä tunnustelemaan. Meillä on kaikilla tytöillä ollut omat viltit - osa saatu, osa itse ostettu. Viltit ovat todella monikäyttöisiä ja niitä voi pitää mm. vauvan leikkialustoina, peittoina ja suojana. Tällä kertaa viltin päätarkoitus tulee olemaan vaunuissa, sillä vaunukoppa on niin kapea, ettei sen sisään mahdu minkäänlaista lämpöpussia vauvan kaveriksi.


Purulelut ja muut lelut. Lelujahan ei kenelläkään ole pakko olla. Purulelut kuitenkin lievittävät kutinaa sitten siinä 3-4 kuukauden iässä kun ikeniä alkaa kutiamaan ja hampaita alkaa pukkaamaan. Itse kannatan luonnonkumisia puruleluja. Lelut myös aktivoivat jo ihan pientäkin vauvaa, vaikkei se ihan heti tulisi mieleenkään. Vauvat tykkäävät katsella kirkkaanvärisiä asioita ja tietenkin hieman kasvettuaan niitä pitäisi päästä kokeilemaan ja mutustelemaan. Tämä on ihan lapsen kehityksen kannalta olennainen seikka.
Muihin leluihin voisin sisällyttää mm. helistimet, pehmolelut, mobilen, vaunulelut yms. Minä olen ostanut vauvalle kehtoon pehmolelun "koska muillakin on ollut", eli ihan pelkästään tunnesyistä. Tällä kertaa en ole hankkinut mobilea tai mitään muutakaan erityistä viihdykettä sängyn reunalle. Ajattelin, että purulelu ripustettuna kehdon päätyyn kelpaa ihan hyvin viihdykkeenä tarvittaessa. Vaunuja ja turvakaukaloa varten minulla on Linan ja Ellen vanhoja Lamaze -leluja. Ja tietty se perinteinen Liberon amppari, joka kylläkin myös on Lamazen lelu. 
Erilaisia leluja tulee myös aina saatua lahjoina, joten kannattaa odotella vaikkapa ristiäisiin/nimiäisiin saakka ennen kuin hamstraa isoa kasaa kaikenlaisia leluja.
Kuvassa oleva vaaleanpunainen ristinmuotoinen lelu on ostettu For Minis and Mommies -verkkokaupasta, Sophie ja norsu ovat taasen saatu Ipanaiselta yhteistöiden tiimoilta. 

Äidinmaidonkorvike. Ihan vaikka vaikka 1-2 purkkia varuiksi kaappiin. Koska you never know. Kaikkiin asioihin ei voi itse vaikuttaa ja jos imetys ei jostain syystä toimi, niin ainakin kaapissa on varuiksi korviketta.Vauvakirja. No joo, tämä ei ole mikään ensimmäinen must have, mutta onhan se ihanaa kerätä vauvasta muistoja häntä itseään varten. Ainakin itse olen ollut iloinen saadessani aikuisena oman vauvakirjani käteeni.
Ja onhan se nyt ihanaa räpeltää sen vauvakirjan kanssa jo odotusaikana... Yksi niistä asioista, jotka tekee ainakin itselle odottamisen konkreettisemmaksi ja vauvan syntymän todellisemmaksi.
Milfrid sai oman upean vauvakirjan Oot niin ihana -tiimiltä. Tätä vauvakirjaa ei voi kuin suositella, koska on se vaan niin ihana!

Puuttuuko listasta teidän mielestä jotain oleellista? Mitä? Onko jokin taas ihan turhake?

Seuraava ja viimeinen osio käsittelee niitä tavaroita ja tarvikkeita, joita äiti tarvitsee vauvavuoden aikana! Edelliset "Mitä vauva tarvitsee" -postaukset voit käydä lukemassa alla olevista linkeistä:

2 kommenttia

 1. Meillä meni harsoja ihan kamalasti! Jouduttiin niitä sitten ostamaankin melkein heti lisää, kun päivässä meni varmaan se vähintään 10kpl puklasta likaiseksi. Ja vaippoja tosiaan kannattaa olla! Onneksi vauvaa katsomaan tulleet oli meitä fiksumpia ja kantoivat niitä meille heti - muuten olisimme niitäkin saaneet heti lähteä hakemaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harsoja tosiaan menee, jos on mennäkseen! Mulla on tällä hetkellä aivan liian vähän, mutta onneksi ensi viikolla saan niitä ystävältä lisää :)

   Vaippojakin menee yllättävän paljon! Sitä ei ihan heti uskoisi kuinka paljon voi niin pieni ihminen niitä kuluttaa :D

   Poista