MITÄ VAUVA TARVITSEE - TARVIKKEET 1/2

Kätevintä tietenkin olisi, että itse saisi kokeilla, mitkä ovat niitä kaikista tärkeimpiä tavaroita, joita kannattaa vauvaa varten hankkia. Mutta kun sitä ei oikein osaa ennen vauvan syntymää ennustaa..
Jopa itsellä tarvittavat tavarat on vaihdellut täysin lapsen mukaan - toiselle sopii joku, mikä toisen kanssa ei sovi sitten ollenkaan.
Vauvaa varten hankittavia tarvikkeita ja tavaroita onkin paljon, joten helpointa on myös minun jakaa ne kahteen eri postaukseen, ettei tule kerralla liian pitkää listaa. 
Nukkumapaikka. Oli se sitten kehto, pinnasänky tai perhepeti, niin nukkumapaikka vauvalla täytyy olla. Kannattaa ottaa myös huomioon, ettei vauva välttämättä viihdy juuri siinä hänelle kaavaillussa unipaikassaan, kuten esimerkiksi perhepedissä. Kaikki eivät tykkää nukkua ahtaasti, vaan haluavat tilaa ympärilleen. Tai sitten toisinpäin, jotkut eivät viihdy pinniksessä laisinkaan!
Itsellä kävi Ellen kanssa niin, etten todellakaan saanut neitiä nukkumaan siihen ihanaan Koala riippukeinukehtoon, minkä olin hänelle ostanut. Elle ei nukkunut siinä yhtäkään yötä ja alkoi itkemään joka kerta, kun hänet siihen laitoin. Samoin kävi sitten pinnasängynkin kanssa. Elle on ainoa minun "perhepetivauva", jonka sain vasta 9-10kk iässä siirrettyä pikku hiljaa omaan sänkyyn nukkumaan.
Nyt olen ostanut vauvaa varten ns. mooseskehdon, jonka käyttöikä on noin 4-5kk. Tarkoituksena olisikin nukuttaa vauva pääsääntöisesti perhepedissä, tai oikeastaan ihan vain äiti-tytärpedissä. Mutta on kuitenkin hyvä olla se plan b, jos vauva ei vieressä tykkääkään nukkua. Kehto on muutenkin kätevä, sillä saan sen vaivattomasti siirrettyä huoneesta toiseen ja nukutettua vauvaa vaikkapa olohuoneessa.

Hoitopöytä. Kaikki eivät sitä koe tarpeelliseksi ja mullakin on hoitopöytä ollut kokonaan poissa käytöstä esim. Ellen kanssa. Muiden kohdalla hoitopöytä on ollut paikoillaan ja sitä on enemmän tai vähemmän käytetty.
Kätevää hoitopöydässä kuitenkin on, että niissä pystyy useimmiten säilyttämään kaikki vaipanvaihtoon liittyvän, joten hoitopöytä ei aina ole vain mikään kakkavaipanvaihtopöytä, vaan monitoimipiste. 


Kylpyamme ja pesuaineet. Meillä on ainakin ollut ihan se perinteinen kylpyamme käytössä. Nykyäänhän on jos jonkinmoisia tukiakin kylvettämistä varten, mutta vanhanaikainenkin tapa toimii ihan hyvin. Olen myös ostanut vauvalle vauvashampoota, sillä meillä on kaikilla ollut aikamoiset ruuhkatukat jo syntyessään. Varsinaista pesuainetta vauva ei kropalleen vaadi, mutta voihan sitä shampoota vaikka käyttää, jos on paljon puklua ihopoimujen seassa. Jotkut käyttävät pesuöljyjä. Kylvyn jälkeen kannattaa muistaa rasvata vauva!

Sitteri. Sitteri on myös vähän niin ja näin. Kaikilla sitä ei ole. Meillä sitteri on ollut vastasyntyneen vauvan nukkumapaikkana, kun koko muu perhe oleilee esim. olohuoneessa. Näin vauvan on saanut samaan tilaan kätevästi. 
Myöhemmin olen sitteriä käyttänyt ruokailutilanteissa, kun ollaan aloitettu kiinteiden opettelu, eikä vauva ole vielä tarpeeksi vanha syöttötuoliin. 
Sittereitäkin on niin paljon erilaisia, meillä on aina ollut sellainen ihan normisitteri. Mutta joskus on himottanut ostaa niitä erilaisia heiluvia ja soivia sittereitä, joskin olen joka kerta luopunut ajatuksesta nähdessäni niiden hintalapun.. Koliikkisitteristä jotkut ovat löytäneet pelastuksen, mutta tähän en osaa kertoa omakohtaisia kokemuksia. Syöttötuoli. Tätä tarvitsee vasta, kun vauva osaa istua, eli noin 6 kuukauden iästä eteenpäin. Syöttötuolienkin maailma on niin laaja, että kannattaa tutustua niihin huolella. Tuoli ei ole pelkkä sisustuselementti, vaan osassa saattaa oikeasti olla todella hyviä puolia ja toisissa taas enemmän niitä huonoja.. 
Syötttötuolia ei nyt kuitenkaan tarvitse paniikissa lähteä hankkimaan vielä odotusaikana, joten sen ostoa kannattaa huolella lykätä, kun kaiken muun on saanut ostettua ensin. 

Vaunut. Aika moni meistä tuppaa liikkumaan ja vauvan kanssa liikkuminen on erittäin kätevää, jos omistaa lastenvaunut. 
Vaunumaailma onkin täysin oma maailmassa ja itse olen joutunut aloittamaan vaunuhankinnan jo ajoissa, sillä ominaisuuksia ja vaunuja on jopa enemmän kuin vauvoja. 
Kätevimpinä yhden pienen kohdalla olen kokenut yhdistelmävaunut, joissa on siis sekä vaunukoppa/pehmeä kantokoppa ja sitten ratasosa - näin yhdet rattaat kasvavat lapsen mukana, eikä heti vaunukoppa-ajan jälkeen tarvitse alkaa metsästämään rattaita.
Kun taas sisaruksia on synytynyt pienellä ikäerolla, kannatan sisarusrattaita. Meillä on tällä hetkellä käytössä Mountain Buggy Duetit ja en voisi tyytyväisempi olla! Kävin juuri niihin ostamassa vauvalle oman vaunukopan, enkä malttaisi päästä testailemaan niitä vaunukopan ja yhden normi-istuimen kanssa.
Vaunukoppaan voi myös halutessaan ostaa aurinkosuojan, muttei sekään mikään tärkein hankinta ole ja ilmankin pärjää. 

Kantoreppu/-liina. Kantamisesta en lähde vielä puhumaan yhtään mitään, mutta kehoitan sitä jokaisen kokeilemaan! On oikeasti todella kätevää saada pitää vauvaa "iholla" ja lähellä. Joskus nuo pienet tyypit myös tuppaavat olemaan todella läheisyydenkaipuisia, joten kantaminen auttaa myös vauvaa rauhoittumaan. 
Minä aion hoitaa Linan ja Ellen viemiset päiväkotiin vauvan kanssa niin, että vauva matkustaa Tulassa. Tällöin mun ei tarvitse joka kerta lähteä vaunujen kanssa liikenteeseen ja sitten päiväkodissa miettiä mihin vauvan lasken (tosin en epäile hetkeäkään, etteikö vapaata syliä löytyisi)
Kantorepun valinnassa kannattaa olla tarkka, sillä ihan jokainen kantoväline ei ole se paras mahdollinen vauvalle! Jollet ole varma, niin kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joita löytyy esimerkiksi Ipanaisesta*Vaunukopasta saatu alennus yhteistyössä OzBabyn kanssa

Leikkimatto. Tämä nyt on ihan täysin oma valinta - vauva pärjää täysin hyvin ilman varsinaista leikkimattoakin. Meillä leikkimaton on omistanut vain Elle, muut ovat saaneet tyytyä ihan tavalliseen peittoon tai vilttiin ja isoon kasaan leluja. Isommilla on ollut lelukaari, Linalla ei muistaakseni edes sitä. 
Mutta kannatan edes jonkinlaisen peiton tai viltin varaamista vauvaa varten. Vauvan kuitenkin pitää myös treenata mm. kääntymistä ja päästä muutenkin testailemaan vatsallaoloa ja muita tärkeitä kehityksen kannalta olennaisia asioita, joten tämä on helpointa lattialla. 
On muutenkin kiva päästä välillä laskemaan vauva ja opettaa vauvaa hetken olemaan ihan yksikseenkin. Kaikkea kun ei pysty tekemään vauva sylissä..

Mitä tarvikkeita te olette kokeneet tarpeellisiksi?

Ensimmäisen osan "Mitä vauva tarvitsee" -postausarjasta voi käydä lukemassa täältä. Sieltä löytyy listausta niistä vaatteista, joita olen kokenut hyväksi hankkia ennen vauvan syntymää. 
Seuraavassa "Mitä vauva tarvitsee" -postauksessa onkin sitten pitkä lista niistä vaipoista, tuttipulloista ja muista tarpeellisista tarvikkeista!

Ei kommentteja