MITÄ VAUVA TARVITSEE - VAATTEET


Joka kerta hankintalista vauvaa varten jotenkin yllättää - siitä tulee pitkä lista. En tiedä johtuuko se vain allekirjoittaneesta vai onko muidenkin listat ihan yhtä pitkiä? 
Ajattelinkin jakaa nyt vauvaa varten tehtävät hankinnat kahteen osaan - vaatteisiin ja itse tarvikkeisiin. Tällä kertaa kirjoittelen vaatehankinnoista. 

Olen monesti maininnut, että tällä kertaa olen aloittanut lastenvaatehankinnat lähes nollasta. Ellen jäljiltä oli minulla itsellä jäljellä vain muutama body ja housut. Niistäkin vähistä muista vaatteista kaikki olivat kesävaatteita, joita luonnollisesti ei syysvauvalle tarvita. 
Lina ja Elle syntyivät muutenkin niin kivasti peräkkäin, että he molemmat käyttivät juurikin samoja kokoja juuri kesä- ja talviaikaan. Mutta nyt vauva tulee käyttämään kesävaatteita niissä kokoluokissa, joita Lina ja Elle taas eivät käyttäneet. 


Nyrkkisääntö vauvanvaatteissa varmaan on, että kunhan on kolme kappaletta bodeja, housuja ja yöpaitoja, niin pääsee hyvin alkuun. Tässä ideana on se, että yksi on aina kaapissa, yksi päällä ja yksi pesussa. Itse peräänkuulutan myös vaatteiden käytännöllisyyttä ja sitä, mikä on vauvan kannalta mukavinta.
Vauvat tuppaavat olemaan erikokoisia jo syntyessään, joten on hankalaa sanoa mistä koosta lähtien kannattaa alkaa vaatteita ostamaan - siinä missä joillekin 44 on sopiva, niin toiset aloittavat suoraan koosta 56 (kuten meikäläisen esikoinen). Itse olen ostanut koosta 50 lähtien vauvalle vaatteita niin, ettei kokoa 50 ole kuin muutama kappale, sillä meillä 5kymppiset ovat menneet pieneksi noin parissa viikossa. 


Vaateasioissa on varmaan yhtä montaa mielipidettä kuin vanhempaakin on, mutta itse olen kokenut käytännöllisimmiksi ja helpoimmiksi pukea juurikin bodyt ja erilaiset legginsit. Vastasyntyneelle on helponta pukea ns. kietaisubodeja, jolloin vauvan pään läpi ei tarvitse yrittää ujutella yhtään mitään. Vauvat harvoin tykkäävät siitä, että pää tungetaan minkään vaatekappaleen läpi. Koosta 56 eteenpäin harvoin enää kietasubodeja tarvitaan. Kietasubodyt muuten taitavat olla isätyyppien inhokkeja, ainakin näin oman pienen empiirisen tutkimuksen jäljiltä ;)
Jotkut käyttävät myös potkuhousuja, mutta itse suorastaan inhoan "jalallisia" housuja, sillä omat lapseni ovat omanneet pienestä pitäien kunnon menomonot, eivätkä jalat todellakaan ole pysyneet jalkaosissa. Niihin onkin aina hyvä laittaa sukat päälle, mutta silloin jalka hautuu oikein kunnolla.. Eikä pysy siltikään hyvin housuissa. Mutta jotkut taas eivät muita käytäkään!


Sukkia kannattaa myös hankkia. Paljon. Niitä tuppaa tippumaan jokaiseen pieneenkin koloon ja vauvaa näkeekin usein vain yhden sukan kanssa, sillä pikkutyypit tuppaavat potkimaan niitä pois jaloistaan hyvinkin ahkeraan. 
Sukkahousut ovat myös käteviä, varsinkin haalareiden yms. alla. 

Itse tykkään myös ns. jumpsuiteista ja onsieista, eli niistä collarihaalareista. Varsinkin näin syys- ja talvivauvalle ne ovat erittäin käteviä - ei ole keskellä kroppaa saumoja, jotka painaisivat huonosti ja lisäksi ne ovat todella helppo pukea päälle. 
Ne eivät mene ruttuun haalarin alla, eivätkä aiheuta vauvalle epämukavaa oloa vaatteissa, koska vauva kuitenkin makaa suurimman osan päivästä. 


Mekkoja en koskaan ole oikeastaan ostanut tytöille juurikaan ennen 1-vuoden rajapyykkiä. Tietty kaikilla on ollut ristäisissä omat juhlamekot, kuten myös jouluna ja muissa juhlissa. Mutta ns. arkimekkoja meillä ei ole nähty. Nyt minulla on ristiäismekon ja joulumekon lisäksi tasan yksi tunikamekko, joka onkin itselleni ensimmäinen "turha" mekko-ostos ikinä.
Mielestäni mekot ovat epämukavan oloisia vauvoilla ja nousevat aina korviin. Jotkut taas ostelevat tyttövauvoille enemmän mekkoja kuin mitää muita vaatekappaleita. 


Tiukkoja ja tönkköjä farkkuja en ole koskaan ostanut vauvalle. Kerran ostin puolivuotiaalle Linalle farkkulegginsit ja niitäkään me ei ihan hirveästi käytetty, vaikka ne tuntuivatkin todella mukavilta päällä. Tosin meillä pikkutytöt eivät vieläkään käytä farkkuja, joten ehkä se on omasta mielipiteestäni kiinni. Haluan, että lapsi pääsee liikkumaan vapaasti, eikä koe oloaan epämukavaksi vaatteissa. 

Ulkovaatteissa vauvalle olen hankkinut haalarin. Tai täytyy myöntää, että niitä on kaapissa kolme - yksi vauvalle hankittu, kokoa 62, Ellen vanha, kokoa 68 ja sitten kirppikseltä löytämäni toppahaalari/-pussi koossa 62/68. Täytyy kyllä myöntää, että kaikki ovat samanpituisia, hihoissa on hieman eroa. 
Ellen haalari löytyi ihan vahingossa Mummin kirppiskassista, enkä sen olemassaoloa edes muistanut. Olin ennen sen löytämistä jo ehtinyt ostaa vauvalle alennusmyynneistä toppahaalarin. Toppapussia taas pidin hyödyllisenä esimerkiksi vaunuissa ja lisäksi se oli niin halpa kirppislöydös, ettei sen ostaminen järkyttänyt omaa kukkaroani. 
Äitiyspakkauksen haalari olisi ollut syysvauvalle armottomasti liian iso, mutta joitain ulkohaalarin iso koko vauvalla ei haittaa ollenkaan. 


Ulkoiluasusteita minulla on jonkin verran - pipoja, villasukkia, villapipoja, kypäräpipoja ja villahanskoja. Parhaimmiksi tytöillä olen aikaisemmin todennut ne vanhanajan Mamman neulomat villapipot, jotka peittävät kunnolla posket ja otsan. Jollei teidän Mammat niitä tee, niin niitä saa ainakin täältä.
Talveksi minun pitää vielä hankkia kunnon pipo, luultavasti meille tulee Kivat -pipo ja jalkoihin on tulossa Stonzit. Lämpimät hanskatkin on hakusessa. 

Tulevalle vauvalle olen itse keskittynyt hankkimaan valmiiksi vaatteet valmiiksi kokoluokassa 50-68, eli ensimmäisen noin puolenvuoden vaatteet. Muutamia hajakokoja olen ostanut myös 74-80, mutta kyseiset vaatteet ovat olleet alennuksessa ostohetkellä. 
Omalla kohdalla olen ajatellut, että on hyvä olla vaatteet valmiina ensimmäiselle 6 kuukaudelle, ettei minun tarvitse lähteä vauvan kanssa ostoksille. Lisäksi olen ajatellut jo tulevia joulun alennusmyyntejä, joista varmasti tekee sitten ensi keväälle ja kesälle löytöjä. 


Eniten on tullut tällä hetkellä hamstrattua kokoa 56, mutta nyt olen yrittänyt keskittyä muihinkin kokoihin. Onkohan niin, että ne vaatteet näyttävät söpöiltä, mitä pienempiä ne ovat? Tosin on myös käynyt niin, että olen päättänyt ostaa isompaa kokoa, mutta vaatteet ovatkin kotona osoittautuneet pienemmiksi, kuten esim. Zaran vauvanvaatteet (ostin kokoa 68, mutta ne vastaavat kokoa 56/62). 
Kannattaa muutenkin vertailla eri valmistajien kokoja keskenään, sillä ne saattavat heittää suurestikin. Joidenkin ulkomaalaisten merkkien koot ovat huomattavasti pienempiä kuin suomalaisten(ja pohjoismaalaisten) lastenvaatemerkkien. 

Mitä vaatteita te pidätte käytännöllisinä ja hyvinä vauvalle? 

Kuvat ovat niistä vaatteista, mitä meiltä tällä hetkellä on vaatekaapissa, muutamaa vaatekappaletta lukuunottamatta.
Koot 50-62. 

---

Näitä Milfridiltä löytyy tällä hetkellä (koot 50-68) : 


Bodyt: 
50 - 6 kpl
50/56 - 10 kpl
56 - 2 kpl (t-paitoja 3 kpl)
56/62 - 5 kpl 
60 - 2 kpl
62 -  4 kpl (t-paitoja 5 kpl)
68 -  ei ole (t-paitoja 2 kpl)
68/74 - 2 kpl

Housut/Legginsit: 

50 - 9 kpl
56 - 4 kpl 
56/62 - 1 kpl
62 - 5 kpl
68 - 1 kpl
68/74  - 1 kpl 

Jumpsuitit: 

50 - 1 kpl
56/62 - 2 kpl
(ohut jumpsuit, koko 68, 1 kpl)
68/74 - 4 kpl

Yöpuvut: 

50 - 2 kpl
50/56 - 2 kpl
56 - 3 kpl
62 - ei ole
68 - 1 kpl

Sukkahousut:

50 - 2 kpl
56 - 1 kpl
62/68 - 2 kpl

Sukkia: 

Erikokoisia pieniä sukkia 11 kpl + villasukkia

Pipot:

50/56 - 4 kpl
60 - 2 kpl

Villatakkeja 2 kpl, koko 56. 

Puuvillahaalari 1 kpl, koko 50.

Fleecehaalari 1 kpl, koko 50/56.

Tunikamekko 1 kpl, koko 56/62. 

Jouluksi juhlamekko, koko 62. 

Ristiäismekko ja siihen neule, koko 62.

Toppahaalarit koissa 62, 68 ja 62/68.

Ei kommentteja