RASKAUSDIABETES

 

Raskausdiabetes - tuo kaikkien raskaana olevien kauhu? 

Toki raskausaikana voisi pahempiakin asioita olla kuin raskausdiabetes (GDM), mutta isolle osalle meistä se kuitenkin vaikuttaisi olevan isokin mörkö. "Sitten ei saa syödä mitään makeaa", "lapsi on ainakin viisikiloinen" jne.. 
Itselläni on nyt kohta takana viisi raskautta, joista kahdessa minulla on todettu GDM. Esikoisesta ja Linasta. Silti se isoin lapsi oli R, eli toinen raskauksista. Linan ja Ellen synnytykset ovat molemmat käynnistetty vauvan koon vuoksi, joten kumpainenkaan ei ole ehtinyt kasvaa niihin hienoihin mittoihin, joilla R syntyi - 53cm 4660g. Mulla on myös jokaisella kerralla, niin myös näinä "GMD-kertoina", ollut sokerit hyviä aina kotimittauksissa, elikkä isosta sokeriaineenvaihdunnan ongelmasta ei ole voinut minun kohdallani koskaan puhua. En tiedä siis siitä, mitä GDM voi pahimmillaan olla. 

Väitänkin, että isokokoiset vauvat ovatkin enemmänkin vain "mun juttu" eli geneettinen. Tietenkin omalla syömiselläni ja sokeriaineenvaihdunnalla on varmasti ollut jokainen kerta jotain tekemistä asian kanssa, mutta uskon silti vain ennemminkin saavani suuria lapsia, eikä se johdu varsinaisesti mistään, mitä tekisin itse väärin. 
En ole kuitenkaan missään raskaudessa vedellyt kakkua päivästä toiseen, taikka elänyt todella epäterveellisesti. Tälläkään hetkellä en pysty juurikaan edes syömään kaikkea, mitä haluaisin, sillä kärsin pahoinvoinnista. 

Kävin 8.7. sokerirasituksessa, joka oli näistä lukuisista sokerirasituskerroista pahin, mitä minulla on koskaan ollut. Pahoinvoinnin takia olin jo valmiiksi erittäin huonovointinen kokeeseen mennessäni ja koko se kaksituntinen, minkä labrassa vietin, meni sängyssä maaten, silmät kiinni ja oksennusta pidätellen. En pystynyt edes puhumaan puhelimessa taikka avaamaan silmiäni. Mutta ajatus siitä, että joutuisin kokemaan sen kaiken uudelleen, jos se oksennus sieltä pääsisi tulemaan, piti meikäläisen aika pitkälle "hengissä". 
Tulokset soitin tällä viikolla ja ilokseni voin kertoa, etten ole koskaan niin hyvillä tuloksilla päässyt läpi sokerirasituksesta. Eli minulla ei ole raskausdiabetestä. Silti tulen käymään painoarvioissa ja raskauttani seurataan "sillä silmällä", koska olen saanut puhtaista papereista huolimatta isoja vauvoja aikaisemminkin. Enkä lähde edes itse toivomaan, että yksi viidestä olisi pieni. En sitten millään... 

Ja minkäkokoisia ne vauvat ovat olleet? A - 54cm 4470g, R - 53cm 4660g, Lina - 51cm 4010g ja Elle 49cm 3915g. (Ellen pituus on mitattu väärin, sillä osastolla lääkäri sanoi, ettei vauva voi millään olla 49cm "lyhyt", mutta eipä tuota enää uusiksi mittailtu.)

Onko teillä kokemusta raskausdiabeteksestä? Mitä se teidän kohdalla on tarkoittanut?

2 kommenttia

 1. Mulla oli viimeisessä raskaudessa radi mikä oli lopulta mulle oikein hyvä, se sai mut heräämään siihen että mun täytyy tehdä jotain mun elämäntavoille jos haluan olla jatkossakin terve. Mulla oli silloin reilummin ylipainoa ja kaikin puolin epäterveelliset elämäntavat. Sen raskauden aikana söin ohjeiden mukaan enkä lipsunut yhtään vaikkei se varmasti olisi maailmaa kaatanut. Ja siitä oli sitten helppo jatkaa raskauden jälkeenkin terveemmillä elämäntavoilla.

  Uskon siihen että toiset vaan tekee isompia lapsia sokereista huolimatta. Itellä on kaikki olleet suurinpiirtein samankokoisia verrattain, esikoinen oli reilu nelikiloinen viikoilla 40+3, kakkonen 3120 g mutta syntyi jo viikoilla 35+5 ja tämä viimeinen radivauva oli 3700 g viikoilla 37+5. Kaksi ekaa raskautta söin mitä sattuu ja kolmannessa hyvin tarkkaan ilman herkkuja ja silti lapsi olisi ollut ihan samankokoinen jos olisi syntynyt samoilla viikoilla sisarusten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että jos alottaisi nyt syömään terveellisesti ja pitämään tarkkaan huolta siitä, mitä suuhunsa laittaa, olisi se helpompaa myös synnytyksen jälkeen.
   Itsellä vain on vaivana tämä pahoinvointi, joten ihan neuvolankin ohjeistuksesta syön "vähän kerralla, useasti ja sitä, mikä pysyy alhaalla". Siinä tulee kyllä sitten mielummin syötyä sitä, mitä tekee mieli, eikä sitä, mikä olisi terveellisempää. Onneksi kuitenkaan raskaushimonikaan eivät ole mitenkään ylenpalttisen epäterveellisiä. Salaatit ovat yksi himoistani ;)

   Kaikki ovat erilaisia. On niitä äitejä, jotka saavat todella pieniä vauvoja, vaikka söisivät mitä raskausaikana ja sitten on niitä, jotka pitävät tarkkaan huolta, mitä suuhun laittavat ja silti vauva on isokokoinen....

   Poista