YKSI MUSEO VIIKOSSA

Tänä kesänä isot rahat menee valitettavasti lapsiin ja varsinkin vauvaan, joten mitään ulkomaanmatkoja tai isoja reissuja en pysty tyttöjen kanssa tekemään. Kaksi ehdotonta kohdetta meillä kuitenkin on - isojen kanssa Särkänniemi ja pienten kanssa Muumimaailma. Niihin mennään, eikä meinata. 
R:n ainoa toive oli päästä Tampereelle Iso-Mummun ja Papan luokse, joten sitäkään ei voi todellakaan missata.

Olen yrittänyt myös keksiä paljon sellaista tekemistä, mikä sopisi ihan kaikille. Kaikkea kun ei aina pysty toteuttamaan "kahdessa erässä" ja joskus on enemmänkin kuin kivaa tehdä koko porukalla jotain. 
Isommat eivät tietenkään halua tulla mukaan Seikkailupuistoon istumaan, enkä taas pienempiä raahaa mukana isompien shoppailureissuilla. Ikäeroa kun kuitenkin isommalla ja pienimmällä on 11 vuotta, joten tekemisen keksiminen voi joskus olla haastavaa. 
Meillä on kuitenkin kaikkien tyttöjen kesken yhteinen harrastus, jos sitä harrastukseksi voi kutsua, nimittäin historia. Pienemmät eivät tietenkään sitä vielä itse tiedä, mutta isommat taas ovat todella kiinnostuneita kaikista vanhoista tarinoista ja historiallisista paikoista. Täytyy paukutella henkseleitä ja sanoa, että äitiinsä tulleet
Kesän missio onkin käydä Turun keskustan alueen museoita kesällä läpi. 

Museoilu on halpaa puuhaa. Tai ainakin halvempaa kuin huvipuistot. Mutta ilo on aina moninkertainen. Alle 4-vuotiaat eivät Turussa maksa musoihin sisään, joten pienemmät meillä pääsevät joka paikkaan ilmaiseksi. Tämä on siis hyvinkin edullinen tapa viettää kesää, jos perheessä sattuu olemaan vain pieniä lapsia!
Turussa on paljon erilaisia historiallisia paikkoja, mutta me keskitytään tänä kesänä viiteen paikkaan - Turun linnaan, Biologiseen museoon, Aboa Vetukseen, Luostarinmäen käsityöläismuseoon ja Apteekkimuseoon. Meillä on tarkoituksena käydä viikon sisällä yhdessä museossa, kunhan isommat kotiutuvat juhannuksen jälkeen. 

*Kuva täältä*

Turun linna tuskin kaipaa sen suurempia esittelyitä, onhan se Turun linna. Linnassa on paljon erilaisia kierroksia, joista lapsia varmasti eniten kiinnostaa pikkuritarikierros. Mielenkiintoinen tapahtuma on myös keskiaikapäivä, jolloin jokaisella on mahdollisuus päästä seuraamaan turnajaisia ja päästä kokemaan keskiaikaisen linnan tunnelmaa. 
Linnaanhan pääsee myös ihan ilman opastettua kierrosta, jolloin sitä voi tutkia rauhassa omaan tahtiin. 

*Kuva täältä*

Biologinen museo on taas enemmän lasten mieleen. Kesällä biologisessa museossa pääsee halutessaa ötökkäsafarille, mikä varmasti on mielenkiintoinen lapsille. 
Itse olen viimeksi käynyt biologisessa museossa ollessani ehkä nelosluokalla, joten muistikuvat ovat todella hatarat. Kuitenkin erityisesti R odottaa tätä reissua! 

*Kuva täältä*
 
Aboa Vetus on osa Aboa Vetus & Ars Nova -museota. Aboa Vetus tarkoittaa vanhaa Turkua ja nimensä mukaan pitää sisällään keskiaikaista Turkua aidoimmillaan. 
Aboa Vetus on ainakin isompien kestosuosikki ja täytyy myöntää, että itselle tämä on mieluisin museo Turun keskustan alueella. Aboa Vetus kätkee sisäänsä todella paljon historiaa ja sitä aina mielellään käy aika ajoin tsekkailemassa. 
Perusnäyttelystä saa jo todella paljon irti ja se sisältää tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin. Kesäisin museossa on myös lapsille tarkoitettu Seikkailukierros, joka kestää ruhtinaalliset 1,5 tuntia ja sisältää kaikenlaisia tehtäviä lapsille. 
Tästä näet aukioloajat ja hinnat

*Kuva täältä*

Luostarinmäen käsityöläismuseo on minulle itselleni täysin tuntematon museo, vaikka Turussa on tullut asuttua jo 21 vuotta. Luostarinmäki on ainoa asuinalue, joka säilyi tuhoutumattomana vuoden 1827 palosta, joka poltti Turun muuten kokonaan. 
Museon sivuilta ainakin löytää jos jonkinmoista tekemistä koko perheelle, lähtien ihan lasten omista opaskierroksista, päivä oppipoikana ja oppityttönä -päiviin ja lapsille tarkoitettuihin kivakesäkeskiviikkoihin, jolloin pääsee kokeilemaan erilaisia kädentaitoja. Koko perheelle hauska vanhan ajan potrettikuvausta unohtamatta!
Odotan todella paljon Luostarinmäkeen tutustumista, sillä se on minulle itsellekin täysin uusi tuttavuus!

 *Kuva täältä*

Apteekkimuseo on legendaarinen museo, jossa itse nuorempana tuli käytyä useampaankin otteeseen.  Apteekkimuseo on pieni, mutta sisältää paljon ihmeteltävää iilimadoista kaikkiin vanhoihin tapoihin, joilla ennen vanhaan sairaita parannettiin. Unohtamatta tietenkään apteekin omaa salmiakkia ja rintasokeria...... 
Kesällä museon sisäpihalla sijaitsee lasten oma apteekki, jossa lapset pääsevät leikkimään apteekkareita. Odotettavissa siis kokonainen päivä iloa ja leikkiä!  

Meillä on siis tekemistä ainakin viideksi viikoksi! Eiköhän se kesä suju näillä suunnitelmilla. 
Onko teillä samanlaisia suunnitelmia tiedossa?

2 kommenttia

  1. Aivan ihana idea, kiitos! Vois itekin alkaa viemään lainalapsukaisia (siis miehen lapsia, ovat meillä joka toisen viikon) museoihin, meillä Oulussa kun on kans mukavasti erilaisia sivistäviäkin juttuja! Ja mikä parasta, minäkin tykkään semmosesta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että tykkäät ideasta! Museoita varmasti löytää joka kaupungista ja vähän pienemmistäkin paikoista :)

      Poista