ÄITIYSAVUSTUS

Mulla oli neuvolan ns. Kelakäynti vasta tämän viikon torstaina, sillä se jouduttiin siirtämään terveydenhoitajan toimesta. Kelakäynnillä saa mukaansa raskaustodistuksen, jolla voi hakea äitiysavustusta, mutta myös äitiyspäivärahaa ja lapsilisää tulevalle vauvalle. 
Äitiysavustuksen voi valita niin rahana (140€) kuin perinteisenä äitiyspakkauksena

Itse olen ottanut äitiyspakkauksen niin A:lle, R:lle kuin Linallekin. Ellen äitiysavustuksen hain rahana, sillä Linan pakkauksesta jäi kaikki tarvittava Elleä varten. 
Tällä kertaa en ole oikeastaan edes ajatellut ottavani pakkausta ja nyt, kun tämän vuoden uutta pakkausta tutkin, niin en epäile hetkeäkään ottaisinko avustuksen rahana vai en. 

*Kuva: Kela*
 
Äitiyspakkaus on todella hyvä ja hyödyllinen, kun kyseessä on esikoinen tai isommalla ikäerolla syntyvä sisarus. Pakkaukset ovat vain valitettavasti lähes aina olleet hieman "poikavärisiä", jos näin saa sanoa, kuten nytkin - pakkaus sisältää suurimmaksi osaksi sinisiä ja vihreitä vaatteita. Vaatteita, joita en itse valitettavasti omalle tyttärelleni pukisi. Vuoden 2016 pakkauksesta löysin kolme vaatekappaletta, joita voisin käyttää. Se on mielestäni pieni määrä vaatteita, kun voisin niitä 140€:lla ostaa enemmänkin.
Minulla kun on kaikki tarpeellinen tallella - peitot, villahaalari, sukkahousut, sukkia, kylpypyyhe, lämpömittari, kynsisakset ja harja. Joten en pakkausta tällä kertaa huolisi niin vaatteiden kuin käyttötavaroidenkaan takia. 

*Kuva: Lekmer*
 
140€ on tietenkin pieni summa siitä, mitä koko pakkaus sisältää, mutta 140€:lla saa esimerkiksi nyt kesällä alennusmyynneistä niitä tarvikkeita ja vaatteita, joita itse haluaisin lapselleni pukea. 
Olen harkinnut myös avustuksen käyttämistä vauvan kehtoon, sillä vaatteita minulla alkaa vauvalle olemaan jo ihan hyvin. Pieniä määriä hajakokoja vielä, niin pärjäämme vauvan kanssa varmasti ainakin jouluun saakka! 
Avustuksen avulla saisin myös kaiken "pienen tilpehöörin", kuten tutit, tuttipullot, harsot, imetystyyny, vaipat jne. mitkä minulta puuttuvat kokonaan. 

*Kuva: Jollyroom*
 
Pyhien takia avustuspäätöksen saaminen varmaan kestää hieman, joten minulla on hyvää aikaa miettiä lopullinen kohde rahoille. Varmaa kuitenkin on, että raha tulee todella tarpeeseen, sillä ilman sitä minulla olisi todellisia vaikeuksia saada kaikkea tarvittavaa kasaan ennen vauvan syntymää. 
Iso halu päästä hankkimaan jotain isompaa ja konkreettista, kuten kehto, on todella suuri. Mutta siihen menevä rahan määrä heikottaa itseä hieman.. Joten äitiysavustus on must have. 

Miten te olette käyttäneet äitiysavustuksenne? Vai oletteko valinneet pakkauksen?

6 kommenttia

 1. kiva, että on vielä ihmisiä jotka uskaltavat sanoa, että jotkut värit ovat enempi tyttö-tai poikamaisia tässä sukupuolettomassa maailmassa. Minustakin nuo värit ovst poikamaisia, samoin kuin nykyinen "neutraali" neuvolakortti on mielestäni poika-väri.

  Itse kysymykseen, minulla ei ole lapsia joten en tiedä kauheasti tuosta äitiyspakkauksen sisällöstä. Mikäli minulle niitä joskus suodaan ja Suomessa asumme, ainakin esikoisen kohdalla varmaankin kuitenkin valitsen pakkauksen. Mukavaa jussia ja kesää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä musta saa ääneen sanoa, jos omasta mielestä vihreä/sininen sopii paremmin pojalle.. Tietty se saattaa olla nykyään vaarallista mainita ääneen :D
   Olen muutenkin ehkä neutraalimman lastenvaatemuodin tykkääjä ja pakkauksen vaatteet eivät iske omaan makuun, vaikka tulokas olisikin poika.

   Poista
 2. Valitsin kanssa rahana, kun pikku tyttö tulossa. Sen verran katson mitä kuitenkin haluan pukea päälle pienelle. Kun itse aikoinaan synnyin äitiyspakkaus oli "kääntöpakkaus" eli toinen puoli vaaleansininen ja toinen puoli vaaleanpunainen. Mielestäni loistava idea mitä ei enään käytetä. Mutta rahalla sai kyllä vaatteita paljon ja löytöjä teki hyvin. : )!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Ihana idea tuo "kääntöpakkaus". Tosin nykyään säästetään niin paljon kaikesta, että se voisi olla liian kallista toteuttaa :/

   140€ on kyllä todella paljon ja sillä saa korvattua "menetettyä" pakkausta hyvin! :)

   Poista
 3. Itse ostin käytettynä tuplavaunut, joihin meni puolet summasta. Muuta oikeastaan meillä olikin. Mutta onhan sitä tullut kaikenlaista omaa ostettua sittemmin pojalle, kun eka oli tyttö niin varsinkin nyt vuoden iässä alkaa vaatetuksessa nuo sukupuolierot minulla korostumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sait kyllä todella edullisesti tuplat! Wau!

   Jos perheessä olisi niin poikia kuin tyttöjä, niin uskon erojen korostuvan enemmän kuin meillä, missä on vain tyttöjä. Tai isommat osaavat jo ihan itse valkata omat vaatteensa ja itse tykkään muutenkin neutraalista valikoimasta. Tosin nyt tämän vikan kohdalla olen innostunut ekaa kertaa ostelemaan mekkoja ja kaikkea tyttömäistä :D
   Toki niitä aikasemminkin olen ostellut, mutta en kyllä näin paljoa!

   Poista