KAIKKI RASKAUDET OVAT SAMANLAISIATai sitten ei... 

Tämä on siis meikäläisen viides raskaus, tai ainakin viides, josta oletettavasti vauva saadaan maailmaan. Kuulen paljon, että olen varmasti jo ammattilainen mitä raskauksiin ja vauvoihin tulee. Tiedän kaiken ja minulle kaikki on jo tuttua touhua. Mitään ei ole, mitä minä en tietäisi. 
Tai sitten on. On paljon asioita, jotka tulevat minulle uutena. Uusia asioita tulee melkein päivittäin, niin lapsista kuin raskaudestakin. 

Ensimmäinen raskaus oli ehkä helpoin - en tiennyt mitä odottaa, joten en odottanut oikeastaan mitään. Mihinkään ei sattunut, paikat ei reistaillu ja pystyin elämään normaalia elämää ainakin raskauden vuoksi. 
Ensimmäisestä odotuksesta muistan oireina alkuväsymyksen ja ruokanirsoilun. Mulle kelpasi vain Jacky Makupalat ja niitä menikin muutama... Myöhemmin vaivasi myös todella runsas nenäverenvuoto. Sitä tuli välillä, kun hanasta valuttamalla ja ihan koska vaan. Se oli todella epämiellyttävä vaiva. Muuta en oikeastaan edes muista - ehkä aika kultasi muistot? Kaverit varmasti muistaisi nämä minua paremmin. Toisesta raskaudesta muistan aika vähän. En kuitenkaan muista, että mua olis varsinaisesti vaivannut mikään närästystä kummempi vaiva. Paitsi, että sain R:n odotusaikana sappikiviä ja ne kaksi murikkaa köllöttävät vieläkin allekirjoittaneen sappirakossa, sillä niitä ei poisteta, jollei ne minua haittaa. Sain myös paljon rytmihäiriöitä.
Sappikohtauskivut kuitenkin olivat ihan järkyttäviä odotusaikana, sillä siihen aikaan ei annettu Litalginia raskaana oleville laisinkaan, joten kun kohtaus iski, se piti vain kestää. Jos joku tietää minkälaisesta kivusta puhutaan, niin peukku. Ei mitään pientä kipua..

Kolmas sitten olikin surullisen kuuluisa tapaus. Mikä ei olisi ollut vaivana Linaa odottaessa!? Ne järkyttävät kivut, jotka veti vuodelepoon. Närästys ja joka ikisen paikan kolotus. Supistuksenestolääkkeet ja monen monta osastoreissua. Raskausajan migreeni ja maksan pettäminen. Kamalinta kuitenkin oli ne kivut, joille ei koskaan löydetty mitään syytä. Aloin jossain kohtaa epäilemään omaa mielenterveyttäni ja sitä, olivatko kivut ollenkaan todellisia, kun kukaan muu ei niihin näyttänyt uskovan. 

Neljäs raskaus. Samat alkurutiinit - kestokrapua, armoton väsymys. Mutta Ellen odotus meni huomattavasti kivuttomammin kuin edellinen. Vasta loppuvaiheessa jouduin käyttämään parin viikon verran kävelykeppejä, kun liikkuminen ei sujunut. 
Närästys oli Elleä odottaessa ehkä pahin vaiva, mitä muistan. Muistan ehkä muutenkin loppuajasta hieman hatarasti, sillä siihen pukkasi eroa ja kaikkea muuta epävarmuutta päälle. 


*Kaulakoru on saatu For Minis and Mommiesilta ja kengät ovat saatu Paezilta*

Viides, viides, viides... Nivelet ovat jo pettäneet, polvet lonksuu ja häpyliitos kipuilee. Supistuksia kärsitty jo useampi viikko ja yksi viikko vietetty kokonaan vuodelevossa lasten salliessa. Myös astmani on pahentunut todella paljon ja joudun lääkitsemään itseäni enemmän kuin koskaan ennen. Tuntuu, ettei astmaani ole tarpeeksi hyvää lääkettä.
On siis uusia asioita, joita ei ole missään raskaudessa aikasemmin ollut ja mielenkiinnolla miten jatko menee. On myös paljon oireita, joita olen kärsinyt aikaisemmissakin raskauksissa, kuten närästys, väsymys, rytmihäiriöt...

Kaikissa kuitenkin ehkä yhteisenä tekijänä on ollut alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi. Närästys ja nenäverenvuoto. Vaikkei ensimmäisen raskauden jälkeen nenä ole vuotanut läheskään niin paljoa, niin se silti vaivaa. Takuuvarmaa myös on, että mahani kasvaa joka kerta enstistä nopeampaa ja on lopussa varmasti entistä mahaa isompi. Muuten kaikki ovat kyllä olleen lähes täysin erilaisia keskenään. 
En siis itse väittisi, että raskaudet ovat samanlaisia, sillä yhdenkin ihmisen kaikki raskaudet saattavat olla keskenään täysin erilaisia. Enkä minä todellakaan ole raskaana olemisen ammattilainen. En usko, että kukaan on - aina voi oppia uusia asioita. Pitää oppia uusia asioita.

Kuinka erilaisia teidän raskaudet ovat olleet?

4 kommenttia

 1. Täällä 6 raskaus menossa rv 11. Ja minullakin joka raskauen alussa armoton väsy ja kuvotus/pahoinvointi, 2ekalta kuitenkin kesti kauiten ja oksensin eniten ja sit 4 kans sai oksuilla 3 ja 5 mennyt vähemmällä oksentamisella mut kuvotusta on ollut. 2 ja 4 on myös ollu kovat liitoskivut, 4lisänä vielä häpyliitoskivut, auts.. närästys on vaivannut kaikissa muissa paitsi ekassa, muyös jo tässä raskaudessa mutta taidan syyttää vappumunkkeja siittä..😂 nyt jännään että onko tämä 6kin kipeä raskaus ku näyttäs et jokatoiken helppo, jokatpinen vaikee😁 tsempit sulle raskausaikaan..👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein paljon onnea odotukseen <3
   Toivottavasti pääsisit vähillä ongelmilla :)

   Poista
 2. Aivan ihanat kuvat.♥
  Ja todellakin jokainen raskaus on erilainen ja aina ilmaatuu jotakin uutta. Täälläkin kaikki viisi olleet aivan erilaisia. :) Hugon raskaudessa mua vaivasi korvien lukkoon meneminen ja se oli välillä todella raivostuttavaa. Sitä kun kuuli oman puheensa kaikuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Ompas omituinen vaiva tuo korvien lukkoon meneminen! Ja varmasti ärsyttävä!

   Poista