RASKAUSAJAN RUOKAVALIO - 1. KOLMANNES

Alkuraskaushan on monelle aika pahoinvointivaltaista aikaa, kuten allekirjoittaneellekin, joten alkuraskaudessa on aika vaikeaa noudattaa mitään tiettyä ruokavaliota. Tai ainakin itse noudatin lähinnä "mikä ei aiheuta pahoinvointia ja pysyy alhaalla" -ajatusmaailmaa. 

Ravitsemus on kuitenkin tärkeää jo heti alusta, sillä sikiöhän kehittyy todella radikaalisti ensimmäisen 12 viikon aikana. Tärkeää olisi edes taata kaikkien tarvittavien vitamiinien saanti. Itse aloitin foolihapon syömisen noin 3-4kk ennen plussaa ja plussan jälkeen vaihdoin pelkän foolihapon raskausajan vitamiineihin. Raskausaikaan tarkoitettuja vitamiinejahan suositellaan aloitettavaksi jo ennen raskautumista, varsinkin foolihappoa. 
Jollei vitamiinit pysy pahoinvoinnista johtuen sisällä, niin kannattaa tsekata Tiian löytämä vitamiinisuihke. En tälläisestä ennen Tiian postausta tiennyt mitään ja olisin jossain kohti ollut enemmän kuin onnellinen pillereiden korvikkeesta.. 

Mulla oloa helpotti mahdollisen säännöllisesti syöminen ja se, että kerralla syödyn annoksen määrä oli suhteellisen pieni. Jos ahtasi suuhun paljon tavaraa kamalassa nälässä, niin järkyttävä pahoinvointi oli taattua. Samoin kuin jos annoin ruokavälin venyä kahta tuntia pidemmäksi. 

Mitä sitten söin?

Viinirypäleitä. Viinirypäleitä oli helppo napostella kourallinen säännöllisin väliajoin. Itsellä annos niitäkin piti pitää pienenä, sillä aloin voimaan pahoin liian makeasta ruoasta ja viinirypäleet olivat siinä rajalla. 
Vieläkin ostelen viinirypäleitä, jotta on aina jotain, mikä on helppo laittaa suuhun, kun "ei tee mitään mieli" ja silti on nälkä. 

Appelsiinimehua. Sitä juon vieläkin ja appelsiinimehu on mulle kuin monien aamukahvi - jollen saa heti aamulla lasillista mehua, en pysty lähtemään mihinkään. Kuolen. Olen varma, että kuolisin.... 

Pihvit. Siis mulla on niin kamala pihvihimo, että kävin alkuraskaudessa koko aika lounailla ja valkkasin ne sen mukaan, mistä saan kunnon pihvilihaa. Tämä himo ei ole mennyt vieläkään ohi. Mulle saa tulla kotiin tekemään pippuripihvejä!  

Nallekarkkeja. Kyllä, nallekarkit pelasti todella monta venynyttä ruokaväliä. Vaikken muuten mitään makeaa pystynyt syömään, niin pussillinen nallekarkkeja laukussa piti mut elossa monessa tapaamisessa ja menossa. Ja päivistä, jolloin lämmintä ruokaa ei tehnyt lainkaan mieli...

Sitä, mitä teki mieli. Jos alkoi tekemään jotain tiettyä mieli, niin sitä vaan äkkiä suuhun. Vaikeaahan se oli, sillä se piti saada vartin sisällä suuhun tai jäätävä pahoinvointi iski. Yritin ennakoida ja ostella jääkaappiin ties mitä tai sitten lähettelin esikoista suklaapalkalla kauppaan. Ilman A:ta en olisi pärjännyt useista illoista. 

Kannattaa löytää itselle edes yksi ruoka-aine, mikä menee tilanteessa kuin tilanteessa suusta alas. Edes vähän. Tietenkin asia on eri, jos kärsii esim. Hyperemesiksestä, jolloin kannattaa kääntyä terveydenhuollon puoleen. 
Alkuraskauden normaali pahoinvointi kestää kuitenkin yleensä siihen 12-14 raskausviikolle saakka, joten joskus voi lohduttautua sillä, että se tulee menemään ohi ja joskus vielä ruoka tulee maistumaan. Ehkä vielä liikaakin. 

Mitä niksejä teillä on antaa alkuraskauden pahoinvoinnista kärsiville?

2 kommenttia

 1. Sua on nyt kyllä koeteltu oikein olan takaa. Kiva, että edes jotain on tehnyt mieli ja pysynyt sisälläkin :) Aikoinaan pääsin tosi vähällä raskauspahoinvoinnilla ja se mikä auttoi, oli Muumilimu. En osaa sanoa mikä siinä oli, mutta olipas hauskaa olla töissä kertomatta raskaudesta ja kun normaalisti pöydällä oli vesipullo ja latte, yhtäkkiä istuin naama vihreänä ja Muumilimun kanssa. Kai ne alkoi arvailemaan ;) Niin ja aamut alkoi keksillä. En yksinkertaisesti voinut nousta, ellei heti ensimmäisenä saanut jotain syötävää ja jotkut välipalakeksit oli hyviä siihen hommaan. Keksi sängynviereen ja heti herättyä keksi naamaan ja sitten aamutoimille. Eikä mitään suklaakeksejä vaan mahdollisimman täysjyväinen ja voimaannuttava.

  Hyvää uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumilimpparia mäkin oon edellisissä raskauksissa juonu oikein olantakaa :D Mutta nyt kaikki makea ja hiilihapollinen on ollut ehdoton ei.

   Hauskaa, miten muilla auttaa pahoinvointiin niin erilaiset asiat :)

   Poista