KUN SE OSUU OMALLE KOHDALLE...

Tämä postaus on osa perhebloggaajien aloitteesta luotua #vanhemmatrasisimiavastaan -kampanjaa

Mulle tulee harvoin tarvetta osallistua mihinkään suurempiin kampanjoihin. Niihin osallistuu paljon bloggaajia ja aihe kuin aihe saa varmasti paljon näkyvyyttä. On kuitenkin aihealueita, joiden ohi en pysty itsekään kävelemään, yksi niistä on rasismi. 

Rasismi on joillekin pelkkä sana. Osalle kortti, jota vilautetaan aina, kun huvittaa. Joillekin se on päivittäistä selvitymistä ja osalle se tarkoittaa vain "pakolaisten juttuja". 
Eipä Suomessa kantasuomalainen rasismia juurikaan kohtaa. Kuka voi rehellisesti sanoa kohdanneensa rasisimia? Niin, että se on osunut omalle kohdalle? Väitän, ettei kovinkaan moni. Rasismi on aina jonkun toisen juttu..

Mutta silloin, kun se sattuu omalle kohdalle, se sattuu ja pahasti. 

Kun oma lapsi tulee koulusta kotiin itkien ja kertoo kuinka oman koulun lapset ovat haukkuneet rättipääksi, pakolaiseksi ja mamuksi, niin ei se äidistäkään kovin kivalta tunnu. Eikä lapsestakaan, joka ei sinisilmäisenä ja suomalaiseen tapaan vaaleana tyttönä ymmärrä, että hänen sukunimessään voisi olla jotain vikaa, jotain väärää. Jotain, joka muka oikeuttaa muiden lasten vihan. 

Meillä on käyty paljon keskustelua rasismista, ennakkoluuloista ja siitä sukunimestä, jonka takia isommat lapset ovat saaneet osakseen osan maahanmuuttovastaisesta vihasta. Lapset ovat tässä asiassa äitiään rohkeampia ja ovat kummatkin kaikesta huolimatta todenneet, etteivät he koe omassa sukunimessään ja sukujuurissaan olevan mitään vikaa. Äitinä itse olen halunnut suojella heitä kaikelta ja miettinyt paljon sukunimen vaihtamista. 
Mutta jos kerta lapset kokevat olevansa tarpeeksi vahvoja tähän maailmaan, niin silloin olen minäkin. En halua opettaa heitä pelkäämään ja pakenemaan. Haluan opettaa heitä muuttamaan asioita ja suvaitsemaan. Haluan, että he opettavat muitakin suvaitsemaan.

Lapsi ei synny vihaisena. Lapsi ei synny maahanmuuttovastaisena. Lapsi ei synny rasistisena. 
Lapsi oppii vihaamaan, mitä omat vanhemmat vihaa. Lapsi oppii omilta vanhemmiltaan maahanmuutosta. Lapsi oppii vanhemmiltaan suvaitsevaisuudesta ja rasismista. 

Mitä sinä haluat opettaa?

Ei kommentteja