BLOGIN KULISSEISSA

Bloggaajan postausten eteen tekemä työ harvoin näkyy valmiista postauksesta. Taustalla on paljonkin säätämistä, kuvaamista, kuvien muokkaamista ja tietenkin itse kirjoittamista. 
Usein lukijalle kuitenkin jää kuva, että bloggaaminen on helppoa ja nopeaa työtä, josta vielä joskus maksentaankin. Joidenkin mielestä turhaan. 

Itse olen kuulunut niin yhteisöihin kuin portaaliinkin. Portaali teettää bloggaajalle enemmän työtä, sillä usein portaalit asettavat tietyn kirjoitustahdin. Yhteistöissäkin voi olla omat vaatimuksensa, esimerkiksi jonkun yhteistyön tiimoilta. 
Mutta portaali myös maksaa bloggaajalle säännöllisesti palkkiota. Tai epäsäännöllisen säännöllisesti, koska nyt itse haluaa palkkionsa nostaa. Yhteisöistäkin voi saada yhteistyöpohjaista korvausta. Joten sanoisin, että korvauksen eteen pitää tehdä työtä. Tuskin kukaan työpaikallaan istuu paikoillaan tekemättä mitään ja silti palkka juoksee? Tai löytyyhän niitäkin....

Mitä yhden postauksen eteen minä teen? 
Tietenkin se riippuu postauksesta, aiheesta ja siitä, onko postaus mahdollisesti yhteistyö. Joten en voi antaa yhtä pätevää esimerkkiä, joka toimisi kaikkien postausten, saati bloggaajien kohdalla. Kaikilla on omat tapansa ja tyylinsä. Tämä on vain minun. 
Otetaan esimerkkinä viime viikkoinen Hyvät päiväkotivaatteet -postaus.

Idea. Kaikki lähtee ideasta. Mistä kirjoittaa?  Halusin kirjoittaa päiväkotiin sopivista vaatteista. Postaukseen inspiroiduin, kun sain Noshilta lahjakortin, minkä käyttötarkoitusta mietin. Päädyin ostamaan lahjakortilla Linalle päiväkotia varten vaatteita, joten siitä se ajatus sitten lähti.... 
Usein kirjoitan mieleen tulleita ideoita kännykän muistiinpanoihin ylös, sillä en enää välttämättä muista saamaani ideaa vartin päästä. Äitiaivot. Kirjoittaminen. Itse kirjoitan useimmiten ennen kuvaamista. Toki teen joskus sen toistekin päin, jos vaikka inspiroidun ensi kuvaamistani kuvista, joiden pohjalta päätän tehdä postauksen. 
Päiväkotivaatepostauksen kirjoitin noin viikko ennen kuvien ottamista, sillä taapero työkaverina ei aina välttämättä ole se helpoin, enkä minä pakota huonona päivänä kuvattavaksi. 
Kirjoittamiseen kulutan aika paljon aikaa. Minimissään yhden postauksen kirjoittamiseen menee noin tunti, yleensä kaksi. Joudun oikolukemaan aika monta kertaa, enkä siltikään välttämättä näe virheitä. Joskus teksi tulee sormista niin sponttaanisti, että pitkäkin postaus on valmis puolessa tunnissa. Todella harvoin kyllä. 

Kuvaaminen. Kuten sanottua, kuvat otan yleensä kirjoittamisen jälkeen. On jokin idea, mitä kuvaan ja miten. Haluan luoda lapsille luonnollisen ympäristön ja tekemistä, jos kyseessä on lasten kuvaaminen. 
Kuvia tulee useimmiten napattua useampi kymmenen, joskus satojakin. Perheluksusta -postausta varten minulla oli edessä reilu 250 kuvan läpikäyminen. Hupsista. Hyvät päiväkotivaatteet keräsi 73 kuvaa ja postauksessa niistä on vain 6. 
Vain harva kuva siis läpäisee seulan. Lasten kanssa kun ollaan tekemisissä, niin mietin paljon minkälaisia kuvia lapsistani haluan julkaista. Vaikka joku kuva olisikin hauska, niin se ei välttämättä ole julkaisukelvollinen. 
Joskus kuvailen sitten taas ihan huvin vuoksi. Nykyään yhä harvemmin, sillä tytöt ovat talven valoisan ajan päiväkodissa ja pimeällä kuvaaminen on hieman... tylsää. 
Kuvaamiseen kulutan aikaa puolesta tunnista pariin tuntiin. Saatan joskus vain ottaa kameran esille ja nappailla sillon tällön kuvia. Joskus taasen houkuttelen lapset leikkimään tiettyyn kohtaan ja napsin kuvia peräperään. 

Kuvien muokkaaminen ja lisääminen postaukseen. Kuvien muokkaaminen on ehkä tylsin duuni. Rajaan kuvat aina suht samalla kaavalla, blogin leveyden mukaan kuvaleveys on vakio, pituus vaihtelee. Valoa, kontrastia ja se on siinä. Harvoin alan kikkailemaan, en ainakaan paljoa, sillä tällä hetkellä itsellä ei ole käytössä mitään suuren suurta kuvanmuokkausohjelmaa. 
Kuvien muokkaaminen saattaa kestää monta tuntia. Joskus kuvia on niin paljon, että ne pitää kaikki käydä läpi ja muokkailla useampi kuva, jotta niistä voi valita parhaat päältä. Keskimäärin yhtä postausta varten muokkaan kuvia noin 1,5 tuntia. Perheluksusta varten muokkasin kuvia neljä tuntia, Päiväkotivaatteita varten mietin muokattavia kuvia puolisen tuntia ja muokkasin valitsemaniani kuvat noin toisen puolen tunnin ajan.
Muokkaamisen jälkeen kuvat pitää vielä siirtää postaukseen. Kuvien järjestystä pitää miettiä ja joskus asetella tarkkaankin kirjoituksen kannalta oikeisiin kohtiin.Julkaiseminen. Sitten tulee postauksen julkaisemisen aika. Idea on kirjoitettu ylös, tehty postaukseksi, kuvat otettu, muokattu ja lisätty postaukseen. Luen jokaisen portauksen esikatseluohjelmalla, jotta näen miltä se kokonaisuudessaan valmiina näyttää. Bongailen mahdollisimman monta kirjoitusvirhettä, muokkaan tekstiä sujuvammaksi ja poistan toistoja. 
Hion postauksen valmiiksi, lisään tarvittaessa linkit tekstiin ja oikoluen sen vielä kertaalleen. Lisään tunnisteet ja mietin julkaisun aikataulua. 
Harvoin nykyään julkaisen heti. En tiedä miksi. Jotenkin olen tottunut tekemään postauksia etukäteen valmiiksi, joten spontaani julkaiseminen on jäänyt vähemmälle. Vaikka kirjoittaisin tänään, saatan silti ajastaa postauksen huomisaamulle. Se on vain minulle tyypillinen tapa toimia. Ajastan usein postaukset aamuun, kello 8:00.

Julkaisun jälkeen. Luen tekstin vielä julkaisun jälkeen. Linkitän tekstin myös mahdollisimman pian Facebookkiin, ajastetut postaukset tulevat Facebookkiin noin tunnin viiveellä, sillä harvoin pääsen klo 8 koneen äärelle.
Laitan usein myös kuvan Instagramiin, johon hästägit blogiin yms. Instagramista löytyy myös linkki blogiin. 
Facebookissa on myös muutama blogiryhmä, joihin linkitän postauksen. Tätä teen yleensä vuorokausi postauksen julkaisun jälkeen. En kaikkia kerralla. 
Bloglovin julkaisee automaattisesti kaikki postaukseni Twitteriin, jota en muuten käytä ollenkaan. En ole edes ladannut sitä uudelle puhelimelleni, mutta siellä se on! Pitäisi opetella käyttämään sitä... 

Ja tadaa - duuni on tehty! Kuinka paljon yhden postauksen tekeminen ja julkaiseminen siis oikeastaan kestääkään? Sanoisin noin 4-6 tuntia. Joskus nopeammin, joskus vieläkin kauemmin. 
Mutta nämä ovat tosiaan vain minun tapojani, joku voi tehdä hyvinkin toisella tavalla. 

Ps. Kuvat ovat Hyvät päiväkotivaatteet -postauksen pieleen menneitä otoksia.

6 kommenttia

 1. Kiva postaus! Oli mielenkiintoista lukea miten bloggaajana työskentelet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli mieleinen postaus! Oon tätä miettinyt jo kauan ja nyt päätin synttäreiden kunniaksi kirjotella, että miten itse hoidan hommat koneen tällä puolella :D

   Poista
 2. Miulla vaihtelee aika paljon miten pitkään menee, joskus teksti lentää päästä ja kuvien ottoon menee enemmän aikaa ja joskus päinvastoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tulee päiviä, kun sormet vaan liitää näppiksellä ja teksti tulee hetkessä! ..joskus taas ei :D

   Onneks tähän touhuun ei ole virallista kaavaa, vaan jokainen voi tehdä itselleen parhaalla tavalla :)

   Poista
 3. Hyvä postaus ja pinnalla oleva aihe! :) On mielenkiintoista lukea meneekö nää blogirutiinit miten samalla tavalla muilla ja kivahan tästä aiheesta on muutenkin kuulla, kun on niin läheinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria!
   Muakin kiinnostaisi kovasti eroaako omat tavat muiden tavoista kovin paljoa :)

   Poista