TUMPPAA SE RÖÖKI

 Kuva täältä.

Ei, täällä ei taas heilu kukkahattutäti, mutta lähestulkoon kyllä. Alkuun täytyy tunnustaa, että tämäkin täti on polttanut tupakkaa, ikävuosina 14-18. Joten teininä tuli aloitettua ja lopetettua. Sen jälkeen omaan suuhun tupakka maistuu lähinnä palavalta pahvilta, joten en ole sitä kovinkaan mielelläni edes huvikseen yrittänyt polttaa. Mutta se siitä. 
Pointtinani onkin lasten lähellä tapahtuva tupakointi ja raskausaikana tapahtuva tupakointi. 

Olen pahoillani, jos suututan jonkun, mutta jos tunnet piston sydämessäsi, niin se on valitettavasti täysin oikein. Lapsen ei kuulu altistua tupakansavulle, ei missään muodossa. Inhoan vanhempia, jotka rööki huulessa korjaavat lapsensa asentoa rattaissa tai polttavat ulkona lastensa lähettyvillä. Puhumattakaan niistä, jotka maha pystyssä vetävät röökiä. Oma mieheni polttaa myös ja hän on alusta saakka ottanut linjan, ettei missään nimessä polta lasten lähettyvillä.
Löysin erittäin hyvän postauksen raskausajan tupakoinnista, sen voit käydä lukemassa täältä. Postauksen takia en lähde aihetta itse sen enempää avaamaan, sillä kirjoittaja pukee ajatukseni sanoiksi. 

Olen oman lapsuuteni ja nuoruuteni elänyt perheesä ja perheissä (vanhemmat ovat eronneet jo minun ollessa taapero), joissa poltettiin tupakkaa avoimesti ja äiti luuli polttavansa hyvinkin salaa, sori äiti. Isäni polttaa vieläkin ja äidistä en tiedä. Tuskin? 
Pointti on kuitenkin se, että itsekin olen altistunut hyvin paljon passiiviselle tupakoinnille, eikä siitä oikeastaan 90-luvulla kauheasti edes puhuttu. Se oli jopa täysin normaalia. Joten itse 14-vuotiaana ajattelin hyvinkin pitkälle niin, että tupakointi on jees ja cool. Tupakoimalla oli pikkasen parempi kuin muut. Haha. (Tietoisku nuorille: et ole polttamalla parempi kuin muut, vaan ehkäpä jopa rassukampi. Vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta sanoa ei.)


Tampereen Yliopistossa on tutkittu lasten isovanhempien osuutta lastenlasten tupakoinnin aloittamisessa ja tutkimuksessa on löydetty selvä linkki isovanhempien tupakoinnin ja lastenlasten tupakoinnin välillä. Isovanhemmat ja vanhemmat kantavat suurta vastuuta esimerkillään ja viitoittavat omien lastenlastensa tietä. 
Kaikista tupakoinnin terveyshaitoista en lähde edes puhumaan. Jokainen varmasti tietää, ettei tupakointi ainakaan auta terveyttä millään tavalla jos sairastuu keuhko- tai kurkkusyöpään. Lisäksi se haisee aivan järkyttävän pahalle ja pilaa niin ihon, hampaat kuin hiuksetkin. Eikä riitä, että tupakoinnilla pilaa itsensä, niin samalla pilaa kaikki ympärillä olevatkin. 

Haluaisin taata omille ja kaikille muille lapsille turvallisen tulevaisuuden haastamalla niin omat vanhempani, lasteni kaikki isovanhemmat kuin puolisonikin lopettamaan tupakoinnin. Yksikin lapsi vähemmän passiivista tupakointia on jo askel parempaan suuntaan. 
Haluaisin myös herättää kaikissa äideissä, varsinkin lastaan odottavissa, pientä harkintaa ja pohdintaa siitä, mitä tupakoinnilla omalle lapselleen tekee ja miten omalla toiminnalla vahingoittaa syntymätöntä lasta.

Lisää raskausajan tupakoinnista voit lukea Helsingin Sanomien sivuilta ja tupakoinnin haitoista täältä. Kuvalinkkinekin takaa löydät lisätietoa tupakoinnista ja sen lopettamisesta.

Miksi pilata oman lapsen elämä mahdollisesti jo kohdusta saakka? Miksi altistaa lapsi passiiviselle tupakoinnille? Miksi aiheuttaa itselle vakavia terveyshaittoja?

Mitä mieltä sinä olet?

4 kommenttia

 1. Itse en ole koskaan polttanut, poltetut savukkeet tähän 25-vuoden ikääni mennessä voi laskea ihan sormin. Mies sen sijaan poltti vielä vuosi sitten, vaikkakin vain töissä ollessaan, kotona ei koska minä en pidä hajusta ja mausta.. mutta onnistui nyt sitten siirtymään sähkötupakkaan ja siitä vielä nikotiinittomiin nesteisiin. Eihän se tietysti ole sama kuin tupakoimatta ollenkaan, mutta terveysriskit ovat huomattavasti pienemmät. :)

  Lapsi on paras kaupungilla ollessa, kommentoi kyllä isoon äänen aina miten tupakoitsijat haisee pahalta. :D Tekisi mieli hyssytellä, koska käytöstavat, mutta kun tekee mieli heittää joka kerta ylävitonen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon hieman skeptinen ton sähkötupakankin kohdalla :D Sitä kun ei olla vielä kunnolla tutkittu.. Mutta se ei onneksi saastuta ympärillä olevia :)

   Ihanaa, kun lapset uskaltavat sanoa kovaan ääneen niitä, mitä aikuisten tekisi mieli sanoa <3

   Poista
 2. Hieno postaus. Itse lopetin vasta raskaaksi tullessa, mutta hyvä niin, enkä ole kyllä katunut. Ärsyttää suunnattomasti, että tuo oma mies polttaa ja osaa välillä olla niin välinpitämätön sen vaarojen ja tuon altistamisen suhteen. Vielä enemmän ärsyttää isovanhempien hälläväliä asenne, itse tupakansavussa kasvaneena en todellakaan halua omia lapsiani sille altistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Musta tuntuu, että juurikin meidän vanhempien ja isovanhempien on vaikea ymmärtää tupakan haittoja. Ei ehkä niitä haittoja, joita siitä itse saa, mutta sen vaikutusta ympärillä oleviin ja varsinkin lapsiin. Koska ei vielä 10 vuottakaan sitten pidetty passiivista tupakointia mitenkään ihmeellisenä asiana..

   Asenteita on vaikeampi korjata.

   Poista