Koska teillä mennään nukkumaan?

Törmäsin reilu viikko sitten tähän mielenkiintoiseen artikkeliin. Artikkeli käsittelee lasten nukkumaanmenoaikoja. 
Meillä ollaan aina pidetty tiukasti kiinni nukkumaanmenoajoista, eikä niistä lipsuta kovinkaan paljoa edes viikonloppuisin. Uni on tärkeää lapselle ja lapsi myös käsittelee oppimaansa unen avulla. Jos unta ei ole tarpeeksi, ei lapsi jaksa oppia = oppimisvaikeuksia. 
Loogistahan se on myös aikuiseen verrattuna - jaksatko sinä antaa 110% päivällä, jos yöllä olet nukkunut huonosti? 

Aikaa ennen kahta pienempää, kun A ja R olivat pienempi -toinen päiväkodissa, toinen koulussa-, meillä mentiin nukkumaan viimeistään kello 19:30 maissa. Se tuntui joidenkin mielestä kovin aikaiselta nukkumaanmenoajalta, mutta itse olin täysin tyytyväinen ja tarkkakin siitä, että aikaa noudatettiin. R oli siitä huolimatta aamuisin väsynyt, vaikka joskus unta oli takana 12 tuntiakin. Päiväkodissä hän nukkui yöunien päälle vielä päiväunet, jotka auttoivat häntä jaksamaan koko päivän. Itse kävin tuolloin koulussa, joten joskus aamut olivat R:lle todella aikaisiakin. Ja A nousi kasin aamuihin jo reilusti ennen seiskaa.
Meitä kuitenkin päiväkodissa kehuttiin paljon nukkumaanmenoajan ja unenmäärän suhteen. Päiväkodilla oli usein vanhempainiltojen teemana uni ja tuli aika selväksi, että joissain perheissä sai 5-6 vuotiaat valvoa jopa klo 22 saakka. Meillä siihen saakka saa valvoa tänäkin päivänä vain hyvin harvoin, vaikka ikää vanhimmilla on jo 12 ja 9. 

Uniaika ei ole sitä varten, että vanhempi saisi omaa aikaa. Uniaika on sitä varten, että lapsi pääsee lepäämään ja kertaamaan päivän ja viikkojen aikana opittuja uusia asioita. 
Keväällä Unikulman bloggaajatilaisuudessa opin myös, että säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat parantavat huomattavasti unen laatua, jolloin aivot tietävät jo valmiiksi, että nyt mennään nukkumaan ja nyt herätään. Kun kaavaa noudatetaan, univaiheet niiden välissä ovat paljon tuottoisammat. 

Meillä ei myöskään isommat lapset katsele kovinkaan usein televisiota. Yhdessä joskus viikonloppuisin ja epäsäännöllisesti viikolla. Meillä lapset viettävät suurimman osan ajasta ulkona tai muissa aktiviteeteissa, kuten mielestäni 12- ja 9-vuotiaiden lasten kuuluukin. Huolestuisin, jos jompikumpi löhväisi kotona, eikä kavereita löytyisi. Kotiintuloaika meillä on viikolla klo 19 ja viikonloppuna klo 20, mutta aika usein tytöt tulevat varsinkin viikonloppuisin jo etuajassa kotiin. Näin pääsemme viettämään iltaa yhdessä. 
Meillä ei ole viihdekäyttöön tabletteja ja uuden älypuhelimenkin A sai vasta syntymäpäivälahjaksi alkukuusta, joten en vielä oikein tiedä miten se vaikuttaa uneen ja nukahtamiseen. Tabletti A:lla on koululäksyjen tekemiseen ja se pysyy loppupäivän visusti kiinni. Mitään pelikonsoleita meillä ei ole lapsia varten. Pleikkari kolmonen on valitettavasti vain isilapsen käytössä (ja hän kuulee siitä nalkutusta ihan tarpeeksi). Tietokoneita taloudesta löytyy kaksi - yksi isommilla lapsilla, yksi äidillä. Isommat käyttävät tietokonettaan todella harvoin. Ehkä 3-4 kertaa kuussa, lähinnä viikonloppuisin, enkä koskaan anna olla koneella 2 tuntia kauempaa. 
Pikkuset saavat katsoa aamupiirrettyjä (isommatkin tuijottelevat niitä viikonloppuisin, varsinkin meidän 9-vuotias vauva) ja iltapäivällä on odotettu Pikku Kakkosaika, joka usein on myös vanhempien aika hoitaa kotia. 
Elle ei vielä oikein mitään jaksa katsoa, hän tanssi alku- ja loppumusiikit, mutta itse piirretyn ajan hän seuraa äitiä tai isiä kuin hai laivaa. 

Nukkumaan meillä mennään joka ilta saman kaavan mukaan - aletaan rauhoittumaan jo Pikku Kakkosen jälkeen, vaihdellaan yöppärit päälle. Keitellään puuroa. Useimmiten kaikki lapset syövät iltapalan samaan aikaan. Pestään jonossa hampaat ja hetki istutaan. Tähän kuului myös lämpimään aikaan tunnin "nakupelleaika", mistä varsinkin Lina piti aina kiinni. Neiti rakastaa olla ilman vaatteita ja tunti iltaisin pelkällä vaipalla oli luksusaikaa! Nyt ilman ovat niin kylmät, että sisälläkään ei enää kauheasti nakuilla. 
Klo 20 jo pienemmätkin tietävät, että nyt pääsee nukkumaan. Sanotaan hyvät yöt alakerrassa nukkuville siskoille ja kävellään rappuset ylös. Oma huone on pienemmillä ollut täysi menestys ja molemmat nukahtavat pääsääntöisesti 10 minuutissa omiin sänkyihinsä. Isommat meillä sanoo hyvät yöt siinä kello 21. Välillä pitää availla ovea, onko kännykkä tai tabletti kädessä vielä senkin jälkeen.. Harvoin on. 

Kun päiväkoti alkaa, menevät meilläkin pienemmät aikaisemmin nukkumaan. Unesta en tingi. Olisin itsekin maailman onnellisin, jos saisin 12 tunnin yöunet - valitettavasti vanhempana ei enää osaa mennä nukkumaan aikaisin. Opettelukysymys? 

Koska teillä mennään nukkumaan? Liittyykö teillä nukkumaanmenoon mitään rituaaleja?

11 kommenttia

 1. Lapsi 1 v 9 kk ja iltapala syödään 1830 ja siitä nukkumaan iltapesujen kautta. Viikonloppusin jos on virkeä niin iltapala viim 1930. Hoitoaamuina herätys ennen seiskaa. Viikonloppusin saa nukkua niin pitkään ku nukkuu. Hyvin toimii systeemi. Aikasemminkin pääsee nukkumaan jos väsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että teillä on toimiva rytmi!
   Tärkeänä pidän myös, että aikaisemminkin pääsee nukkumaan, jos väsyttää - mitä sitä toista väkisin pitää hereillä, jos uni tulisikin aikaisemmin!

   Poista
 2. Meillä on 2-vuotias ja kohta puolivuotiaat pojat. 2v. Menee joka ilta viimeistään 20.30 nukkumaan ja herää 7-7.30. Nykyään on mennyt nukkumaan 19.30 koska on alkanut jättämään päikkärit pois. Ennen nukkui 1,5-2,5 tunnin päikkärit. Hän on aina ollut vähäuninen. Toinen poikamme on taas selkeästi unisempi ja nukkuu kolmet päikkärit, 10,13 ja 16. Yöunet ottaa 20.30-7.30. Molemmilla on omat iltarutiinit. 2v. Käy ensin iltapesulla, sitten syödään iltapuuro (tässä kohtaa saan aina nupista miehelle että telkka kii. Avaa taas kun lapsi nukkuu), hammaspesu ja iltapissa, satu ja aa-aa. Nukahtamiseen menee alta puol tuntia.
  Vauvamme rutiinit taas menevät niin, että vaatteiden vaihto, "kuuntelee" sadun mikä luetaan 2 vlle, valot pois ja köllötetään makkarissa. Tissin kautta uneen eikä enää riehuta.

  Selkeästi huomaa luonne-erot. Nuorempi nukahtaa hyvin itsekseenkin kun taas vanhempi on aina ollut vähän huono nukahtamaan ja on aina tarvinnut apua siihen. Jos iltarutiinit poikkeavat, uni ei todellakaan tule heti.

  Oon ollut aika natsimutsi nukkumisesta koska musta lepo on tärkeätä. Ihmettelen kovasti niitä, jotka käyvät vielä kyläilemässä ilta seiskankin jälkeen ja ovat kotona vasta kympiltä. Siis toistuvasti. Missä se rauhoittuminen on?

  Tulipa tästä pitkä kommentti :D sori. Ai 5-6 vuotiaat valvoo joillain ilta kymppiin :o musta meidän puol ysiinki valvomine on jo kovin myöhä aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti!

   Mäkin haluaisin lukea tytöille iltasadun, mutta Linalla ei riitä millään kärsivällisyys sivua pidemmälle. Ellestä puhumattakaan.. Musta se vaan olis ihana rauhoittumisen hetki kaikille yhdessä. Mutta ei..
   Meillä onneksi tytöt nukahtavat (useimmiten, täytyy koputtaa puuta) ihan alle vartissa. Joten ei mene siihen sängyssä pyörimiseen aikaa.

   Meillä on pihapiirissä lapsia, alle kouluikäisiä, jotka vielä riehuvat pihalla, kun meillä viedään pienempiä nukkumaan. Kyllä lapsen täytyy päästä ajoissa nukkumaan!

   Poista
 3. Täyttä asiaa. Meillä 1 v 4 kk menee kasilta nukkumaan ja herää n. 7-8 aikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kuulostaa siis samanlaiselta rytmiltä, mitä meillä on :)

   Poista
 4. Meillä mennään aina viim. 19:30 nukkumaan. Lapset ovat 9kk, 2v, 3,5v, 4,5v ja 5,5 v) kaikki samaan aikaan. Pienin usein vähän aiemmin. 2vuotias nukkuu lisäksi päiväunet noin pari tuntia, se alkaa jo olla vähän liikaa, niin että illalla tahtoisi nukahtaminen venyä. Kaikki heräävät myöskin n. Klo 7. Kesäaikaan on helpompi tunnin myöhemmin nukkumaan menoaika, mutta hyvin on toiminut silti, silloin myös nukutaan aamulla vähän pidempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että teillä kaikki saadaan samaan aikaan nukkumaan! Välillä kahdenkin samaan aikaan nukuttaminen on pieni operaatio, saati sitten viiden alle kouluikäisen :D

   Poista
 5. Meilläkin isot lapset (11- ja 13-vuotiaat) menee viikolla nukkumaan klo 21, eikä siitä tingitä. :) Viikonloppuisin saa valvoa pidempään. Toimii hyvin meillä, vaikka välillä kuuluukin nurinaa, että kaverit saa viikolla valvoa paljon pidempään. :)

  -M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan myös ajoittain kuulla "ei kukaan muukaan mene" tai "ei kaveritkaan joudu". No meillä joutuu :D
   Uni on kuitenkin todella tärkeää vielä teini-iässäkin!

   Poista
 6. Meillä on ollu kautta aikain perheessä se käytäntö, että 19:00 kotiin ja 20:30 nukkumaan. Enhän mä sillon tietenkään nukahda, mutta sillon pitää mennä sänkyyn ja odottaa tuntitolkulla, että uni tulee. Ittelläni musiikki auttaa nukahtamisessa, joten kuulokkeita käytän. Viikonloppusin ihan sama.

  Ja voin sanoa, että kyllä muuten ärsyttää toi klo 19:00 kotiintuloaika, mun ikäsillä alkaa meinaan sillon kaikki hauska, kun ihmisten harrastukset loppuu ja voi vihdoinki lähteä ulos näkemään frendejä.

  T. Ysiluokkalainen

  VastaaPoista