Parempia kuin muut

Aina puhutaan, miten lapset kiusaavat toisiaan, mutta olen aikaisemminkin kirjotellut siitä, että yhtä pahoja, jollei pahempiakin, ne aikuisetkin osaavat olla. 

Musta on tullut todella tunteellinen parin viimeisen vuoden aikana. Vanhat arvet alkavat vaalenemaan ja kovan tilalle on tullut aika ihmisläheinen ja pehmeä Annukka. 
En enää alistu ja pysty olemaan hiljaa, jos koen vääryyttä. En enää pysty vastaanottamaan pelkkiä valheita, enkä todellakaan enää usko niihin sinisilmäisesti. 

Reagoin vahvasti ihmisiin, jota asettavat itsensä muiden yläpuolelle ja hokevat omaa paremmuuttaan. Enkä siedä, että sellaista käytöstä kannustetaan. 
En pidä ihmisistä, jotka potkivat muita maahan -kuvainnoillisesti- vain saadakseen itselleen hyvän mielen. Oman navan ympäriltä ei nähdä enää mitään muuta ja kaiken pitäisi mennä niin kuin itse halutaan. Ollaan epäloogisia omassa kannassaan ja lopulta käytetään vain hyväksi toisen haavoittuvaisuutta.

Olisiko sellainen käytös hyväksyttävää lapselta? Mistä lapset oppivat sellaista käytöstä? 

Aikuiset käyttävät useammin sanaista arkkuaan toisten haavoittamiseen kuin tekoja. Varsinkin naiset. Toisen mollaamisesta on nykyään tullut oikein trendi, mitä en itse osaa käsittää. 

Ollaanko sitä niin paljon parempia kuin muut, että on varaa sanoa? 

Mua ainakin satuttaa ne lauseet todella paljon. Mua satuttaa jo tilanne, missä ei uskalla sanoa mitään, kun tietää jonkun hyökkäävän sanallisesti vastaan. Sellaisessa tilanteessa tuntee olevansa nalkissa - jos sanot jotain, niin sinua vastaan hyökätään, jollet sano mitään, niin hyväksyt kaiken hiljaa.
Kiusaajia on ja tulee aina olemaan - niin kauan, kunnes aikuiset lopettavat antamasta esimerkkiä lapsilleen. 
Me vanhempina olemme vastuussa siitä, ettemme kasvata muita kiusaavia lapsia ja erityisesti toisia kiusaavia aikuisia. Mun vanhemmat eivät tehneet musta kiusaajaa, enkä sellainen aio olla. En aseta itseäni muiden yläpuolelle, vaan lähden elämässä aina samalta viivalta kuin kuka tahansa muukin. 

Miten on sinun laitasi?

1 kommentti