Häät: Kuinka paljon voi tehdä kaksi vuotta ennen häitä?


Myönnän olevani ihminen, joka haluaisi kaiken tapahtuvan mielummin heti kuin hetken päästä. Tämä kuvaus sopii minulle ihan mihin elämäntilanteeseen, asiaan ja aiheeseen tahansa. Jos tulee nälkä, haluan ruokani nyt, eikä kohta. Jos päätän haluta tietynlaiset hiukset, haluaisin mieluiten ne tänään kuin huomenna. Jos sovitaan hääpäivä kahden vuoden päähän, niin suunnittelen häät tänään, enkä vuoden pääst. Daa a. 
No eihän ne koskaan sitten mene niin kuin itse haluaa ja häitä ei vain voi suunnitella tänään kahden vuoden päähän. Ei ainakaan kokonaan. 

Kuinka paljon sitten pystyy tekemään ja suunnittelemaan kahden vuoden päähän?

Kirkko ainakin meillä Turussa on mahdollista varata vasta tasan vuosi ennen suunniteltua hääpäivää, joten sitä ennen siitä voi vain haaveilla. Mahdollisesti kiertää mieleiset kirkot läpi, jos kirkon ulkomuodolla, sijainnilla tms. on väliä. 
Meillä on toiveissa yksi erityinen kirkko, mutta "varasijoilla" on muutama muukin kirkko. Turussa on muutama suosittu kirkko, joiden vihkiajat menevät kuin kuumille kiville. Joten nopeus on valttia! Olemme siis päättäneet kirkon, mihin yritämme saada vihkiajan toivotulle päivälle. Sitten on plan B ja vielä plan C. Enempää ei takataskusta kirkkoja ilman niistä keskustelemista tule. 

Juhlapaikka on ehkä tärkein, mitä häiden pitämiseen tulee. Kuten jo aikaisemmin kirjoittelin, niin juhlapaikka antaa juhlille niiden tyylin ja yleisilmeen. On vaikeaa saada hienostelevia bling bling -häitä vanhaan latoon. Tai rustiikkisia, maalaisromanttisia häitä yökerhoon. Toki kaikki on koristeista kiinni, mutta väitän, ettei yökerho anna samaa fiilistä juhlijalle kuin esimerkiksi vanha navetta tai kartano. 
Juhlapaikan pystyy yleensä varaamaan kahta vuotta ennen hääpäivää. Useimmiten se on jopa suotavaa olla liikenteessä 2 - 1,5 vuotta aikaisemmin, sillä ne suosituimmat paikat ja päivät menevät todella nopeaan. 
Meillä on jo juhlapaikka alustavassa varauksessa, mutta sovimme, että käymme tsekkaamassa muutaman muunkin paikan ainakin saadaksemme varatulle juhlapaikalle enemmän wow-efektiä. 

Vieraslistaa voi ja pitääkin hieman hahmotella. Tämä vaikuttaa niin paljon juhlapaikkaan (kutsuttujen määrä), että joku maksimiraja kannattaa vieraslistalle ainakin asettaa. 
Se toki vaatii hieman sitä, että miettii ketä haluaisi kutsua ja laskea vieraiden määrää yhteen. 

Meillä on valmiina myös juhlien teema - värit, pöytäkoristeet ja yleisilme. Toki tämä voi hieman muuttua, mutta en usko mieleni muuttuvan mitenkään radikaalisti, vaan pysymme samoissa värimaailmoissa. 

Marssit ja häätanssimusiikin voi vapaasti miettiä valmiiksi. Myös, jos haluaa jonkun tietyn kappaleen laulettavan kirkossa, voi sen nuotit etsiä esittäjälle jo ajoissa. 
Meillä on jo esittäjäkin valmiina, vain säestäjät puuttuvat. 

Kuvaaja kannattaa myös varata ajoissa. Vuosi alkaa olemaan jo suosittujen hääkuvaajien keskuudessa liian lyhyt varoitusaika, joten jos tiedät kenet haluat - kannattaa pyytää jo nyt! Kaksi vuotta voi toki olla joillekin liian pitkän ajan päähän tehty varaus, mutta kysymällä se selviää.
Itse olen varannut meille kaksi kuvaajaa, joista varmasti kuulette lisää myöhemmin ;) 

Kuvaajien lisäksi olen kysellyt jo hieman kampaajien perään ja häämeikin perään. Näitä osaajia kun löytyy omasta lähipiiristä, niin niitä on helppo puolihuolimattomasti kysellä jo nyt. 
Vuosi on ilmeisesti kuitenkin se hyvä varoaika alkaa miettimään kampaajaa ja meikkaajaa. 

Myös asuja voi miettiä. Tiedän jo nyt, minkälaiset puvut haluan kaasoilleni ja bestmaneille. Tytöille ja M:lle. Oman unelmamekkonikin olen jo löytänyt. Kaikkien ostamiseen kuitenkin odotan vielä vuoden, sillä koot voivat vielä vaihdella, eikä kukaan halua juhlia liian isossa tai pienessä juhla-asussa. 
Olemme myös sopineet kaasojeni kanssa pienimuotoisen fieldtripin Turun morsiusliikkeisiin sovittelemaan mekkoja. Joten yritän malttaa olla tilaamatta omaa mekkoani ennen sitä! 

Mikä tärkeintä - kaasot ja bestmanit voi valita jo kahta vuotta ennen hääpäivää. Ja ehdottomasti kannattaakin valita! Näiden ihmisten kanssa tulette tekemään teidän päivästä unelmienne päivän, joten kannattaa ottaa heidät mukaan suunnitteluun jo aikaisessa vaiheessa. 
Freshit mielipiteet ja kontaktit auttavat myös teitä saamaan kaiken irti suunnittelusta ja miettimisestä. Joskus jumittaa itse pienessä ajatusmaailmassaan niin paljon, että auttaa, kun joku ehdottaakin jotain ihan muuta! 
Ja sitä vartenhan kaasot ja bestmanit ovat olemassa - toteuttamassa teidän kanssa teidän päivää. Joten turha sitä on yrittää toteuttaa yksin. 

Minkälaisella aikataululla te olette suunnitelleet omat häänne?

8 kommenttia

 1. Meillä riitti vuosi ihan hyvin. Rahan säästämistä ei voi aloittaa koskaan liian aikasin ;) vuodessa sai hyvin pikkuhiljaa ostettua tarvikkeet koristeisiin ja rahaa ei menny kerralla liikaa. Me tehtiin itse mahdollisimman paljon. Halvalla ja ilmaseks, mm keräsin töistä ab-pulloja maljakoiks ja pihalta käpyjä pöytäkoristeiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi riittää varmastikin oikein hyvin!
   Meillä on juurikin rahasta kiinni, ettei ensi vuodelle lähdetty edes unelmoimaan häistä :D

   Pyrin myös minimoimaan kuluja. Meillä ei tulla mm. tuhlailemaan pöytäkoristeisiin paljoakaan ja kaikki koristeet muutenkin pysyvät hyvin simppeleinä.
   Ruoka on se, mikä kiristää lompakon nyörejä!

   Poista
 2. Kiitos tästä, meillä on häät kahden vuoden päästä, ja oon pitäny itteäni hulluna kun nyt jo suunnittelen :D ja oon myös tehnyt itsestäni hullun, kun oikeen mitään en oo käytännössä voinut tehdä!
  Lähinnö vasta vieraslistaa oon hahmotellu :) ja nyt kun lopullinen päivä varmistui, niin olin ajatellu varata kirkon, en tiennyt että sitä ei voi varata vielä :)
  Innolla odotan aina näitä sun hää-päivityksiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!

   En tiedä muiden kuntien käytäntöä kirkkojen varaamisesta, mutta meillä Turussa on ainakin tuo vuoden maksimiaika! Kannattaa ottaa selvää, että meneekö se samalla tavalla muuallakin :) Jollette asu Turussa..

   Näitä päivityksiä saa (joutuu) lukemaan kyllästymiseen saakka seuraavat 2 vuotta :D

   Poista
 3. Me järjestimme kirkkohäät taas aivan päinvastaisella aikataululla, nimittäin kymmenessä viikossa. Kirkkoa ja pappia varatessa ei kukaan meinannut uskoa, että puhuimme menellään olevasta vuodesta emmekä tulevasta :D No, eipä ehtinyt häästressi iskemään missään vaiheessa (paitsi häitä edeltävänä yönä) ja saimme upeat ja meidännäköiset juhlat pystyyn :) Kieltämättä näin jälkikäteen ihmettelen, kuinka oikein onnistuimme... :D

  Paljon onnea valmisteluihin, näitä juttuja on kiva lukea täältä ruudun toiselta puolen :)
  -AnnaMaria-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala!! :D Te ootte kyllä ollu tehokkaita!

   Kiitos - tykkään itsekin kyllä ehkä kaikista eniten kirjotella näitä hääjuttuja :)

   Poista
 4. Me ehdimme tuntea toisemme 5kk ja olla kihloissa 3kk ennen häitä, eli aika ripsakkaa tahtia järjestettiin häät 150 hengelle. Häät onnistuivat kuitenkin huippuhyvin ja vieläkin lämmöllä muistelen. Ainoastaan mun hääpuvun hankinta aiheutti päänvaivaa ja monta liikettä kierrettiin Tampereella ja Helsingissä, ja sain vain migreenin. Lopulta unelmien hääpuku löytyikin Turusta. Nyt häistä on 4,5v ja meillä on 2 ihanaa lasta. Ja kyllä, pitopalvelua varatessa meille naurettiin, että mitä hittoa, mutta ymmärsivät kyllä kun selitin, että ei tunnettu toisiamme vielä vuosi sitten... ;) Paljon onnea ja tsemppiä sulle valmisteluihin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Teillä on ollut myös pikainen aikataulu! Hienoa, että on onnistunut!

   Kiitos! Tää on kyllä ihan parasta puuhaa <3

   Poista