Häät: Vieraslista

On vielä kovin aikaista meidän tehdä lopullista vieraslistaa, mutta kyllä sitä on tehty, rustailtu ja mietitty - vieraslista kun vaikuttaa erittäin paljon juhlapaikan valintaan. Tai lähinnä vieraiden määrä vaikuttaa juhlapaikkaan, joten vieraslistaa joutuu näinkin aikaisin hahmottelemaan ja vieraiden määrää miettimään. 

Lopullinen vieraslista meillä tullaan varmaan tekemään ennen Save the Date -korttien lähetystä, mikä meillä on edessä 2016-2017 vaihteessa. Vielä en ole päättänyt, että lähetetäänkö me STD-kortit joulukortteina vai sitten meidän oikean hääpäivän kunniaksi Ystävänpäiväkortteina. 
Joka tapauksessa korttien lähettämistä ennen vieraslistan tekeminen on aika väistämätöntä. Nyt meillä on hahmotelma - suunnitelma. Sukulaiset ja kaverit, sekä kysymysmerkki-ihmiset. 

Kysymysmerkki-ihmiset ovat meillä tällä hetkellä niitä, jotka otamme mielellämme mukaan juhlimaan suurta päiväämme, kunhan päätämme lopullisen vierasmäärän. 
Häihin haluaisi kutsua ihan kaikki - siis ainakin minä haluaisin kutsua kaikki naapurin kaimoista ihmisiin, joihin törmään bussipysäkeillä. Mutta jostain on karsittava. Valitettavasti. M on taas hieman maltillisempi ja pidättäytyy niissä kaikissa läheisimmissä ihmisissä. Ts. ei jaksa vielä miettiä koko listaa :D

Mistä meillä karsitaan? 
Sukulaisista, joiden kanssa ei olla tekemisissä tai missään yhteyksissä. Ihmisistä, joita ei olla nähty pitkään aikaan. Ihmisistä, joiden kanssa ei olla puhuttu/viestitelty vuoteen. 
Tästä saatiinkin luokkakavereiden kanssa naurut, kun yksi luokkakamuista kommentoikin ym. "sääntöä", että ensi vuonna onkin sitten pakko laittaa edes kerran viikossa mulle viesti ja kysellä kuulumisia, jotta saa kutsun. (No worries Mira, oot jo vieraslistalla. Ilman kysymysmerkkejä - Kunhan viestejä pukkaa tulemaan! :D )

Vaikka yleensä karsitaan kavereista, niin omasta mielestäni voi hyvin myös karsia sukulaisista - miksi kutsua sitä serkkua, josta ei ole kuullut mitään 20 vuoteen? Meillä ei myöskään kutsuta nk. kaukaisia sukulaisia. Meillä kaukaisimmat sukulaiset vieraslistalla ovat meidän serkkuja. Tämä meidän kohdalla siksi, ettemme ole "kaukaisemman" suvun kanssa kumpainenkaan oikeastaan tekemisissä. Voisinhan toki alkaa kutsumaan vaikkapa äidin serkkuja ja M voisi tehdä samoin, mutta kuinka noloa se olisi olla tunnistamatta omaa vierastaan kättelyssä? 
Meiltä ei myöskään lähde avec -kutsua, jollei meistä jompikumpi ole nähnyt kyseistä avecia. Kutsu kuitenkin lähtee automaattisesti, jos ko. ihmiset asuvat yhdessä ja ovat vakavassa parisuhteessa. Mutta mitään "tuo nyt joku, jonka tapasit eilen" seuralaista ei meidän häihin valitettavasti tuoda. 

Meillä karsitaan myös armottomasti lapsista. Kyllä, me nelilapsisen perheen vanhemmat haluamme viettää häämme ilman lapsia. 
Tämä lähinnä siksi, että haluamme myös kutsuvieraamme viettävän illan, jolloin ei tarvitse katsoa koko aika jonkun perään tai juosta kilpaa vikkelien jalkojen kanssa. Kenenkään ei tarvitsisi stressata poislähtöä liian aikaisin tai  lähteä pois lapsen väsymyksen vuoksi. Tietty pienet tissitakiaiset ovat sitten asia erikseen, eikä kenenkään vieraan tarvitse jäädä pois imetyksen vuoksi. 
Meidän listamme joukossa olisi myös ollut lapsia niin paljon, että se olisi jo kattanut melkein puolet vierasmäärästä.. 
Myös meidän omat lapsemme lähtevät omille lastenhoitajilleen heti kirkon jälkeen, joten mekin juhlimme täysin ilman lapsia.

Meiltä ei myöskään lähde niitä "paikkoja vapautui, joten kutsutaankin lisää porukkaa" -kutsuja. Jokainen saa siis samaan aikaan kutsun, eikä kukaan ole varasijalla. 
Me emme myöskään kutsuta sillä periaatteella, että "kutsutaan nyt toikin, ettei se ala naputtamaan" tai katsella porukkaa sillä silmällä, että jokaisella olisi joku tuttu. 

Tällä hetkellä hahmotelmassamme on hieman vajaa 100 henkeä, joten 100 taitaa olla meillä se määrä, mitä kutsuja lähtee liikenteeseen. 
Kutsutusta määrästä tietenkin karsiutuu aina ihmisiä pois - meidän molempien suku asuu muualla kuin Turussa, joten ymmärrämme, jollei kaukaa pääse tulemaan. Häitä on myös nykyään niin paljon, että kesäsin saattaa joillain olla kolmetkin häät samana päivänä! Voihan myös olla, että joku kutsutuista ei vain yksinkertaisesti halua tulla häihimme. Sekin on ihan sallittua. 
Olenkin ajatellut, että jos kutsuu 100, niin siitä karsiutuu vähintäänkin 10-20 ihmistä pois. Joten lopullinen vierasmäärä on varmaankin joku 85. Olenko ihan hakoteillä?

Mistä teillä on karsittu vieraslistaa? Kuinka paljon kutsutuista teillä perui? Onko jotain vinkkejä vieraslistan tekoon? 
11 kommenttia

 1. Anteeks mutta en voi ymmärtää.. ei lapsia? Hah en ikinä edes menis häihin joihin lapseni jätettäisi kutsumatta ja toiseksi eihän kaikilla välttämättä ole lastenhoitajaa.. toisekseen lapsethan on luonnollinen osa elämää ni miksi ei häitäkin. Kummallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikkien häissä ole lapsia. Olen itsekin ollut sellasissa häissä vieraana, joissa ei ole lapsia ja mielummin myös jättänyt omat lapset kotiin, kun hääkutsu on postista tullut.

   Nämäkin ovat makuasioita ja pitkälti hääparin oma valinta. Tässä meidän tapauksessa täysin meidän yhteinen päätös. Häät ovat kuitenkin aikuisten juhla ja itselläni on hyvinkin tiukka nollatoleranssi alkoholinkäytön ja lasten läsnäolon suhteen.

   Jos joku jättää tulematta vain ja ainoastaan sen takia, ettei lapsia ole kutsuttu, niin se on kutsutun oma valinta, jonka ymmärrän siinä tilanteessa, jollei kutsutuilla ole lastenvahtia olemassa. Mutta jos haluaa osoittaa mieltään ja kiukutella, niin se kertoo vain ja ainoastaan siitä, ettei toisten toiveita osata kunnioittaa.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Meiltä karsiutui pois myös sukulaisia, ei vaan olla läheisissä tekemisissä kaikkien kanssa. Toisaalta kutsun saivat myös sellaiset ihmiset, jotka eivät ole sukulaisia, mutta ovat olleet elämässämme pienestä asti (esim. vanhempien ystävät, ns. "varakummit"). Kavereillehan järkättiin sitten erikseen kaverijuhlat, mutta kaverimääräkin jouduttiin pitämään maltillisena, kun meidän kotiin ei olisi mahtunut ihan K-A-I-K-K-I vanhat koulukaverit yms.. Mekin alotettiin tekemään kutsuvieraslistaa jo pari vuotta aiemmin, jo ennen kuin varsinainen hääpäivä oli edes varmistunut. Ja senkin jälkeen lista vielä muokkaantui aika paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutsutuissa pitäisikin juuri olla ne "elämän tärkeät ihmiset", joihin ei valitettavasti ainakaan meilllä kuulu kovinkaan montaa sukulaista. Ymmärrän hyvin nuo vanhempien ystävät, jotka ovat olleet elämässä mukana!

   Oletan myös, että lista tulee muovautumaan tässä 1,5 vuoden aikana aika paljon. Mutta tärkeää oli päättää tuo maksimi-määrä. Siitä on hyvä lähteä :D Eikä sitä meillä ainakaan yritetä sitten mitenkään väkisin saavuttaa, jos siltä tuntuu :)

   Poista
 3. Ja mitä tulee juhliin ilman lapsia, niin ymmärrän hyvin - paremmin kuin hyvin :D Tissitakiaiset toki kannattaa ottaa huomioon, mutta niin olitkin jo tehnyt. Taaperot ja sitä vanhemmat voi jättää hoitotädeille yhdeksi illaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso peukku!
   Meillä on suunnitelmissa tarjota hoitotätiä niille, joilla ei yksinkertaisesti ole ketään, kenelle antaa lastaan hetkeksi hoitoon. Esim. juurikin niille, joiden hoitotädit ovat mukana juhlimassa tai muuten vain ei ole samanlaista tukiverkostoa kuin mm. meillä on.

   Poista
 4. Kukin toki tavallaan, mutta minustakin toi lapsien rajaaminen on outo - vaikkakin nykään ilmeisen yleinen - tapa. Itse jättäisin kunkin vieraan päätettäväksi, haluaako juhlia lasten kanssa vai ilman. Kyllä ne, jotka haluavat aamuun riekkua, osaavat jättää lapset kotiin ilman erillistä säädöstäkin, toisaalta lapsien rajaaminen voi rajata kovin haluttujakin vieraita pois juhlista. Häät on kuitenkin mitä suurimmissa määrin perhejuhla, joten miksi ette anna omien lapsien juhlia sitä kanssanne? Voihan sen hoitajan palkata sinne juhlapaikallekin, jotta saa itse keskittyä juhlimiseen ja jotta lapsetkin saavat olla mukana. Tuskin kuitenkaan haluatte omissa häissänne olla niin tuiterissa, ettei juhlat sovellu lapsille? Tai ainakin olettaisin, että hääpari haluaa nauttia omista juhlistaan sopivasti juomia nautiskellen ja muistaa ne seuraavanakin päivänä... Mutta iloisia hääsuunnitteluhetkiä teille jokatapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tämä päätös johtunut vain ja ainoastaan alkoholin käytöstä. Vaikkakin itse olen aika tiukka sen suhteen.
   Joten missään nimessä ei ollut kyse siitä, että kukaan haluaa olla räkäkännissä - enkä sitä todellakaan toivo.

   Omat lapseni tuntien heillä olisi vain ja ainoastaan tylsää, eivätkä heidän hermot jaksaisi istumista ja odottelua. Juhlapaikassamme ei ole mahdollista rajata osaa tilasta "lastenhuoneeksi". Hoitajan palkkaaminen juhlapaikalle olisi myös hieman hölmöä, sillä tiedän silti meidän lasten olevan meidän kanssa mielummin kuin ventovieraan hoitajan, joten se siitä..
   Lapsille on tiedossa tuttu hoitaja, lapset saavat olla kotona - siellä, missä kaikki on saatavilla.

   Jokaisen pariskunnan häät ovat erilaiset ja sitä pitäisi jokaisen osata myös kunnioittaa. Eivät kaikki tee niinkuin muut tai niinkuin joidenkin mielestä pitäisi.
   Tapoja on monenlaisia ja niiden hyväksyminen on suvaitsevaisuutta.
   Itse olen useammankin tulevan vieraan kanssa asiasta keskustellut ja jokainen oli vain iloinen siitä, että häämme ovat ns. lapsettomat.

   Poista
 5. Oho, enpä tiennytkään, että "lapsettomille" häille ollaan näin tiukkoja?

  Mielenkiintoisia juttuja kun alkaa olla meillekin aika ajankohtaista...jos joku tuttu tämän tästä nyt bongaa. :P Olin ajatellut, että rajaamme lapset omien lisäksi kummilapsiin (ja heidän sisaruksiin), koska meille tulisi juhlaan lapsia niin paljon, että saisi kertoa vieraat melkeinpä kahdella. Vaikka tuskin kaikki tulisikaan, mutta silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin tästä palautteesta :D

   Meilläkin pelkästään sukulaisten (40) joukossa on 20 lasta ja siihen vielä kavereiden lapset, niin lapsia on melkein puolet aikuisten määrästä. Mikä on itselle todella paljon :D Ajatus about 50 levottomasta ja tylsistyneestä lapsesta on hieman.... ei niin mukava :D

   Poista
 6. Ystäväni häät olivat juuri he olivat kutsuneet 76 vierasta 79 osallistui + kaksi lasta vaikka oli lapsettomat häät. Kannattaa siis varautua että kukaan ei peru vaan kaikki tulee ja mahdollisesti extroja jos et pysy tiukkana. ;) ( olivat kutsuneet ilman avec mutta sitten kun tulosta kutsutut ilmoittivat tulosta pyysivät jos avec voisi tulla eikä ystäväni voinut kieltäytyä , kovat kulut kyllä näistä extroista tuli n 700 €)

  VastaaPoista