Häät: Kuka kaasoksi?

Nyt on taas hääpainotteiset jutut. Häät pyrivät tällä hetkellä mielessä lähes 24/7 ja ne ovat tulleet jo uniinkin. Eivätkä pelkästään omiini, vaan myös kaasoni uneksi jo viettävänsä omia häitään - Ikeassa. 

Kuinka sitten itse valkkasin kaasot, jotka unelmoivat myös häistä vähintäänkin yhtä paljon kuin minä? 

"Kaasoperinne on vuosisatoja vanha, mutta kaason tehtävät ovat vaihtuneet vuosien varrella. Kaase, ruunari, ruunukaaso, hopiafrouva, hankkija, hankihtija, vaatissija, vaateittaia – rakkaalla kaasolla on monta nimeä. Kaaso on morsiamen uskottu henkilö ja avustaja häihin liittyvissä asioissa, ja siksi tehtävään valitaan yleensä morsiamen sisar tai paras ystävä. Nykyään kaasoja voi olla häissä useampi tai vaihtoehtoisesti ei yhtään."


 Tiesin alusta saakka, etten halua vain ja ainoastaan yhtä kaasoa. Tämä ensinnäkin sen vuoksi, että olen todella huono pyytämään muiden tekemään minua koskevia asioita ja yhden ihmisen "pompattaminen" oli ajatuksena kammottava. 
Myös M oli alunperin sitä mieltä, että hän haluaa kaksi bestmaniä. Itsellehän kelpasi niinkin pieni määrä kaasoja kuin kolme. Alunperin mietin neljää.. Mitä enemmän apuja, sitä parempi - mitä enemmän ihmisiä, sitä vähemmän yhdellä ihmisellä vastuuta ja muistettavaa. 
Tiesin myös, että M tulee osallistumaan häiden suunnitteluun tasan yhtä paljon kuin minä MM-lätkän katsomiseen - 0 tuntia. Joten tarvitsin rinnalleni ihmisiä, jotka kertovat mielipiteensä, kun minä pähkäilen valinnoissani. 

"Kaasoperinne juontuu todennäköisesti alun perin roomalaislaeista, joissa avioliitolle vaadittiin todistajiksi viisi naista ja viisi miestä. Tarkoituksena oli suojautua pahoilta hengiltä: uskottiin, että ne eivät löytäneet morsiusparia samankaltaisiin asuihin pukeutuneesta joukosta."

Ensimmäisenä ja täysin varmana kaasona mieleeni juolahti siskoni Roosa. Roosa on se, joka sanoo ihan suoraan mielipiteensä kaikkiin tyhmimpiin ajatuksiin, mitä mieleeni voi koskaan juolahtaakaan. Vaikken olekaan vielä ehottanut mitään idioottimaista, niin tiedän Roosan kertovan minulle, koska mielikuvitus alkaa korvaamaan realiteetteja. Tarvitsen myös ehdottomasti jonkun, joka tulee kertomaan sakrastisia vitsejä häävastaanotolle - joita ei meidän lisäksi kukaan muu ymmärrä ja ehkä osa vieraista jopa itkee samalla kuin me räkätetään kippurassa. Ja kuka muu tulee kertomaan oman nuoruuteni noloimpia tapahtumia? Ei kukaan muu. 

Toista ja kolmatta mietin hetken. Tai minulla oli lista, missä oli neljä nimeä ja sitten päätin olevani suuruudenhullu neljän kaasoni kanssa ja rajasin lukeman kolmeen. Toisena pyysin ihanaa blogiystävääni (joka on kyllä nykyään enemmänkin kuin vain blogiystävä) Pastellipisaroita -blogin AC:ta. AC:n tapasin vajaa vuosi sitten, kun AC uskaltautui tulemaan koululle leikkuukokeen malliksi. Aika uhkarohkeaa, sillä sain kuulla edellisenä iltana, että AC:n hiukset ovat jotkut maailman toiseksi vaikeimmat leikata. Eli minä olin se uhkarohkea. Onneksi kuitenkin tapasimme, sillä en voisi kuvitellakaan häitäni ilman AC:n pilvilinnamaisia ideoita (ei kiitos tamburiineille) ja hänen loputonta jaksamistaan kuunnella lähes jokapäiväistä valitusta hääjuhlapaikoista! 

Kolmannen kaason pyytämistä jouduin odottamaan hetken - M oli niin hidas (ei pyytänyt heti, kun käskin) omien bestmaniensä pyytämisessä, että jouduin odottelemaan hetken, että M pyytää Lauran avopuolisoa bestmanikseen, jotta itse pystyin pyytämään Lauraa kaasokseni. 
Laura ja Lauran avopuoliso ovat meille korvaamaton pariskunta ja halusimme yhdessä molemmat toteuttamaan tärkeää päiväämme. Varma valinta siis. 
Lohduttaudun myös siihen, että Lauran etelä-pohjanmaalainen asenne pistää meidät läpi harmaan kiven, jos matkaan sattuu esteitä :D 

"Perinteisesti kaaso on mukana hääjärjestelyissä alusta alkaen, auttaen esimerkiksi ohjelman suunnittelussa, hääpuvun valinnassa ja muissa käytännön asioissa. Suurin yksittäinen työ on usein polttareiden järjestäminen.
Hääpäivänä kaaso ja morsian pukeutuvat ja kaunistautuvat yhdessä. Alttarilla kaaso seisoo morsiamen vasemmalla puolella. Hääjuhlassa perinteeseen kuuluu kaason puhe morsiusparille. Moni kaaso hoitaa myös seremoniamestarin tehtäviä ohjaten vieraita ja johtaen juhlan kulkua."
Lainaukset: Häät.fi


Vaikka häitä ollaan yhdessä suunniteltu vasta parisen kuukautta ja vielä paljon on matkaa edessä, tiedän valinneeni matkalle mukaan niin rautaisen kolmikon, että näistä häistä on tultava ihanimmat, muistorikkaimmat ja kauneimmat häät ikinä! 
Kiitän jo nyt Roosaa, AC:ta ja Lauraa siitä, että olette halunneet tulla tekemään prinsessaunelmistani totta!  

Miten te olette valinneet kaasonne? Osuiko valinta oikeaan? Mitä tehtäviä teillä kaasoille kuului?

4 kommenttia

 1. Iiih ♥ Repesin tambuurinijuttua :'D Mä vielä jotenkin salakuljetan ne teidän häihin, usko tai älä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että sä et oo ainakaan siinä joukossa, jota pyydän koristelemaan juhlapaikan :''D

   Poista
 2. Valitsin kaasoni muutaman kuukauden ystävyyden jälkeen sillä koin että siinä oli ihminen jollaista aina olin toivonut ystäväkseni. Virhehän se oli valita ihminen jota ei oikeasti tunne. Lopputuloksena kaaso vaihtoon muutama viikko ennen häitä ja tämän ex-kaason itkupotkuraivarit häidemme lopussa koska en muistanut mainita häntä täysin sponttaanissa kiitospuheessa vaikka kiitetty oltiin jo moneen otteeseen. Ihminen joka loppujenlopuksi oli kaasoni oli kyllä niin omistautunut hommalleen että toista samanlaista ei ole, se pelasti paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Kävipä sulla todella huono tuuri! Onneksi kuitenkin lopulta sait ihanan kaason ja se pelasti tilanteen!

   Toivottavasti itkupotkuraivareilla varustettu ex-kaaso on edes hieman miettinyt käyttäytymistään toisen elämän tärkeimpänä päivänä..

   Poista