Miten teillä nukutaan?

Uniasiat ovat varmastikin jokaisen lapsiperheen mielessä. Joko nukutaan hyvin, hyvin huonosti tai ei ollenkaan.
Kävin tiistaina Unikulman tapahtumassa kuuntelemssa uutta tietoa unesta ja siitä, miten unenlaatua voisi varsinkin lapsiperheissä parantaa. Tapahtuma oli mielenkiintoinen, sillä meillä asuu hyvin nukkuvia lapsia ja huonosti nukkuvia lapsia. Vanhempia unohtamatta, jotka selkä väärinä nukkuvat yönsä tällä hetkellä iha he..mskutin huonosti.

Sain tilaisuuden mitata oman kehoni UnikLab -mittauksella ja samalla arvioitiin minkälainen tyyny minulle olisi se kaikista optimaalisin. Löytyi täydellinen tyyny, mutta löytyi myös se, että meillä on aivan liian pehmeä. Sen kyllä jo tiesinkin, mutta en tiennyt, että sängyn takia minulla on mm. selkävaivoja, jotka aiheuttavat minulle muita ongelmia.
Uuden tyynyn ja sänkyyn laitettavan tukilakanan avulla olen nukkunut nyt muutaman yön loistavasti ja herännyt ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ilman selkäkipuja!

Lasten unesta opin todella paljon uutta. Vaikka tässä niitä lasten unia olenkin jo pian 12 vuotta vahtinut, niin aina voi oppia jotain, mitä ei ole ennen tullut edes ajatelleeksi!
Kaikkihan meistä on yksilöitä - niin myös lapset. Mutta unenlaatuun ja sen parantamiseen sain uusia vinkkejä. Meillä ollaan kyllä oltu tähänkin asti aikamoisia uninatseja ja meidän lasten nukkumaanmenoajat ovat hyvinkin säännöllisiä, eikä meillä lapset valvo. Lapset tarvitsevat unta kehittyäkseen ja oppiakseen uusia asioita, joten meillä panostetaan siihen hyvin paljon.
Nukkumaanmenoajan tulee olla säännöllinen, samoiten heräämisajan. Noh, heräämisajasta meillä kyllä lipsutaan, en pakota meillä ketään heräämään joka aamu klo 6:30, jos koulu alkaa vasta klo 10. Mutta kaikki lapset meillä menevät nukkumaan illalla klo 20 - 21 välillä. Siitä ei lipsuta. Paitsi silloin, kun Mummi tai Mamu tulee kylään ja antaa isompien valvoa salaa yli kymmenenkin.... Annetaan se anteeksi.

Tiesitkö sinä, että hyvät unet ehkäisevät lapsilla paljonkin oppimisvaikeuksia ja -häiriöitä? Ei ole mitään huuhaata väittää, että meidän lapset ovat pärjänneet hyvin koulussa -eivät pelkästään sen takia, että olisivat fiksuja- sen vuoksi, että meillä pitää saa nukkua!
Olen aina kuunnellut järkyttyneenä niitä tarinoita, joissa lapset saavat valvoa yli kymmenen kouluailtoina ja sitten ihmetellään, miksi he ovat väsyneitä, levottomia, eivätkä opi mitään koulussa. Olisiko siihen joku syy? Kaikki meistä tietää, ettei kukaan opi tai sisäistä mitään väsyneenä.
Lapsi tarvitsee hyvin, hyvin paljon REM-unta, jonka aikana aivot käsittelevät opittuja asioita ja lapsi sisäistää esim. päivän aikana opitut uudet jutut paljon paremmin.
Myös päiväunet ovat tehokkaat ja tarpeelliset lapsen kehityksen kannalta. Päiväunien aikana ihminen on myös ns. tehokkaimmillaan, mitä uneen tulee!

Unta ei siis missään nimessä kannata väheksyä! Se on tärkeää ihan elämän alusta saakka - sikiöstä vaariin.
Kaikki meistä on varmasti joskus kokenut, miltä tuntuu, kun unta on saanut liian vähän ja minkälainen olo siitä tulee.. Joten miksi pitää myöskään lasta univajeessa!
Uni on jaksamisen kannalta tärkeää ja siihen yritetään meidän perheessä panostaa todella paljon. Niin, että aikuiset meillä saisivat nukkua tarpeeksi hyvin ja lapset saisivat nukkua hyvin. Tällä hetkellä meillä eletään vielä vauva-aikaa, johon kuuluu satunnaiset yöheräämiset ja vauvan kanssa aamuyön pikkutunteina taistelemiset, mutta niitäkin yritetään helpottaa.

Ihminen - niin aikuinen kuin lapsikin, yksinkertaisesti voi paremmin, kun hän nukkuu paremmin. Vai miten teillä nukutaan?

 

4 kommenttia

 1. Meillä poika alkoi nyt 1,5 vuoden iässä nukkua yönsä paremmin. Herää ehkä kerran, välillä ei ollenkaan :) uskomaton tunne piiitkän valvomisen jälkeen! :D nyt on saanut nukkua muutaman kuukauden melkoisen hyvin ja sen huomaa! Jopa iho voi paremmin! :)

  VastaaPoista
 2. Meidän taapero on nyt 1v 9kk ja eka vuosi oli yhtä taistelua nukkumisen kanssa niin päivällä kuin yöllä. Se eka yö kun sai nukkua 8h putkeen, sen tulen muistamaan aina! Ainoa asia mikä tekstistäsi särähti oli lause "miksi pitää lasta univajeessa". Kukaan vähänkään hyviä unia arvostava vanhempi tuskin pitää lastaan tarkoituksella univajeessa, päinvastoin. :)

  VastaaPoista
 3. Lauseella tarkoitinkin lähinnä vanhempia, joilla on kouluikäisiä lapsia ja lapset eivät mene ajoissa nukkumaan. Kouluikäinen lapsi varmastikin haluaa valvoa vaikka väkisinkin niin myöhään kuin mahdollista, mutta vanhempien ei tulisi antaa sitä mahdollisuutta. Niitäkin vanhempia on, joita ei nukkumaanmenoajat oikein kiinnosta.. :)

  VastaaPoista
 4. Se on kyllä aivan järjettömän mahtava tunne, kun herää aamulla ja hokaa, että on nukkunut ihan kokonaisen yön putkeen! Uni tekee ihmeitä!

  VastaaPoista