Maailman paras ikäero

9 8 16 15 12

Otsikko ei kyllä pidä paikkaansa. Olen sitä mieltä, ettei sitä täydellistä ikäeroa lasten välillä ole olemassakaan.

Oon muutamaan kertaan aikasemminkin kirjoitellut meidän tyttöjen ikäeroista. Vanhemmalla kaksikolla sitä on 2,5 vuotta ja pienemmällä kaksikolla vuosi ja 2 kk. Joten on hieman pidemmän välin kaksikko ja sitten pienemmällä ikäerolla oleva kaksikko. Sitten tietenkin on kaksikoiden välinen ikäero, joka A:lla ja Linalla on 10 vuotta, Ellen kanssa 11. R:llä ja Linalla 7 vuotta, Ellen kanssa 8. Löytyy siis vähän jokaiselle jonkinlaista ikäeroa!
Uskoisin täten, että osaan hieman puhua ikäeroista.

Mun oma, rehellinen, mielipide on, että Linan ja Ellen ikäero on maailman paras ikäero. Jos sellainen voi olla. Tai jos sellainen olisi mahdollista.
Kaikessa rankkuudessaan, kaikessa "kahden vaippaikäisen hoitamisessa" ja monen vuoden unettomuuden seassa olen tullut siihen tulokseen, että neideillä ei voisi parempaa ikäeroa ollakaan.

A oli jo tottunut olemaan ainoa lapsi siihen mennessä kuin R syntyi. Pikkusisko ei aina todellakaan ollut mikään best thing ever - ei ole vieläkään, heh. A oli tottunut olemaan mummien ja pappojen oma mussukka, lellittävänä ihan yksin ja saanut kaiken huomion sukujen ensimmäisenä lapsenlapsena.
Sitten tuli R ja pilasi kaiken.
Okei, ei nyt ihan niin radikaalisti, mutta kuitenkin. A:lla oli vaikeuksia ajoittain sopeutua uuteen rooliinsa esikoisena ja jonkun isosiskona.

Lina taasen ei koskaan tottunut olemaan mikään ainoa lapsi. Toki tähän vaikutti myös isosiskot, mutta tarkoitan nyt sitä sellaista pienimmän lellimistä ja huomion keskipisteenä olemista. Siihen Lina ei ehtinyt tottumaan, kun pikkusisko syntyi vain vähän reilu vuoden Linan jälkeen.
Nyt parivaljakko Lina ja Elle ovat toistensa parhaimmat kaverit.

Aamulla juostaan toisen luokse ja pidetään hervottomat naurusessiot katseiden kohdatessa. Leikitään yhdessä ja jutellaan yhteistä kieltä. Vielä, kun Elle oppii kävelemään, tämä parivaljakko on pysäyttämätön!
Lina opettaa Elleä, kannustaa konttaamaan, seisomaan ja "tule tule" joka paikkaan. Lina ojentaa Ellelle sen lelun, joka on Ellen ulottumattomissa ja Lina nostaa siskoa pyllystä, kun toinen nousee sohvaa vasten seisomaan.
Välillä katselen näiden touhukkaiden siskojen menoa tippa linssissä.

Totta kai Lina antaa myös Ellelle pieniä helmiä, nappaa kädestä lelun ja tuuppii toista pois tieltä ja huutaa korvaan "väisty". Mutta se kuuluu asiaan. Nauroinhan minäkin melkein pissat housuissa, kun pikkusiskoni juuttui päästään äidin sängynpäätyyn. Nauroin kauan. Enkä muista edes autoinko siskoni pois.
Sitä sanotaan sisarusrakkaudeksi. Se on maailman parasta, niin hyvässä kuin pahassa.

Mikä on teidän mielestä täydellinen ikäero?

12 kommenttia

 1. Ahhah nauroin tuolle pään jumiutumiselle :D Mäkin kyllä komppaan pientä ikäeroa. Meidän lapsilla on 1v11kk ikäeroa, siitä tuli pidempi kuin olin ajatellut. Mutta voi miten hyvin he leikkivät yhdessä ja ovat niin läheisiä! Ihanaa katsoa. Toki tappeluakin on, mutta leikit sujuu pääasiassa uskomattoman hyvin. Nyt sitten mietinkin, että kolmanteen lapseen sitten joskus tulee väistämättä isompi ikäero, enhän ole vieläkään raskaana (enkä ihan heti ajattelut olla) ja kuopus täyttää syyskuussa jo kaksi vuotta. Jääkö kolmonen sitten jotenkin yksinäisemmäksi kun on isompi ikäero ja kaksi ekaa ovat jo niin läheisiä? Apua. Toisaalta varmaan vähän hölmö ahistelun aihe. Mutta tätä se äitiys on ainakin mulle, jatkuvaa ahistelua kaikesta turhastakin :D

  VastaaPoista
 2. Tätä on tullut itsekin mietittyä nyt kun oma tyttö kohta täyttää jo vuoden. Minulla itsellä on siskoni kanssa 9,5 vuotta ikäeroa. Pienempänä minä tietenkin olin sekaantumassa isosiskon touhuihin vähän liikaakin ja minä olin se, joka tuli pilaamaan kaiken. Kaikesta huolimatta hän piti minun puoliani leijonaemon lailla. Saatiin myös molemmat olla tavallaan niitä "ainoita" lapsia. Nyt aikuisiällä ikäeroa ei huomaa ja ollaan ihan parhaat ystävät. Omille lapsilleni en kuitenkaan näin isoa ikäeroa haluaisi, varsinkin kun itsellä ikää alkaa jo olla. Katsotaan miten käy :) Sinulla on kyllä ihanat tytöt!

  VastaaPoista
 3. Meille ikäeroa tulee 2v9kk ja toivon sen olevan passeli... Saa nähdä sitten. :D

  VastaaPoista
 4. Parempi kun niitä haisevia ja rääkyviä kakaroita ei tähän maailmaan puskettaisi. Ärsyttäviä otuksia. Onneksi ei itselle ole semmosia "siunaantunut".

  VastaaPoista
 5. Ihana lukea, että ajattelet noin.
  T: Äiti, jolla 9kk ikäinen tyttö ja syksyllä tulossa toinen(ikäerolla 1v4kk) :)
  Ensikon kanssa kaikki mennyt mukavasti, mutta näen painajaisia koliikista, allergioista ym. mukavista tälle tulevalle. Jospa meillä sujuis yhtä hienosti, kuin teillä.:)

  VastaaPoista
 6. Kaikkea sitä aina tulee mietittyä! Tuskin kolmonen jäisi ulkopuoliseksi - meitä on sisaruksia kolme ja aina ollaan tultu keskenämme toimeen. Hyvin ja huonosti :D

  VastaaPoista
 7. Mulla on myös siskon kanssa ikäeroa 7 vuotta ja vaikka se sillon 15 vuotta sitten tuntui maailman ärsyttävimmältä tyypiltä, niin viimeset 10 vuotta oma sisko on ollut kultaakin kalliimpi! Eihän se ikää katso :)

  VastaaPoista
 8. Varmasti hyvä ikäero! Jokaisessa on haasteensa :)

  VastaaPoista
 9. Eikö herra Alfamies80 ole koskaan itse ollut lapsi? Vai puskiko oma äitisi sinut suoraan aikuisena tähän maailmaan?

  VastaaPoista
 10. Peukut pystyy, että teilläkin sujuu hienosti! Totta kai täälläkin ollaan välillä harmaita hiuksia kasvattelemassa, mutta silloin ajatellaan, että se kuuluu asiaan! :)

  VastaaPoista
 11. Meillä on vain kaksi lasta, joten yhdestä ikäerosta ainoastaan kokemusta. Poikien ikäero on aika tarkalleen 2 vuotta ja nyt kun kuopus on pian 1,5-vuotias, tuo ikäero tuntuu tosi kivalle. Ihanasti saavat toisistaan seuraa sekä leikkikaveria, mutta sai kuitenkin nauttia molempien vauva-ajoista kunnolla.

  VastaaPoista
 12. Meillä on vuoden ikäinen esikoinen ja kahden kuukauden ikäinen kuopus. Pieni ikäero työllistää nyt ja paljon. Jospa tämä joskus palkitaan.

  VastaaPoista