Minulta sinulle

Bloggaaminen on monelle harrastus. Se on myös minulle itselle rakas harrastus, jota kyllä enemmän miellän myös nykyään työnä. Mutta hyvin mieleisenä työnä.
Minulla on työpäiviä, jolloin kirjoitan. Hetkiä, jolloin keskityn vain ja ainoastaan työskentelyyn koneen äärellä - kuvien muokkaamiseen ja kirjoittamiseen. Minulla itsellä menee aika kauan kuvailuihin, kuvien muokkaamiseen ja sitten vielä siihen kirjoittamiseen. Aika on muutenkin kortilla, kun opiskelen täyspäiväisesti ja vielä haluan sen kaiken päälle viettää laatuaikaa lasteni ja aviomieheni kanssa. En silti valita - rakastan kaikkia elämäni osa-alueita, joihin olen tällä hetkellä ryhtynyt.

Monet sanovat, että kirjoittavat vain itselleen. Paskat, sanon minä. Kuka ihan oikeasti ja rehellisesti voi tällä hetkellä nostaa käden pystyyn ja sanoa, että kirjoittaa vain ja ainoastaan sen takia, että lukee niitä vain ja ainaostaan itse? Kuka ei halua, että postauksia lukee joku muu? Eikö sitten voisi ihan kirjoitella wordilla ja laitella niitä kirjoituksia kansioon talteen? Miksi ne pitää sitten julkaista, jos ne ovat vain ja ainoastaan sinua itseäsi varten?
Mä väitän, että jokaisessa bloggaajassa asuu pieni julkisuudenkipeä minä, joka haluaa asettaa omat kirjoituksensa maailman arvioitaviksi. Koska jokainen aivan varmasti tykkää siitä, että joku niitä kirjoituksia lukee ja vielä enemmän pitää siitä, että niihin reagoidaan - kommentoidaan. Toisille riittää se parisenkymmentä tyyppiä, jotka säännöllisesti lukevat juttuja, toiset taas kurottavat kuuta taivaalta, eivätkä saa tarpeekseen mistään lukijamäärästä. Molempi parempi - mikä sopii kullekin. Mutta lukijoita kuitenkin varmasti halutaan, kun kyseessä on blogi.

Olen lukenut syksyn aikana muutamia keskusteluja siitä, miten bloggaajia riistetään tai he kirjoittavat huonoja sopimuksia. Jotkut kuulemma tavoittelevat vain rahaa ja toisten valintoja ei ymmärretä, koska he eivät saa siitä rahaa. Olen myös ihan henkilökohtaisesti miettinyt minkä takia bloggaan ja mikä on oman bloggaamiseni "hinta".
Se ei ole rahallinen, se on kaikkea muuta. Ja kyllä, nyt joku siellä heiluttaa nyrkkiään - tuo väittää, ettei saa rahaa. En väitä, etten saa rahaa. Väitän, ettei se ole ykkösmotiivini. Sain rahaa jo ennen Kaksplussalle siirtymistäni, joten miksi en vain pysynyt Blogiringissä?
Omat motiivini olivat suurelta osalta siinä, että halusin tuntea kuuluvani jonnekin. Olla osa jotain isompaa ja tiiviimpää. Ja uskonkin, että se on tämän hetken "trendi" bloggaamisessa - yhteisöllisyys, kuuluvuus ja ennen kaikkea tiimityöskentely. Siinä, missä ennen haluttiin syöstä naapuribloggaaja kumoon, ettei se vie minulta lukijoita, niin nykyään halutaan jeesata kaveria mäessä. En myöskään halunnut olla vain ja ainoastaan se bloggaaja, joka tekee yhdestä kahteen yhteistyöpostausta kuukaudessa. Se ei sopinut minulle. Minun ei tarvinnut saada sitä "ilmaista tavaraa".

Sillä ei ole mitään väliä kuka tienaa kuinka paljon ja mistä niitä parhaita diilejä saadaan. Vaan se, että tehdään niitä diilejä yhdessä ja otetaan muutkin mukaan hyötymään niistä. Jos jollakulla on paljon lukijoita, niin miksei niistä riittäisi muillekin? Kuinka moni lukee vain ja ainoastaan yhtä blogia? Eikö lukijat osaa lukea kuin yhtä blogia kerrallaan? Höpöhöpö.
Tietty on paljon vielä niitäkin, jotka pitävät kyynärpäät korkealla, eivätkä halua päästää ketään omalle pihalle leikkimään. Se on jokaisen oma oikeus ja valinta, miten tätä hommaa tekee.

Itse olen ainakin Kaksplussan blogeista löytänyt itselleni paljon uutta luettavaa ja toivon, että sitä kautta on myös tänne omaan blogiini eksynyt muutama uusi lukija. Minä kun tykkään kirjoittaa muille, en vain ja ainoastaan itselleni.
Haluan antaa vertaistukea, vinkkejä ja saada muutkin tuntemaan itsensä täysin normaaleiksi ihmisiksi, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa. Sen vuoksi myös luen muiden blogeja - jotta saisin vertaistukea ja huomaan, etten itse olekaan ainoa, joka tekee/ajattelee näin.

Blogissani tullaan kyllä jatkossakin näkemään yhteistyöpostauksia - sellaisia, joiden takana seison itse 110% ja joista hyödytte myös te lukijat. En halua näyttää ulospäin ahneelta bloggaajalta, joka haalii itselleen ilmaista tavaraa vain ilmaisen tavaran vuoksi, sillä en sellainen persoona ole henkilökohtaisessakaan elämässä. Olen tiimityöskentelijä, joka jakaa kyllä koulussakin viimeiset Mynthonit koko luokan kesken, jos niikseen tulee.

Millaisia blogeja te tykkäätte lukea?

6 kommenttia

 1. Nämä on näitä juttuja mitä nyt hirveästi kaikki pyörittelevät. Itse henkilökohtaisesti pidän blogia siksi, että se auttaa minua olemaan vähemmän ujompi ja arka. Kirjoittamalla pääsen helpoiten ulos kuorestani. Ajattelen myös, että tarjoan vertaistukea, jos jokin kirjoituksistani joskus kolahtaa lukijaan. En mieti postauksieni aiheita tai otsikoita sen mukaan mikä kenties herättäisi eniten huomiota tai ärsyttäisi lukijoita kommentoimaan. En myöskään kirjoittele "ja paskat" korostaakseni jonkin asian "tärkeyttä". Ihan tavallisilla teemoilla mennään jotka tulevat arjessa vastaaan ja en koe olevani minkään asian perässä. Bloggareita ja heidän motiivejaan mietitään usein keskustelupalstoilla..mukaan voi ilmeisesti alkaa liittää myös sen, että bloggaajat ruotivat toinen toistensa motiiveja. Toivoisin, että tämä ei veisi iloa koko touhusta.

  VastaaPoista
 2. Mä bloggasin neljä vuotta niin, että kommentteja tuli kolmelta ihmiseltä, joista kaksi oli mun sisko ja äiti, ja yksi hyvä ystävä. Eli kyllä sitä jaksaa ja viitsii tehdä aika pitkään periaatteessa itselleenkin, jos kirjoittaminen on itselle niin iso juttu. En oo oikein koskaan ollut hyvä mainostamaan blogiani, en koe että mun jutut olis parempia kuin muiden, ja mä en edes arvo muuta, kuin itsetehtyä. Oon varmaan aika tylsä bloggari. Mutta kyl mä kirjoitan myös lukijoille. Onhan se kiva kun heitä on, ei sitä käy kieltäminen, ja kommentit antavat kummasti lisäpotkua ja -ajatuksia eteenpäin. Kyl sen lukijoiden olemassaolon tiedostaa ja siksi tekstiä hioo ehkä enemmän, kuin jos kirjoittaisi puhtaasti vain itselleen. Mä olen silleen vanhan koulukunnan bloggari, että mä bloggasin kauan ennenkuin yhteistyöt ja raha tuli mukaan kuvioihin. Silloin bloggaaminen oli sellanen kiva pikku harrastus johon ryhdyttiin jos oli aikaa, eikä mistään kansansuosiosta voitu puhua -aika monelle sai selittää, mikä se blogi edes niinku on. Ehkä mulla on siksi edelleen niin maanläheinen ote asiaan. En kiellä etteikö johonkin yhteisöön kuuluminen houkuttais, mutta mua mietityttää ihan hirveesti se, että kun kuitenkin sille rahalle ja lukijamäärälle odotetaan jotain vastineita -eli siis yhteistöitä. Ja kyl mä myönnän että itsekkin jätän lukematta postauksia, koska oon lukenut jo kolmesta edellisestä blogista saman yhteistyökumppanin kanssa toteutetun jutun. Vaikka yhteistyötä tai -kumppania kohtaan ei olisikaan mitään kaunoja niin alkaa se kyllästyttää kun lukee periaatteessa saman jackymakupala-arvioinnin viis kertaa putkeen :D Tästä aiheesta on mulla tulossa oma postauskin. Tää sun blogi on kiva, tasapainossa kaikkea ja ainakaan vielä en oo kokenut kaksplussankaan vievän blogin sielua mihinkään. Tasapaino on mulle jotenki tärkeää, et vaikka olis niitä yhteistöitä ja yhteisöjä niin se blogi ei sais hukkua siihen. Mä luen lapsiperheblogeja hyvin pitkälti vertaistuen ja hyvien mielipiteiden takia, ja toivon niiden säilyvän silloinkin kun blogi pompsahtaa suosioon. :)

  VastaaPoista
 3. Jokaisella on se oma juttu, enkä tuomitse kenenkään "juttua". Kunhan oman blogin ja kirjoitusten takana seisoo ja tekee sitä, mihin itse uskoo.
  Oon ihan samaa mieltä, että nykyään on alkanut olemaan sitä toisten bloggaajien motiiveilla mässäämistä, mikä vie todella paljon pohjaa koko "tehdään yhdessä" hommalta. Tilaa tässä maailmassa kuitenkin on, joten annetaan ihan kaikenlaisten blogien olla olemassa, vaikkei niistä itse pitäisikään - se on jollekulle toiselle tärkeä blogi. Ite pysyn visusti pois keskustelupalstoilta, enkä ymmärrä sitä, miksi "kollegoiden" pitää niissä toistensa asioita ruotia.... Ei kiva.

  VastaaPoista
 4. Ihana J <3
  Musta on tärkeintä, että seisoo oman blogin takana 110%, kun se, että miten monta lukijaa on tai kuinka paljon tekee mitäkin yhteistöitä. Sen takia ite muutin blogikotia, kun en enää kokenu pystyväni seisomaan kaiken takana...
  Vieläkin rakastan lukea sun postauksia, vaikka kommentointi on jääny ihan minimiin - syytän kännykkää. Huono syy. Luen silti! <3

  VastaaPoista
 5. Mä oon joskus tainnu kirjoittaa ton saman lauseen "kuka voi oikeasti väittää, että kirjoittaa blogia vain itselleen" :D

  VastaaPoista
 6. "peukku"! Blogi on blogi ja pöytälaatikkokirjottaminen on erikseen :D

  VastaaPoista