Hyvä parisuhde?

Jokaisella on oma käsitys ja kokemus siitä, mikälainen parisuhde on hyvä parisuhde. Sitä voi olla myös täysin tyytyväinen omaan parisuhteeseensa, vaikkei koe sen olevan täydellinen. Ja sitä voi myös olla tyytymätön, vaikka kaikki olisikin suuriltaosin kunnossa.
Ihmiset ovat erilaisia ja niin ovat myös parisuhteet. Toiselle riittää joku ihan hyvin, kun toinen vaatii itseltään ja siltä toiselta osapuolelta paljon.

Mä koen, että hyvä parisuhde on sellainen, jossa ennen kaikkea ollaan rehellisiä. Pystyy olemaan rehellinen, sanomaan asiat suoraan ja kaunistelematta ilman, että persuuksissa piilee pelko siitä, ettei se toinen osaa ottaa sitä oikein. Sillä jos alkaa olemaan epärehellinen, on parisuhde menetetty.
Kaikkea toki ei tarvitse raportoida sille puoliskollekaan - se tuskin tekee sillä tiedolla mitään, että kävit juuri vessassa tai söit kauppareissulla suklaapatukan. Yksin.
Mutta jos selän takana puuhaillaan jos jonkinmoista ja kaikesta pitää alkaa keksimään valkoisia valheita, kannattaa miettiä tarkkaan minkä takia on parisuhteessa.

Rehellisyyden lisäksi pidän puolison kuuntelutaitoa hyvin isona osana hyvää parisuhdetta. Jollet pysty kertomaan omia murheita ja huolia puolisollesi, niin suhteessa on jotain pielessä. Samoiten, jollet uskalla kertoa niitä iloja ja onnellisuudenaiheitakaan. Kenelle niitä sitten pitäisi pystyä kertomaan, jollei omalle puolisolleen?
Toisen ilot ja surut pitää osata ottaa huomioon ja jopa se kritiikki pitää osata ottaa vastaan. Ei voi vetää kurpitsaa nenään joka kerta, kun toinen pyytää, ettet jättäisi likaisia astioita lillumaan tiskialtaaseen tai pyytää sinut viemään roskat. Pitää myös osata olla iloinen toisen menestyksestä ja hänelle tärkeistä asioista, vaikka itsellä olisi huono päivä - tai ei sitten ymmärtäisi muutenkaan, mistä nyt iloitaan.
Kuunteleminen on tärkeä osa toisen kunnioittamista ja ennen kaikkea tuntemista. Miten voit tuntea puolisosi, jollet koskaan kuuntele häntä?

Riitatilanteet arvioivat mielestäni parisuhteen tilaa hyvin. Onko parisuhde onnellinen, jos joka toinen päivä se toinen on huora tai mielisairas? Don't think so. Vaikkei haukkumasanoja tarkottaisikaan, niin kannattaako niitä sanoa ollenkaan? Pidemmän päälle niillä tuhoaa toisen itsetunnon kokonaan, eikä puoliso enää tiedä mihin uskoa. Karrikoidusti.
Samalla tavalla myös uskon, että lause "minä rakastan sinua" voi kulua loppuun, eikä sitäkään kuuluisi kuuluttaa joka toinen minuutti. Vaikka oikeasti rakastaisi sitä toista, kun hullu puuroa. Sitä ei kuulu heitellä ilmaan, jotta toinen olisi tyytyväinen, eikä sitä kuulu sanoa, jollei sitä oikeasti tarkoita. Mutta rakkautta tulee osoittaa ja kertoa, kun siltä tuntuu. Joskus vähän useamminkin. Sopivasti.

Parisuhteessa pitäisi olla ripaus arjen yllätyksiä - aamupala puolisolle tai vaikka pelkkä kahvi pyytämättä keitettynä silloin tällöin. Leffaliput keskiviikkona tai mäkkisafkat sunnuntaina. Ei toisen yllättämisen tarvitse olla pelkkiä timanntisormuksia ja ravintolaillallisia. Pienikin ele osoittaa, että se toinen on oikeasti tärkeä ja että hänet huomioidaan. Kauppareissulta tuotu puolison lempileipä ilahduttaa varmasti positiivisesti, jollei sitä leipää muuten joka päivä saa.
Yllätysten pitäisi luonnollisesti olla molemminpuoleisia. Se, joka jaksaa muistaa puolisoaan jatkuvasti varmasti kyllästyy osoittamaan rakkauttaan, jollei koskaan itse saa mitään takaisin. Kaikki eivät tietenkään ole romanttisia, mutta onko leivän tuominen kotiin nyt niin kovin yltiöromanttista? Musta se kertoo vain siitä, että puoliso tietää, mistä pidät ja on joskus kuunnellut höpinöitäsi lempiasioistaan.

Seksi. Kyllä, mun mielestä parisuhteessa pitää olla seksiä. Muttei sen kuulu rakentua pelkälle seksille. Sillä ei saa kiristää toista, eikä sitä saa käyttää vallankeinona. Kumpikaan osapuolista.
Siitä kuuluu molempien nauttia - ei ole reilua, jos vain toinen saa mitä haluaa ja sen jälkeen käännetään kylkeä. Jos toisella on jotain erityistoiveita, niitä pitäisi osata kuunnella, muttei kaikkeen tarvitse suostua. Tässäkin valttia on keskusteluataito. Kyky kuunnella ja tehdä kompromisseja.

Viimeisenä pidänkin kompromissien tekemistä yhtenä parisuhteen taitolajeista. Sitä ei moni osaa ja siihen moni muuten hyvä parisuhde kaatuukin - ajatellaan vain omaa napaa.
Kompromissien tekeminen on muussakin elämässä todella hieno taito ja se kannattaa opetella hyvin. Koskaan ei pidä luopua itsestään kenenkään muun takia, mutta kyllä -varsinkin parisuhteessa- toisten huomioon ottaminen ja periksi antaminen kuuluu joskus asiaan. Vaikkei itse tykkäisi käydä mäkkärissä, mutta puolisolle se on joskus henkireikä, niin miksei sinne voisi joskus mennä? Vaikkei itse tykkäisi käydä leffateatterissa, mutta puoliso siitä nauttii, niin miksei sinne voisi joskus mennä? Vaikkei itse olisi täysin samaa mieltä siitä, että tänään vietetään koti-ilta, mutta se on puolisolle tärkeää, niin miksei sitä voisi viettää? Vaikkei koe aloittaneensa tällä kertaa kinastelua villasukista, niin eikö sitä voisi tällä kertaa pyytää ensin anteeksi?

Rehellisyys, kunnioittaminen, kuunteleminen, puhuminen, huomioiminen, kompromissit, rakastaminen ja rakastelu. Niistä itse rakentaisin hyvän parisuhteen.


Mitkä sinä koet hyvän parisuhteen kulmakivinä?

5 kommenttia

 1. Aivan älyttömän hyvä postaus! Tässäpä tuli noin suurinpiirtein kaikki edellisessä parisuhteessani pieleen menneet asiat. Mulle rehellisyys on aivan #1! Ja jos parisuhteessa ei osata keskustella molemmin puolin, niin ei se kauas kanna.

  VastaaPoista
 2. Voi kiitos! :)

  Rehellisyys on kyllä kaikissa ihmissuhteissa erittäin tärkeä asia ja luottamus toiseen pitää olla kunnossa :)

  VastaaPoista
 3. Turvallisuus on myös yksi tärkeimmistä asioista vaikka ajattelee sen tulevan kaiken mukana :)

  VastaaPoista
 4. Tuli vähän tippa linssiin, niin ihana kirjoitus! Itselleni ne arjen pienet ilot ovat parisuhteen perusta. Juurikin se, että tuo kaupasta sen lempileivän tai keittää kupposen teetä kun toisella on vilu. Totta myös se, ettei sitä rakkaus-sanaa tarvitse viljellä joka päivä ja koko ajan, se varmasti kuluu loppuun. Mutta onhan se mukavaa toisinaan sitä kuulla :)parisuhde on kahden kauppa ja molempien pitäisi tehdä siinä yhtä paljon töitä ja se voi joskus olla se haastavin osuus...

  VastaaPoista