Ehkäisyasiaa

Mitäs sitä kaunistelemaan - meillä myös monien avioliitossa olevien tapaan harrastetaan seksiä. Ja monen muun tapaan, meillä halutaan myös ehkäistä raskauden mahdollisuus. Lisää lapsia tähän perheeseen ei ole tulossa, mikäli se on minusta kiinni, joten ehkäisy on ollut tapetilla heti Ellen syntymästä lähetien.

Jälkitarkastuksessa otin vastaan ehkäisylaastarireseptin. Pidin sitä hyvänä vaihtoehtona pillereille, jotka tuppaavat unohtumaan aina vähän väliä - ei aina voi muistaa joka päivä napsia. Ei ainakaan tälläinen hajamielinen hömppä.
Mutta mites kävikään... Olen nyt laastaria käytellyt noin parisen kuukautta ja alkaa ihan oikeasti risomaan koko homma. Ekalla kierrolla menkat alkoivat viikkoa ennen kuin laastari olisi pitänyt ottaa pois. Nyt, kun ajattelin siirtää noita mukavia päiviä, niin ne tulivat silti vaikka laastari koristaa vatsamakkaroita.
Joten voitte vain kuvitella kuinka skeptinen tällä hetkellä olen sen ehkäisytehosta.
Laastarin liima on myös aiheuttanut kutinaa ja muita iho-ongelmia, joten epäilempä vahvasti laastareiden lähtevän vaihtoon heti, kun kaikki ovat lääkekaapista käytetty.

Sitten jääkin vain kysymys - mitäs seuraavaksi?

Pillereitä en haluaisi, sillä kuten sanoin - olen huonomuistinen. Rengas minulla on joskus ollut, mutten niinkään välittänyt siitä. Kierukkaakin olen kokeillut, eikä se sopinut minulle laisinkaan. Mitä jää jäljelle? Kapseli? Ajatuskin ällöttää siitä, että ihon alle oltaisiin tungettu jokin esine. Not kiva.
Pelkkää kondomiakaan en ala käyttelemään. Se kun ei ole millään tavalla avioliittoystävällinen tapa. Lisäksi se aiheuttaa minulle allergiaoireita.

Minkä te olette havainneet hyväksi ehkäisytavaksi?

23 kommenttia

 1. Jos vaan löytyy pillerit jotka sulle sopii niin mä ottaisin ne. Mulla on puhelimessa päivittäin muistutus samaan aikaan että muistan ottaa ne :D mulla on tosin nyt jotku paskat ja lääkäri sano ettei muita ole. Iso hehheh. Ei kai siinä kun kärsiä. Kierukka, rengas ja laastari on ehdoton nounou. Piikki ja kapseli myös.

  VastaaPoista
 2. Tästä munkin pitäs kirjottaa, jälkitarkastus ensi viikolla enkä yhtään tiedä mitä haluan - paitsi en pillereitä. Mä olen kapselia miettinyt ja kierukkaa, kumpaakaan en ole kokeillut ja ne mahdolliset haittavaikutukset ei houkuttele. Olen muutenkin aika hormoniherkkä niin mitäs sitten noiden kanssa, jaiks. Pitää funtsia!

  VastaaPoista
 3. Itsellä on ollut kuparikierukka, jonka kanssa sitte kaksi kuukautta menkat tuli viikon välein. Keltarauhashormonia olisi pitänyt syödä, joten kierukka pois. Mulla oli implantti ja se ei kyllä oo ollenkaan niin kauhea, miltä ajatus siitä tuntuu. Simppeli laitto ja poisto ja tietenkin tehokas. Itse en enää mitään hormonia halua kroppaani, koska pitkällä aikavälillä olen huomannut pilleireiden ja implantin hormonien vaikuttavan hyvin negatiivisesti pääkoppaan. Se kuparikierukka on kans pois laskuista. Eli ei jää juuri kummoisempia vaihtoehtoja. Kondomin kanssa vauvantuloa ehkäistiin monen monta vuotta, että kyllä olen sen havainnnut tehokkaaksi, eikä se nyt sitä moodia niin tapa. Olen myös oppinut seuraamaan kroppaani, että tiedän tarkasti milloin ovuloin, joten niitä "varmoja päiviäkin" saatan käyttää.

  VastaaPoista
 4. Suosittelisin vielä kokeilemaan kierukkaa. Minulle hormonikierukka oli ehdottomasti paras. Pidän pillereitä kuitenkin riskinä, niissä on enemmän "luonnottomia", kehon normaaliin toimintaan vaikuttavia tekijöitä.

  VastaaPoista
 5. Kapseliin tyytyväinen28. lokakuuta 2014 klo 23.49

  Täällä kokemusta e-pillereistä, minipillereistä ja lopulta 5 v kapseleista, ja ehdottomasti jos kapseli vain käy, niin sitä suosittelen helppouden ja pitkäikäisyyden takia! Itselläni jäi kuukautiset kokonaan pois, mutta kaikki eivät tietysti ole näin onnekkaita, ja kannattaakin ensin kokeilla sopivuus minipillereillä ettei mene rahat hukkaan. Laitto ja poisto tehdään puudutuksessa eikä satu tippaakaan, laiton jäljiltä käsi on hivenen kipeä toki noin viikon. Kyllä tuo ajatus ihon alla olevasta sauvasta ällötti, enkä voinut koskea kohtaan itsekään hetkeen, niin paljon se ällötti. Mut kaikkeen tottuu kun on tyytyväinen muuten... Hormoni erittyy mielestäni tasaisesti, joten ainakaan itselläni ei mieliala vaihdellut kuten e-pillereillä ja migreenitkin jäivät. Ja se vaivattomuus... Toki kierukkakin on varmasti hyvä vaihtoehto, mutta siitä ei ole täällä kokemusta.

  VastaaPoista
 6. Pillerit on kyllä aina sellasta arpaonnea.. Ne on joko ihan ok:t tai sitten pyllystä. Ei millään jaksais alkaa veteleen kymmentä eri merkkiä peräkanaan ja miettiä. Yh.
  Ja sitten, kun vielä tosiaan muistais ottaa ne :D

  VastaaPoista
 7. Nää on kyllä tärkeitä asioita, joita pitää valitettavasti naisten miettiä. Miehiä ei paljoa hetkauta :D

  Toivottavasti sä löydät itselles jonkun sopivan ratkaisun! :)

  VastaaPoista
 8. Enemmän tuossa kumin käytössä haittaa se, että saan siitä allergiaoireita :D Mielummin olisin ilman sitä kutinaa, mikä sen jälkeen saattaa vaivata useammankin päivän.

  Kai tässä pitää alkaa käymään muutamia vaihtoehtoja läpi. Varmoihin päiviin en uskalla luottaa, kun ei yksikään noista neideistä ole kierron puolivälissä tehtyjä....

  VastaaPoista
 9. Kierukalle sanon kyllä niin ehdottoman ei:n, että siihen en kyllä kallistu.
  Se aiheutti niin kovat vatsakivut/yhdyntäkivut, ettei sitä enää sillä hinnalla toista kertaa kokeile. :/

  Joku, joka sopii mainiosti toiselle, ei sovi toiselle ollenkaan :/

  VastaaPoista
 10. Kierukka ei tosiaan ole minulle edes vaihtoehto...

  Kapselin hinta on aika suolainen. Tosin maksaa tietty itsensä takaisin aika äkkiä. Ja oon jotenkin niin piikkikammoinen ja ällökällöhyityyppinen ( :D älä kysy, mikä sana tuo on), etten tosiaan tiedä uskaltaisinko sitä ottaa!
  Varmaa kuitenkin on, että laastarit menevät ensitilassa vaihtoon!

  VastaaPoista
 11. Itelläni ollut kapseli yli 2 vuotta käytössä ja olen todella todella tyytyväinen ja lämpimästi suosittelen harkitsemaan tuota vaihtoehtoa.
  Mulla ollut 2 vuoden aikana vain 5 menkat joten niistäkin on päässyt melkein eroon noin puolen vuoden välein tulevat.

  VastaaPoista
 12. Mulle ei migreenin ja raskaushepatoosin takia sovi mikään! Minipillerit joo, mut vuosin 2vko:n välein, ei kiitos. Kuparikierukka taas ei oo vaihtoehto kun menkat on muutenkin kivuliaat ja runsaat. Vanha kunnon kondomi nyt käytössä meillä siis. Ei olla kumpikaa siitä pahemmin ennen tykätty, mut kaikkeen tottuu!

  VastaaPoista
 13. Meillä pähkäillään samoja asioita, meillä vasta yksi lapsi muttei olla varmoja halutaanko toista välttämättä ollenkaan. Vaihtoehtona mietitty siis vasektomiaa, mutta mietityttää jos mieli muuttuukin ja haluaa vielä toisen lapsen niin on turhan lopullinen ehkäisy. Tosin spermapankkiin voisi hyvin pakastaa, jolloin raskautuminen olisi vielä mahdollista myöhemmin. Mulla kuitenkin ikää vasta 22v, miehellä 28v. Itselle ei sovi mikään hormooniehkäisy, menee päänupi ja koko keho ihan sekaisin. Söin pillereitä vuoden päivät ja kun lopetin niin mieskin huomasi eron käytöksessäni, kierrot ei ole vieläkään tasaantuneet vaikka lopetin ne 5kk sitten, iho huonossa kunnossa ja hiuksia lähtee päästä.. Vieläkin siis hormonit epätasapainossa.

  VastaaPoista
 14. Miksi naisen pitää kärsiä kaikki hormonivalmisteiset lääkkeet? :) Meillä tämä vauva, kun tulee ulos, niin mies on itse sanonut käyvänsä laittamassa putket poikki, enempää emme enää jaksaisi. :) Voihan siinäkin tulla vielä yllätyksiä, mutta eipä ne pilleritkään ole 100% varmoja. Ja vasektomiankin voinee korjata (vaikkei se ole tarkoitus). Keskustelut on käyty, että mitä jos jossain elämänvaiheessa tulee uusi puoliso, ja haluaisit yhteisiä lapsia, mutta hän sanoi nämä riittävän, eipä tässä aivan parikymppisiä olla enää kuitenkaan. Aika aikaansa kutakin ja nyt mennään lapsien kera eteenpäin. Itse olen kokeillut myös monenmoiset pillerit, kierukka ei käy, kondomi on meillä miehen vastuulla.. Ja onhan miehillekin jotain ihon alle laitettavia kapseleita (tai jotain vastaavaa).

  VastaaPoista
 15. Toisaalta rahallisesti kondomi olisi todennäköisesti edukkain toistaiseksi, taapero-työ-raskaus-aikaa (ja kohta vauva), niin hyvä, kun pääsee toisen kainaloon, ennenkö nukahtaa samantien..

  VastaaPoista
 16. Käytin laastaria 5 vuotta ilman mitää ongelmaa, kunnes ajattelin että vois kokeilla pillereitä... lopputulos, nyt 3 ja puol vuotias poika... eli laastarit takaisin.
  Huomasin itse, et mitä pidempää laastareita käytän, sen toimivammat ne on.
  Kirjoitit että pidät laastaria mahassa?
  Minulle taas sanottiin että lantio/lonkka on paras /turvallisin paikka pitää laastari. Mitä lähempänä laastari on munasarjoja sitä toimivampi se on.

  VastaaPoista
 17. Okei!
  Täytyy ehkä alkaa ottamaan enemmän selvää tuosta kapselista...

  VastaaPoista
 18. Tosi harmillinen tilanne sulla!
  Musta tuntuu, että oon saanu migreenin näistä laastareista.. Tai siis, että migreeni johtuu niistä. Nyt on viimesen parin kk aikana pää särkeny enemmän, kun moneen vuoteen!

  VastaaPoista
 19. Sullakin tosi ikävä tilanne, kun ei mikään oikein sovi :/

  Vasektomia on itsestä jotenkin niin lopullista. Vaikkei meille nyt todellakaan ole suunnitteilla enempää lapsia, niin jotenkin sen "ei enää ikinä" sanominen on niin, noh, lopullista.
  Ja jos teillä on vasta yksi lapsi, eikä ikääkään vielä tuon enempää, niin ehkei se ole teille se vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 20. No kuule sanos muuta - miksi ehkäisy on naisen "harteilla"?! :D
  Sitten ne ukot valittaa, kun ollaan ihan hormonihirviöitä ;D

  Kyllä se lapsensaaminen on hyvä ehkäisykeino - ei meilläkään nyt kymmentä kertaa päivässä(saati viikossa) päästä edes toistemme lähelle, mutta silti haluaisi jotain muutakin kuin ei mitään...

  VastaaPoista
 21. Vaihtelen paikkaa lantionseudulla, eli joskus se on yläreidessä, lantiolla, alavatsalla :)
  Mutta tosiaan sen liima ärsyttää ihoani, joten jatkuva kutina ei ole mukavaa. Samoiten tämä menkkojen tuleminen silloin, kun niitä huvittaa ei ole mikään ykkösjuttu.
  Olen huomannut muitakin sivuoireita, mutta niitä on varmaan jokaisessa hormonaalisessa ehkäisyssä - valitettavasti.

  VastaaPoista
 22. Kapseliin tyytyväinen30. lokakuuta 2014 klo 0.45

  Hinta tosiaan on kerralla suolainen, siksi kannattaakin jokunen kuukausi syödä minipillereitä niin tietää vähän mitä tuleman pitää. Tai ainakin toivottavasti näin edelleen lääkärit tekee... Säästöä tulee myös jos kuukautiset tulee harvemmin/ei ollenkaan. :) Minäkin tositositosi piikkikammoinen ja ällöttelijä, ja silti kestin laitot ja poistot. Silmät kiinni vaan!

  VastaaPoista
 23. Minulla on käytössä kuparikierrukka vaikka kovasti epäilin kuinka mahtaa minulle sopia. Kierrukka ei ole vaikuttanut millään lailla kuukaustisvuodon määrään tai kipuihin, suuntaan tai toiseen. Kuparikierrukan vaihtoehtona oli ehkäisykapseli, mutta minulla ehkäisyä miettiessä painoi vaakakupissa eniten hormooniton vaihtoehto.
  Pillereitä söin joskus aikaisemmin, mutta koska minäkin olen todella hajamielinen, sai aina olla murehtimassa muistaako pilleriä ottaa vai ei.

  VastaaPoista