Toivepostaus: Lapsiperheen talous - yksinhuoltajan näkökulmasta

Kun toiveena oli lähinnä lapsiperheen talous, niin ajattelin jakaa sen osiin. 
Tällä hetkellä meidän talous on yksinhuoltajatalous, joten kirjoitan nyt tämänhetkisestä tilanteesta. Myöhemmin se muuttuu opiskelijataloudeksi ja ehkä joskus jopa siksi tavalliseksi kahden aikuisen lapsiperheen taloudeksi. Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle.. 

Olen toukokuusta lähtien ollut yksinhuoltaja ja ollut siis täysin yksin vastuussa koko perheen elatuksesta. Ei tarvitse olla mikään Einstein, että tajuaa tulojen olevan tukia, joita pienten lasten vanhempi saa. Töissä kun en todellakaan vauvan kanssa ole käynyt...
Joten vaikken tässä tukimääriäni sen enemäpää kenellekään avaa - en ole miljonääri. 

Kirjoittelin aikasemmin meidän rahatilanteesta täällä.

Laadin edelleen tiukkoja budjetteja ja teen kaikkeni, jotta niissä pysyttäisiin. Tämä kesä on tuonut jatkuvasti yllätysmenoja, joihin on sitten pitänyt jo säästöön saaduista rahoista laittaa osa. 
Olen myös panostanut hurjasti itseeni, joka ei tietenkään ole ollut ilmaista, mutta omasta mielestäni täysin tarpeellista. 

Yksinhuoltajana on täysin yksin vastuussa siitä, että kaikki laskut tulee maksettua, kaikilla on ruokaa naaman edessä ruoka-aikana, kaupassa tulee käytyä, bussikortit tulee olla ladattuna ja lapsilla on ehjät vaatteet päällä.
Ei ole voinut turvautua kenenkään muun tiliin ja siihen, että joku toinen osallistuu kulujen maksamiseen. 
Toisaalta se on ollut huojentavaa, että voi tehdä omat budjetit, omat säästöt, omat menot. Mutta sitten taas se raha ei täällä vieläkään puussa kasva, joten sen käytössä on oltava tarkka. Ei ole toisen tuloja varmistamassa selustaa, jos jokin meneekin yli budjetin. 

Lapsiperheen tuilla ei kukaan rikastu, eikä niillä lähdetä kesälomareissuille etelään, mutta niillä pärjää. Täällä on kuitenkin kaksi lasta, jotka syövät erityisruokavalion mukaisesti ja se aina maksaa hieman enemmän, kun joutuu ostelemaan niitä kalliimpia tuotteita. Plus yksi lapsista on ilmeisesti hevonen, jonka ruokamenoihin menee aivan järkyttävä summa rahaa (thank god syksystä ja kouluruokailusta! :D ).
Kesällä ei onneksi tarvinnut tehdä mitään täyttä vaatekaapin muutosta lapsille, mutta syksyksi pitää hankkia mm. A:lle saappaat ja ulkoilupuku (jota neiti tuskin tulee koskaan käyttämään...). Lisäksi omaa kotia pitäisi saada kuntoon ja sisustettua. Mutta tärkeimmät asiat ensin ja toissijaiset sitten. 

Säästän todella paljon vaatekuluissa sillä, että A:n pienet vaatteet löytävät kodin R:n vaatekaapista. Vaikka tytöillä on se 2,5 vuotta ikäeroa, niin silti vaatteet menevät lähes yksi yhteen suoraan A:lta R:lle. R kun on jo nyt sellaiset 140cm pitkä.... 
Samoiten olen säästänyt suuren osan Linan vanhoista vaatteista ja niillä vaatetan tällä hetkellä Elleä. Vasta koon 68 ja siitä eteen päin olevia vaatteita on niin vähän, että sitten Ellellekin pitää alkaa ostamaan vähän lisää vaatekaappiin. 
Talvivaatteet olen jo kaikille lapsille ostanut, joten niihin ei mene rahaa tänä syksynä ollenkaan. Tosin kenkärintama pitää katsoa syksymmällä uusiksi. Noilla kun tuppaa mono kasvamaan joka päivä.. Tai siltä se ainakin tuntuu. 

Ruokaostokset keskitän mielellään yhteen isoon markettiin, josta käyn ostamassa ruoat viikoksi kerrallaan. Vältän pieniä kauppareissuja, joihin tuppaa aina menemään tuplasti enemmän kuin oli suunnitellut. 
Teen isoja satseja ruokaa, niin että siitä syötäisiin ehkä vielä seuraavanakin päivänä. Linalle usein niin, että pakastan ruoasta 3-4 annosta, jotta hänellä on ruokaa niinäkin päivinä, jolloin me muut syömme hänelle sopimatonta ruokaa, esim. pastaa. 
En ole mikään ravintolakokki, joten meidän ruokailut ovat hyvin tavallisia perusruokia täynnä. Ostan usein kaupan omia halppistuotteita, joskin on myös joitain tuotteita, joista en voi koskaan tinkiä ja ostaa halpaa versiota. Yksinkertaisesti laadun takia ja esimerkiksi pesuaineissa valitsen sen tietyn allergiaystävällisen pyykinpesuaineen ja -huuhteluaineen, jonka olen todennut tämän perheen atoopikoille sopivaksi. Niistä ei tingitä vaikka raha menisi tiukalle. 

Tähän asti olen säästänyt myös ison summan olemalla raskaana. Joo, se kuulostaa tosi tyhmältä, mutta mun vaatekaappi ei ole saanut täydennystä kahteen vuoteen! Joten nyt syksyllä on tulossa todella suuri menoerä, kun mun vaatekaappi menee syyniin. 
Myös itseen panostaminen on tänä kesänä vienyt rahaa, mutta edelleen koen sen tärkeänä osaa oman hyvinvoinnin ja jaksamisen ylläpitämisenä. 

Tämän kesän aikana olen onnistunut jopa jotain laittamaan säästöönkin. Niitä rahoja tulen tulevaisuudessa käyttämään yhteisiin reissuihin lasten kanssa ja niihin omiin menoihini, joita ovat esimerkiksi ripsihuollot ja kampaajareissut. 

Tärkeintä ehkä ihan kaikille talouksille - oli se sitten yhden hengen tai viiden hengen talous - on budjetointi ja rahojen laskeminen! Vaikka se on äärimmäisen ärsyttävää ja välillä stressaavaakin, niin se on lähes pakollista, jos haluaa pitää menot kurissa. 
Itsellä ainakin on vähän sellainenkin ongelma, että suurin osa tuloista tulee tiettyyn aikaan kuukaudesta ja niistä pitäisi osata laittaa sivuun oikean suuruinen summa, jolla sitten pärjätä aina siihen seuraavaan "rahapäivään" saakka. 

Mutta kuten sanottu - ei täällä miljoonissa kylvetä, mutta meidän tyttötiimi pärjää hyvin!
...kunhan ei tule isoja yllätyksiä. 

5 kommenttia

 1. Meillä mies käy töissä ja saa semmosta peruspalkkaa ja mä saan sit kotihoidontuen ja lapsilisän. Meillä suuren loven budjettiin kyllä tekee tytön vaatteet/kengät, esikoinen kun on. Ostettiin myös viime vuonna oma asunto, joten sekin kasvattti kuluja. Mutta hyvin me kuitenkin pärjätään onneksi :). Yllätys menot on kyllä ikäviä, sekun on aina pois niistä säästöistä. -miljama

  VastaaPoista
 2. Nämä on aina mielenkiintoisia aiheita

  VastaaPoista
 3. Sama täällä, laskemista laskemisen perään! Oon aivan in löööv s-ryhmän foodie.fi -palveluun, koska näen siitä tasan tarkasti mitä seuraava kauppareissu tulee kustantamaan. Mä olen tosi huono rahankäyttäjä ja mies huolehtiikin laskujen maksut ja tarkistaa aika-ajoin budjetin, minä keskityn just tuohon vapaan rahan sijoitukseen, eli siis ruokaan, vaatteisiin, hygieniatarvikkeisiin yms. Onneksi tykkään listoista, ne helpottaa arkea kummasti tässäkin asiassa!

  VastaaPoista
 4. Kyllä sitä toimeen tulee, jos pitää kirjaa menoista :)
  Ja ne yllättävän menot sitten tuppaa romuttamaan kaikki suunnitelmat :/

  VastaaPoista
 5. Ai sellanenki on olemassa! En tiennykkää. Tosi kätevän kuulonen palvelu!

  Mäki rakastan listoja!! :D

  VastaaPoista