Ikäerojen plussat ja miinukset

Ensin ne ikäerot: 

A - R = 2v 4kk
A - Lina = 9v 6kk
A - Elle = 10v 8kk

R - Lina = 7v 2kk
R - Elle = 8v 4kk

Lina - Elle = 1v 2kk

Eli kokemusta on niin pienistä kuin isoistakin ikäeroista. 

Pieni ikäero: 

Itse koen, että alle 4 vuoden ikäero on pieni ikäero. Joten meillä se toteutuu A:n ja R:n välillä, kuten Linan ja Ellen välillä. Molemmissa on ollut tarkoituksena pienen ikäeron saavuttaminen ja usein ajattelenkin lasten olevan toisilleen sisarusparit. 

Koska kokemukset A:n ja R:n pienestä ikäerosta olivat positiiviset halusin ehdottomasti Linalle sisaruksen pienellä ikäerolla. A ja R ovat olleet toisilleen alusta asti korvaamattomia ja vielä nykyäänkin he menevät joka paikkaan kahdestaan ja tekevät lähes kaiken yhdessä. Siskosta on ollut aina seuraa, eikä tylsiä sadepäiviä sisällä ole koskaan joutunut potemaan yksin. 
Olen pystynyt myös itse luottamaan tyttöihin enemmän, kun heitä on liikenteessä aina kaksi, joten kumpikaan ei esimerkiksi ulkona hillu yksinään. 
Linan ja Ellen ikäeron positiivisia puolia ei vielä osaa sanoa, mutta olevat kuitenkin heidän sisarussuhteensa kehittyvän samalla tavalla kuin A:n ja R:n välinen suhde. Ja ehkä vielä vähän tiiviimminkin, sillä ikäeroa ei ole kuin se vuosi. 
Plussana koen myös sen, varsinkin pelkkien tyttöjen äitinä, että vaatteet voi kierrättää! Kun ostan jotain A:lle, tiedän siitä olevan hyötyä joskus myös R:lle. Samoiten ajattelen, kun ostan vaatteita Linalle - ne tulevat olemaan myöhemmin myös Ellen vaatteita. Joten jos joskus tulee ostettua joku vähän kalliimpi takki tai muu vaate, niin sen voi helposti antaa itselleen anteeksi sen kierrätysmahdollisuuden vuoksi. 

Huonoja puolia pienessä ikäerossa sitten taasen on ehkä juurikin se, että se isompi on vielä myös pieni, kun pienempi sisarus syntyy. 
A:lla oli aikamoinen uhma päällä siskon syntyi, joten hermot saivat olla välillä aika pitkät. Tosin A oli myös osa-aikapäiväkodissa, joten hän pääsi oman ikäiseen seuraansa päivittäin pariksi tunniksi ja minä sain olla vauvan kanssa välillä ihan kahdestaan.
Lina ei oikeastaan edes tajunnut, että mitä täällä tapahtuu, kun sisko koitutui. Tosin kahden päivän ajan saatiin nähdä Linan kaikki tempperamenttiset kohtaukset ja isot mustasukkaisuuspuuskat, jotka ovat sen jälkeen kaikonneet. Tosin vielä välillä äitiä tai isää kohtaan pitää näyttää pientä mustasukkaisuutta, mutta se nyt on ihan normaalia.. 

Suuri ikäero: 

Suurena ikäerona pidän sitten siitä 4 ikävuodesta suurempaa ikäeroa. Meillä se toteutuu siis A:n, Linan ja Ellen, kuten R:n, Linan ja Ellen välillä. 

Suuren ikäeron ehdoton plussa on se, että se isompi on jo iso, eikä vaipoissa juokseva taapero. On suuri plussa, että isommat tekevät ja syövät esimerkiksi aamupalan itsenäisesti ja on itse saanut yövalvomisen jälkeen nukkua pari tuntia pidempään. 
Isompia sisaruksia myös voi hyödyntää lapsenvahteina ja heistä on erilailla seuraa pienemmälle sisarukselle. 

Haittana olen kokenut mustasukkaisuuden, joka on erilaista kuin pienellä ikäerolla olevien sisarusten - isompi on jo kauan tottunut omaan asemaansa ja nyt kuvioissa on pienempi tyyppi, joka vie kaiken huomion. Välillä myös tuntuu, että sitä pienempää pidetään niin pienenä, että voi olla välillä jopa todella uncool viettää aikaa sen PIKKUsiskon kanssa. Tätä kyllä esiintyy A:n ja R:nkin välillä, ettei se välttämättä ole vain ison ikäeron tuomaa haittaa. On se sisko välillä rasite, vaikka ikäeroa ei montaa vuotta olisikaan. 

Kaiken kaikkiaan olen kyllä tyytyväinen näihin ikäeroihin. En tiedä, olisinko koskaan sitä neljättä lasta hankkinut, jos kahden vanhemman jälkeen olisi heti perään syntynyt pienellä ikäerolla kolmas. Vaikka itse liputan pienten ikäerojen puolesta, niin pidän kyllä ehdottomana plussana meidän lasten välissä olevan ikäeron. Näin kaksi vanhinta ovat toistensa parhaat kaverit ja kaksi pienintä tulee olemaan toistensa parhaat kaverit. Toivottavasti. Ja täysin varmasti aikuisiällä kaikki neljä tulevat olemaan toisilleen erittäin tärkeitä! 
Ainakin toivon niin, sillä minulla itsellä on 7 vuotta ja 4 kuukautta nuorempi sisko, joka on minulle enemmänkin kuin tärkeä ihminen!
...ja onhan mulla se 2 vuotta ja 3 kuukautta vanhempi isovelikin, joka pitkästä välimatkasta huolimatta on edelleenkin mulle isoveikka <3 

Minkälaisia ikäeroja teidän lapsilla on?

3 kommenttia

 1. Heippa,
  Mulla kaksi tyttöä,eskari ja kolmosluokkalainen. Ikäeroa 2v 9kk. Kyllä noilla on keskenään niin ihanat jutut, toki taistelevatkin. Kuuluu asiaan. :) Itse aina lapsena haaveilin omasta siskosta, mulla ei sitä ollu. Ihanaa kun mun tytöillä on sisko <3
  Ainut mistä meillä tulee isompi riita,on kaverit joista osa "yhteisiä" ja sitte jos toinen haluuki olla kaksin.
  Nyt haaveilemme kolmannesta lapsesta, ikäero toisaalta mietityttää kun sitä tulee olemaan ainaki se 7v ja 10v, koska en vielä harmiksemme ole raskaana. Tytöt ovat kyllä kovasti pikkusisarusta toivoneet, ympärille syntynyt viime aikoina paljon vauvoja. Välillä mietin jääkö se kolmas ihan "yksinäiseksi", koska neljättä meille ei tule.
  Toisaalta enempi kai ratkaisee se perheen dynamiikka ja läheiset välit,kuin se ikäero. Ja elämähän voi välillä erottaa ja välillä yhdistää. Mutta kun on tällainen pohdiskelija niin kaikkea tulee mietittyä :)
  Mukavaa sunnuntaita teille :)
  T.Sanniska

  VastaaPoista
 2. Meillä esikoisen ja keskimmäisen välillä 8 v 7 kk ja esikoisen ja nuorimman välillä 19 v 4 kk!! Keskimmäisen ja nuorimman välillä siten 10 v 9 kk. Poikia kaikki. Nyt keskimmäisellä on kaverina meidän uusioperheessä alle 3 vuotta nuorempi "pikkuveli" ja vanhemmilla lapsilla paljon samanikäisiä serkkuja, joiden kanssa tiiviisti ovat/ovat olleet lomilla ja vapaa-ajalla :) Onhan se hellyttävää, kun isoveli tulee lomille armeijasta ja tulee heti moikkaamaan 2 kk ikäistä pikkuveljeään <3 Ja minä pääsen rauhassa häipymään vaikka suihkuun, kauppaan yms. :) -Sanna-

  VastaaPoista
 3. Olipas kiva lukea teidän lasten ikäeroista postaus. :) Meilläkin on isoja ja pieniä ikäeroja, kirjoitinkin niistä viimekuussa postauksen :)
  http://aitijamelukylanlapset.blogspot.fi/2014/07/ikaerosta.html

  VastaaPoista