Allergia-asiaa

Neuvolakuulumiset jäi nyt kirjoittelematta, koska meillä oli täällä torstaina niin kauhea rankkasade, ettei todellakaan lähdetty yrittämään rattaiden kanssa miltä tuntuu hilppasta tulvivien katujen yli neuvolaan. Joten Ellen neuvola siirtyi ensi viikon torstaille, jolloin sitten varaillaan uudestaan minun omaa jälkitarkastusaikaa. 
Mutta neuvolakuulumiseten puutteessa päätin hieman jakaa tämän perheen allergia-asioita. 


Itselläni on astma ja olen kahden A4-paperillisen verran allerginen ruoka-aineille, kuten esim. porkkanalle, valkosipulille, kuminalle, soijalle, vehnälle, kauralle, omenalle, mansikalle ja perunalle. Jos minut haluaa kunnolla hengiltä, niin kannattaa ujuttaa banaania jonnekin. Osa ruoista aiheuttaa vatsaongelmia, osa sitten taas niitä turpoamisia ja hengitystieongelmia. Kaapissa pitäisi olla aina varuiksi allergialääkettä, sillä saatan reagoida jonain päivänä pahemmin kuin toisena, mutta mutta... ei siellä todellakaan ole. Olen myös omien allergioideni kanssa todella laiska - en jaksa niistä oikein välittää. Ne, joista saan hengitystiereaktion, välttelen parhaani mukaan, jottei ihan sairaalaan tartte lähteä, mutta esimerkiksi peruna aiheuttaa vatsavaivoja, joten aika usein niistä täällä kärsitään... Onhan toki niitä poikkeuksia, kuten mansikka, jota on kesällä pakko vääntää suu täyteen ja sitten ihmetellään, kun kieli ja huulet turpoo ja hengitys vinkuu... 
Itselläni on myös refluksitauti. 
Mutten valitettavasti ole naislauman ainoa allerginen. Kaikilla lapsilla, paitsi Ellellä (koputellaan puuta) on todettu jokin allergia tai vaiva. 


A
Atooppinen ihottuma

A:n atooppinen ihottuma on pahimmillaan talvisin, kuten varmasti muillakin atoopikoilla. A:n kädet ja jalat kesivät aina keväisin ja syksyisin. Eilen juuri A kertoi, että käsien iho on alkanut kuoriutumaan. Alta tuleva iho on aivan kuin palovamman jäljiltä olevaa ihoa, joten ne ovat todella herkät. Talvisin myös A:n naama alkaa pakkasta saadessaan reagoimaan ja kasvot saattavat olla kovilla pakkasilla aika rajunkin näköiset. 
Koitan aina toitottaa A:lle rasvauksen tärkeyttä ja varsinkin suihkun jälkeisen rasvauksen tärkeyttä, mutta eipä tuo teini-ikäinen kauheasti sellaisesta jaksa välittää, vaikka rasvapullot ovat aina käden ulottuvilla. Kerran hän tuli innoissaan kertomaan, että nyt hän muisti rasvata ja kun kysyin mitä rasvaa hän oli käyttänyt - Justin Bieberin tuoksuvoidetta. Että näin. 

A:lla on alkanut tulemaan oireita mahdollisesta astmasta, joka minullekin 5.luokalla puhkesi. Toivottavasti kuitenkin siltä vältyttäisiin. 

R
Atooppinen ihottuma
Laktoosi-intoleranssi

R:n atooppinen ihottuma on lievempää, mitä A:lla on, mutta hänelläkin saattaa joko keväällä tai syksyllä iho kesiä käsistä kokonaan. Samoiten myös talvella pakkasen aiheuttama kuivuus iskee R:nkin naamaan todella herkästi. 

R:llä on myös laktoosi-intoleranssi, joka todettiin vuosi sitten pitkään jatkuneiden vatsaongelmien jälkeen. Niitä ongelmia ei ole ruokavalion muutoksen jälkeen nähty. 
Paitsi pidempien isällä olojen jälkeen - isä ei suostu tarjoamaan R:lle laktoositonta maitoa tai ruokaa. Hänen mukaansa ennen terve lapsi ei voi sairastua, mutta hyvin harva tietää, että laktoosi-intoleranssi puhkeaa yleensä vasta kouluikäisenä. Joten tällä hetkellä R joutuu kärsimään isän luona ja kertoo vatsakivuistaan sitten kotona. 
Onneksi R:lle riittää HYLA-tuotteet, joita suurin osa maitoa sisältävistä ruoanlaittotuotteista nykypäivänä onkin. R pystyy myös yhden "tavallisen" jätskinkin syömään silloin tällöin ilman oireita.

Lina
Vaikea atooppinen ihottuma
Maitoallergia
Ruoka-aineista vehnä ja mansikka, lievästi kala
+ Refluksitauti

Lina onkin sitten vetänyt koko potin ja vähän päälle. Onneksi kuitenkin alle 2-vuotiaana saatu allergia on mahdollista selättää jossain vaiheessa. 

Linan atooppinen ihottuma on ollut kesän ajan todella hyvässä kuosissa. Tällä hetkellä läiskiä on vain muutama ja nekin lähtevät lyhyellä kortisonikuurilla aina pois. Talvea kauhulla odottaen. 

Maitoallergian tilaa aletaan syksyllä tsekkaamaan uudelleen. Allergiahan on Linalla ollut ihan syntymästä saakka, vaikka diagnoosi saatiinkin vasta siinä 6kk ikäisenä. 
Syksyllä aloitamme maidon maistelun ja siedätyksen. Toivottavasti se sujuu hyvin!

Ruoka-aineista Lina on allerginen vehnälle, mansikalle ja lievästi kalalle. Kalaa meillä ei juurikaan syödä, sillä minä en syö kalaa enkä sitä osaa valitettavasti myöskään kalapuikkoja suuremmassa muodossa valmistaa. Kalaa Lina on maistellut purkkiruokien mukana ja M antaa välillä Linalle kalaa, josta on sitten niitä surullisen kuuluisia iho-oireita tullut. 
Samaiset iho-oireet ovat myös paljastaneet mansikan ja vehnän. Vehnästä Linalla menee myös vatsa sekaisin, kuten allekirjoittaneella.

Elle
-

Elle on tähän mennessä säästynyt niin atooppiselta ihottumalta kuin allergioiltakin. Pitää koputtaa puuta. 
Kuitenkin silent refluksin oireita on ollut ja ne ova Gavisconilla pysyneet kurissa ja neiti on ollut tyytyväisempi.
Toivon, että Elle säästyisi siltä ruokarumbalta, mitä Linan kanssa ollaan jouduttu kokemaan. Tosin sen näkee vasta sitten, kun kiinteät aloitetaan. Maitoallergiaa ei onneksi Ellellä ole!


Itse olen niin allerginen kaikelle, etten todellakaan edes haaveillut siitä, että kaikki lapset olisivat allergiavapaita. 

Onko teillä perheessä allergioita?


8 kommenttia

 1. Hei. Syötätkö lapsillesi maitohappobakteereja, atopinen ihohan kertoo aika pitkälti suoliston kunnosta. Vehnä varmaan harvalle passaa on niin pitkälle jalostettua samoin suomalainen maito, kohta kaikkia muuta kuin maitoa.. Kun perehtyy ruokaan kunnolla ja kaikkiin lisäaineisiin yms huomaakin ettei melkeen mitään enään ees tee mieli syyä, joka paikkaan tungetaan jotain paskaa.. Oikein kauhistuttaa kun ihmiset kantaa kaupasta floraa ja keijua, arkimaitoa jne.. 😞 mut jos teillä ei jo ole niin suosittelen luontaistuotekaupan probiootteja ostamaan ja kaikille antamaan, josko sitä kautta ihottumatkin helpottas..😊 Tympeitä noi allergiat...

  VastaaPoista
 2. Heippa! Mitä maitoa lina tällähetkellä juo, soijaa tms? Meillä korvike sopinut mutta normi maito ei millään tunnu sopivan..

  VastaaPoista
 3. Voi, kunnon allergiasoppa on teillä syntynyt - i feel you! Meikäläisen lapsuusperheessä meistä jokainen sai aikanaan laktoosi-intoleranssin, meikä koko poppoosta viimeisimpänä. Mutta mielenkiintoista asiasta tekee sen, että missään muualla ei maha reagoi laktoosiin kuin Suomessa... Täällä Englannissa ei esim. pahemmin mitään hyla-tuotteita näytä olevan, tarjonta on selkeästi vähempää kuin Suomessa - mutta tarvettakin näyttää olevan vähemmän. Jännää... Refluksistahan meillä kanssa kärsittiin, tyttärellä oli se .. mutta lääkityksellä pysyi kuosissa ja nyt ollaankin jo ilman lääkkeitä. :)

  Voimia teidän arkeen! Olisi muuten mielenkiintoista näiden antamiesi tietojen jälkeen lukea, että mitä teidän ruokapöytään yleensä sitten ilmestyy? Pitääkö jollekulle tehdä erikseen ruoka, vai syövätkö kaikki samaa - ja miten ois esim. viikon ruokalista? :D

  Kiitos ajatuksia herättävästä postauksesta <3

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti uskon näiden vaivojen ja allergioiden olevan enemmänkin geeniperimää kuin "ympäristön aiheuttamia". Varsinkin Linalla - hänen isällään on erittäin vaikea atooppinen ihottuma ja minä olen se ruoka-aineallergikko.

  Mutta kaikkeahan voi kokeilla :)

  VastaaPoista
 5. Lina juo Nutrilon Pepti 2 -maitoa, apteekista.
  Ei olla normimaitoa tai soijamaitoja kokeiltu ja lääkärin suosituksesta ostetaan vieläkin maito apteekista. Syksyllä aloitellaan sitten maitotuotteiden kokeileminen ja jollei ne sovi, niin siirrytään varmaan siihen soija/kauramaitoon.

  VastaaPoista
 6. Kiitos :)

  Aijaa! Aika jännä, että siellä maito sopii sinulle! Onkohan sen käsittelyssä isojakin eroja?

  Voisin vaikka ensi viikolla tehdä ruokalistaa ja laitella ylös mitä pöydässä on ollut - se todellakin on joskus aika "jokaiselle jotakin" :D
  Kiitos postausideoista!

  VastaaPoista
 7. Meidän pojalla (4/-13) on myös aika paha atooppinen iho. Ruoka-aine -allergioita/herkkyyksiä ei onneksi dieettikokeiluilla löytynyt (vielä), mutta varmasti iän myötä tulee.
  Miulla on lievästi atooppinen iho ja laktoosi-intoleranssi ja lapsen isällä psoriasis ja siitepölyallergioita sekä myös nykyään allerginen useille pähkinöille, kiiville, tuoreille omenoille, tuoreille herneille, tuoreille kirsikoille (kiva ylläri juhannuksena huomata, ei tiennyt itsekään) ja millehän vielä. Että perintöä on meilläkin jaossa tässä muodossa.

  VastaaPoista
 8. Teilläkin on siis aikamoinen soppa! Tosi harmi..

  Allergiat ovat kyllä todella tympeä asia. Toivottavasti teidän poika säästyy pahimmilta allergioilta ja pääsisi "vain" atooppisella iholla..

  VastaaPoista