2. FOPP-käynti

Olen aikaisemmin kertonut osallistuvani Raskausdiabetes ja ravinto -tutkimukseen. Eilen torstaina minulla oli asian tiimoilta toinen käynti, joka piti sisällään samanlaisia kysymyksiä kuin ensimmäisellä kerrallakin, kehonkoostumusmittauksen ja painoarvioultran. 

Itsellä ei tässä raskaudessa todettu raskausdiabetesta ollenkaan. Se on vähän 50/50, onko se syömieni valmisteiden ansiota vai eikö sitä vain tässä raskaudessa "saatu kiinni". Minullahan on aikaisemmin ollut GDM odottaessani A:ta ja Linaa, eli R:n raskausaikana minulla ei raskausdiabetesta todettu laisinkaan, eli joka toinen raskaus on mennyt ilman diagnoosia. 
Kuitenkin haluaisin uskoa edes hieman, että syömistäni valmisteista olisi ollut jotain hyötyä, ainakin sitten vähän. 

Kuitenkin tutkimuksen aikana saa paljon tietoa omasta elämäntavastaan. Verikokeissa otetaan sokeriarvoja ja ravitsemusterapeutti arvioi ruokapäiväkirjan sisältöä ja sain tällä kertaa yhteenvedon edellisestä ruokapäiväkirjastani - mitä kannattaa lisätä ruokailuun, mitä vähentää. Hyödyllistä tietoa. 
Tällä kertaa tosin hävetti ehkä eniten palauttaa tuo ruokapäiväkirja, sillä en ole todellakaan ruokaillut normaalisti viime aikoina, lämmin ruoka on useimmiten jäänyt kokonaan pois ja sitten sitä tulee tungettua suuhun jotain, minkä kuvittelee menevän alas. Kerran päivässä. Joten tuskin on ravitsemukselliselta kannalta kovinkaan terveellinen päiväkirja... 
Toivottavasti synnytyksen jälkeen alkaa ruoka taas maistumaan ja saan korjattua senkin puolen uudelleen. 

Tästä käynnistä odotin eniten kuitenkin vauvan painoarviota. Sitä kun en ollut aikaisemmin saanut ja ehdin tässä jo viikon verran repiä hiuksia päästäni, kun en painoarviota viimeksi TYKSissä saanut. Vauvan paino kun on minulle se yksi suurin synnytyspelon aiheuttajista. 
Lääkäri mittaili vauvan, mutta totesi myös pään olevan hieman hankala mittailla, mutta sai kuitenkin otettua kaikki tarvittavat mitat painoarviota varten. Itse painoin mieleeni jokaisen mitan, sillä halusin verrata niitä sitten kotona Linan mittoihin.. Lääkäri antoi käynnillä vauvan painoarvioksi 3 205g. Olin hetkellisesti huojentunut, joskin meinasin jo siellä sanoa, ettei paino voi pitää paikkaansa. 
Kotiin tultuani kaivoin oitis Linan odotusajan neuvolakortin ja vertasin mittoja Linalla tehtyihin mittoihin, raskausviikotkin täsmäsivät lähes täydellisesti - minulla oli eilen rv 36+5, Linalla painoarvio oli tehty rv 36+6. Muutta, mutta.  Lina oli pienempi mitoiltaan ko. painoarviossa ja arvion tulos oli tuolloin 3700g. Joten jokin mättäsi ja pahasti. 
Kiiruhdin koneenäärelle ja naputtelin Ellun mitat Tekayn painoarviolaskuriin ja kappas - painoarvio 3769g. Iskikö paniikki? Kyllä. 
Joten aamuinen lääkärin tekemä painoarvio heitti 500g. Itse luotan enemmän niihin mittoihin ja tekayn laskuriin ja siihen omaan oloon siitä kuinka iso vauva on. En ole tähänkään mennessä erehtynyt. Tällä hetkellä revin siis päästäni hiuksia, syön kynsiäni ja stressaan enemmän kuin ikinä vauvan painoa. Hienoa. 
Tällä hetkellä ei voi olla kuin hieman huojentunut siitä, että mulla on se TYKSin käynnistysaika takataskussa. Jollei sitä olisi, olisin varmaan heti eilen soittanut neuvolaan ja sitä vaatinut. 

Painoarvion mäntyyn menemisestä huolimatta odotan innolla tulevia FOPP-käyntejä. Tulevaisuudessakin kun pääsee kehonmittaukseen ja siitä saa uutta pontta synnytyksen jälkeiseen laihdutusprokkikseen.
Samalla saan myös tietoa omasta ravitsemuksesta ja kropasta. 

Jos haluat lukea enemmän vaikkapa pelkästään raskausdiabeteksesta tai ihan tutkimuksesta, kannattaa vierailla Turun Yliopiston Raskaustutkimuksen sivuilla, lukea heidän blogiaan ja tykkäillä Facebookissa heidän sivuistaan, joilla on paljon tietoa raskausdiabeteksesta.

Minä tässä alan miettimään ja kokeilemaan niitä keinoja, miten synnytys käynnistetään kotikonstein :D  

6 kommenttia

 1. Aika ison arvion sait (ja ilman raskausdiabetesta) :O Mulla tuo raskausdiabetes todettiin ku neukkari välttämättä tahto mun 3 kertaa käyvän rasituksessa (ylipainon takia) ja siellähän se kummitteli viimesellä kerralla. Tunnin jälkeinen arvo oli vissiin 10.4 ku pitäis olla alle kymmenen. Mutta silti äippäpolilla käydessä meillä painoarvio viikolla 35+0 oli 2400 g eli hieman jopa käyrän alapuolelle. :O

  VastaaPoista
 2. Ite oon tienny, että mä tuun saamaan ison vauvan, oli sitä GDM:ää tai ei. Kaikki muksut on ollu sen yli 4kg, joten en sen pienemmästä nytkään haaveillu.
  Tässä vaiheessa sokerirasitukseen meneminen ei kyllä mun kohdalla muuta enää mitään :D Sen verta vähän aikaa enää siihen käynnistykseen, että koitan ihan ruokavaliolla mennä ettepä! Eikä sekään enää kyllä vauvaa pienennä...

  Sokerirasituksessa arvot mulla oli viime kerralla priimaa, joten.. En tiiä. Mä vaan saan isoja vauvoja. Se on mun juttu :D

  VastaaPoista
 3. Ihanasti sanottu: "se on mun juttu" :) Hienoo että kuitenkin osaat siihen varautua. Jotenkin itse olen kokonaan lopettanut muihin vertailun siltä kantilta että olisin varmaan lähimmällä hullujenhuoneella jo jos vielä jatkaisin. Niin monta erilaista raskautta, mahaa ja synnytystä :) Mulle riittää että neuvolatäti ja lääkäri sanoo kaiken olevan hyvin, odotan parasta mutta varaudun aina pahimpaan. Tsemppiä sulle ja toivottavasti käynnistysaika sopisi yhteen minun arvontaveikkaukseni kanssa ;)

  VastaaPoista
 4. Pitää vaan hyväksyä tosiasiat - meikäläisen prinsessatehdas tuottaa vähän pulleampaa prinsessaa :D

  Mutta totta on, että jokainen on erilainen, eikä kannata verrata itseään keneenkään toiseen - ei edes omiin toisiin raskauksiin.
  Ei mullekaan oo kukaan tullu koskaan sanomaan, että olis jotenkin epänormaalia saada tän kokosia lapsia. Mulle se on normaalia. Jollekin toiselle se on ihan kauhea ajatus. Mutta en mäkään kyllä ole valmis yli 4,5 kilosia vauvoja alakautta puskemaan ;)

  VastaaPoista
 5. Mä oon koittanu saada synnytyksen aina käyntiin siivoamisella ja kauhealla tohotuksella..ei oo onnistunut. Ainoa keino mikä tepsii (ainakin mun kohdalla) on koittaa rentoutua. :)
  Toivotaan että Ellu sieltä alkaisi itse pian ulkoistautumaan. :)

  Toiset tosiaan saa isompia lapsia ja toiset pienempiä.♥
  Meillä on melkein kaikki ollu saman kokoisia. Ensimmäinen 3330g 48cm, toinen 3220g 48cm, kolmas 2990g 49cm ja neljäs 3250g 47,5cm.

  VastaaPoista
 6. Rentoutuminen - tuo sana, josta en tällä hetkellä tiedä mitään ;D
  Mutta totta se varmaan on, ettei se vauva sieltä stressaamalla tule, vaan kuten kaikki hyvät asiat - silloin, kun sitä vähiten odottaa.

  Oi, teillä on niin ihanan siroja meidän prinsessoihin verrattuna!
  Mulla oli A 54cm 4470g, R 52cm 4660g ja Lina 51cm 4010g. Eli Ellua _todellakin_ odotellessa......

  VastaaPoista