7. Äitiysneuvolakäynti + lääkäri

Oon niin kiukkunen koko käynnistä, etten oikein edes tiedä, mitä kirjoittaa. 
Käynninhän piti olla synnytystapa-arvio ja lääkärintutkimus. Noh... Eipä sitten tehty kumpaakaan. Tai harvemmin sitä synnytystapa-arviota tehdään, jollei lääkäri tee edes tutkimusta. 

Kuten Facebookissa kertoilin, olin eilen TYKSissä. Sekin oli niin naurettavan säädön takana, että olen aivan valmis lyömään hanskat tiskiin koko systeemin kanssa. 
Joten, kun lääkäri huomasi, että olin käynyt TYKSissä, niin hän katsoi paremmaksi sanoa heti kättelyyn, ettei aio tehdä sisätutkimusta ja minun pitää jatkossa jutella niistä synnytysasioista TYKSiin. Jep.... Eli tein käynnillä mitä? 
Terkkari mittaili perusmitat, pissaa ei otettu, sillä se oli otettu edellisenä päivänä TYKSissä. Paino oli noussut ja turvotukset aika hyvillä mitoilla, joten niiden yhteyden voi laskea yhteen... 

Mittoja, joita otettiin (suluissa edellisen kerran mitat):

Paino: +11,3kg (+ 9,4kg)
RR: 121/73 (138/78) 
Sydänäänet: 145-155 (150-165)  Kohdunpohjan korkeus: 32 (30)  Pissa: +/TYKS (puhdas)
Liikkeet: ++ (++) 
Vauvan asento: RT
 
Käynti oli todella pikainen, sisään ja ulos. Täysin turha ja käteen jäi ainoastaan lääkärin lause "soita viimeistään sinne TYKSiin ja mene sinne". Hän siis sysäsi kaiken vastuun TYKSille, joten minun pitää olla sinne yhteydessä, jos jotain haluan keskustella esim. synnyttämisestä. 
 
TYKSiin minun pitää lähteä kipujeni vuoksi, joiden tilanne on tällä hetkellä todella paha. Lauantai-illasta saakka olen kärsinyt kovasta vatsakivusta, joka tuntuu koko vatsalla jatkuvasti, ei aaltoillen, eikä välillä pois mennen, vaan jatkuvana kipuna. Tämän syytä eivät luonnollisesti osanneet eilen TYKSissä sanoa, vaan jäätiin tarkkailulinjalle. Olisivat minut sinne jo eilen ottaneet osastolle, mutta päätin mielummin lähteä kokeilemaan kipulääkitystä kotiin. Käsky kävi ottaa uudelleen yhteyttä, jollei lääkkeet auta. No, eivätpä ne sitten auttaneet. Joten joudun soittamaan uudelleen TYKSiin ja se tietää osastokeikkaa. 
Muiden mielestä olisin valmista kauraa lähtemään TYKSiin heti, mutta itse minun pitää valmistautua osastolle menoon henkisesti ainakin huomiseen. Olen niin pahasti sairaalakammoinen, että sinne mennään sitten, kun on oikeasti pakko. Mutta kai se täytyy itselleenkin jossain vaiheessa myöntää, etten pärjää kotonakaan. Olen tänään itkenyt supistuksia, kipuja ja yrittänyt parhaani päästä edes yläkerrasta alas Lina sylissä samalla, kun tuntuu siltä, että vauva tippuu haarovälistä. 

TYKSissä yritettiin eilen tehsä painoarviota vauvasta, mutta sitä ei voitu tehdä. Vauva on jo niin alhaalla, ettei päätä pystytty ultraamaan = ei mittoja. Kohdunsuu on jo auki, eikä kaulaakaan ole jäljellä kuin parisen senttiä. Joten lähtövalmiudessa ollaan. 
Joten jollei painoarviota enää voida tehdä, tulen synnyttämään täysin ilman tietoa siitä kuinka iso vauva saattaa olla. Tämä ahdistaa. Paino kun on yksi suurimmista synnytyspelon syistäni. 

Mutta siis täällä sitä ollaan, toistaiseksi vielä kotona. Odottelen, että M tulee käymään, jotta saamme sovittua ajankohda, jolloin lähden osastolle. Hän jää lastenvahdiksi kotiin. 
Yritän siis valmistautua henkisesti tulevaan osastojaksoon, joka on toivottavasti raskauden ensimmäinen ja viimeinen. 

Olen tällä hetkellä aika kiukkunen. En haluaisi lähteä, olisin halunnut kivemman lääkärikäynnin ja sen painoarvion.  Tai edes mahdollisuuden keskustella synnytyksestä....

6 kommenttia

 1. Mua kans hiukan kauhistuttaa kun mennään raskaudessa viikolla 33 ja sisätutkimus on tehty koko raskauden aikana tasan KERRAN ja sekin rv9... Ja tämä raskaus kun ei ole ollut kans ihan helpoimmasta päästä. En siis tiedä yhtään onko kaikki supistukset yms saanut jotain aikaan ja koska tulee lähtö synnyttämään! Tsempit loppuraskauteen!! :)

  VastaaPoista
 2. Noi systeemit on kyllä jostain syvältä! Ei olisi paljoa lääkäriltä vaatinut tutkia noita juttuja ( paitsi et jos se vauva tosiaan ihan lähtökuopissa voi arvion teko olla vaikeaa mutta jotaa osviittaa voi kyllä saada). Mene ihmeessä lepäämään sairaalaan ja siellä olisi aikaa puhua synnytyksestäkin sitten ! Siellä myös olisit parempien kipulääkkeiden lähettyvillä... Toivottavasti sun ei kauaa tarvitse kurjan olonkanssa tuskailla, vaan pieni tulisi maailmaan pian! Jaksamista viime hetkiin! :)

  VastaaPoista
 3. Meillä pääsee lääkärille "tsekkaan tilannetta", jos sitä pyytää. Kerran olen halunnut pyytää, kun supistuksia tuli alle 30 viikoilla aika tiuhaan.. Josko sielläkin päin pääsis? Kannattaa ainakin kysästä :)

  Tsemppia sullekin!! Ei enää pitkä matka! :)

  VastaaPoista
 4. Olisin todella halunnut tuon käynnin merkityksen verran hyötyä. Jos menen synnytystapa-arvioon ja se onkin sitä, että lääkäri toteaa naamasta katsomalla, että kaikki on ihan ok - mene tyksiin. Niin ei se käynti kyllä mikään synnytystapa-arviokäynti ollut....

  Vielä 1,5 viikkoa saisi baby mahassa asustaa, jonka jälkeen hän on valmis tulemaan maailmaan :)

  VastaaPoista