Vihertumpelo needs some help!

Nyt on vissiin se aika vuodesta, kun laitetaan pihat kuntoon? Dunno, koska oon täydellinen vihertumpelo, enkä tajua pihoista saati puutarhoista yhtään mitään. Puska kuin puska. Ruusupuskan sentään tunnistan, muut puskat on kaikki puskia. Ja kukat kukkia. 
Mut on luotu luomaan lähinnä sisätiloissa ja ulkona häsääminen ja kukkien istuttaminen on mulle todella vierasta touhua. Tapan sisälläkin kaikki kasvit mm. kaktukset(!), joten en epäile hetkeäkää, ettenkö saisi ulkokasvejakin kuihtumaan jollain tapaa...! 

Joten pyydänkin nöyrimmästi teidän joukosta niiden apua, jotka erottavat edes puskat kukista ja osaisivat hieman neuvoa, että mitä voisin meidän pihalle tehdä. 
Tällä kertaa syynissä on etupiha, jonka haluaisin mahdollisimman pian kuntoon. Lähinnä sen takia, että haluan etupihalla olevat ruusupuskat sinne jonnekin, missä aurinko ei paista (kyllä, tunnistin ne ruusuiksi!!) ja istuttaa niiden tilalle jotain vähemmän 80-lukulaista. 

Karu alkutilanne on siis tämä:


Haluna on siis saada noiden kolmen ruusupuskan tilalle jotain huomattavasti nätimää/kivempaa. 
Noita kuvan 2 puskia en tunnista. Ovatko ne puskia? Pensaita? Kukkia? What? Kannattaako ne pitää siinä vai heivata ruusujen mukana pois? Tilalle mitä? 
Nuo viherpeipot tuolla puskien takana/kulmassa ovat varmastikin jotain rikkaruohoa, jotka pitää repiä pois?
Sitten siellä puskien jälkeen on joku epämääräinen puunalku? Ja joku pensas, josta en myöskään tiedä yhtään mitään. 
Tuohon rusehtavanharmaalle alueelle istutettiin viime viikolla uutta nurmikkoa, joten ehkä antaisin sen kasvaa siihen kesän aikana rauhassa? Vai kauanko nurmikolla kestää kasvaa? Pitääkö hommata jo päältä ajettava leikkuri? ;)
Sitten on tuo ihana jonkun luovan ihmisen ahkeroima kivikasa. Kivikasa - ihan ok. Tämä ko. kivikasa - not ok. Miten siitä saisi kivemman näköisen? 

Haaveena on noiden LOL-kirjoitusten lisäksi saada laatoitetulle alueelle jotain, missä istua, hengailla, oleskella. Olen siinäkin hieman huono.. Ensin ajattelin pelkkää penkkiä, mutta riittääkö se? Onko siinä sitten tyhmää istua penkillä ja tuijottaa eteenpäin? Joku pieni pöytäryhmä? Meille tulee kuitenkin takapihan terassille kunnon ulkopöytäryhmä, joten koen samanlaisen kavalkaadin hankkimisen etupihalle hieman tarpeettomana. Varsinkaan, kun tuskin meillä etupihalla nyt niin paljoa istuskellaan kaikkien naapureiden kytättävänä...

Auttakee!! Ehotelkaa!

Ja niille, jotka oikeasti nyt jäivät miettimään, että pidänkö lasten kirjoituksista ja piirrustuksista niin paljon, että ne tulevat tuohon jäämään, niin en. ;)

12 kommenttia

 1. Lähtisin nyt ihan siitä, että kivijalan viereen ei nykyään enää kannata istuttaa mitään (kasteleminen->kivijalan kastuminen). Siihen voisi jatkaa joko tuota mukulakiveä tai laatoitusta. Laatoitus olisi siinä mielessä järkevä valinta, että voisit tehdä isoilla ruukuilla tuosta hyvin rehevän ja näyttävän kesäkukilla. Niiden joukkoon voisi jättää muutamia kohtia laatoittamatta ja niihin istuttaa esimerkiksi jotakin pikkuhavua tai kuunliljaa tai vaikka mehikasveja tms. Istuinryhmäksi sopisi pariisilaishenkinen kahden hengen pöytä ryhmä. Ajattele tällaista näkyä: useampi erikokoinen ruukku. Jostain ryöpsähtää putouksena kukkia tai vihreää (lumihiutale, riippalobelia, muratti, kirjavalehtinen maahumala, hopeaputous,miljoonakello nyt muutamia valitakseni.) Joukossa on myös muutama pystykasvuisempi ja isompi kesäkukka. Jossakin ruukussa voisi olla kaunis köynnöstuki ja siinä kasvaisi vaikka kelloköynnöstä tai vaikka köynnöskrassia. Sitten rehevien ruukkujen ympäröivä siro pöytäryhmä.

  Sivussa ehkä on jotain angervoa, en saanut kovin hyvin kuvista selvää, mutta se sopisi aikaan ja sen aikaiseen puutarhamuotiin. En myöskään saanut selvää siitä mahdollisesta rikkaruohosta, ota kuva lähempää. Siihen sivuun voi ajatella jotakin perennapenkkiä, mutta jos et ole puutarhaihmisiä, helppohoitoisuus on ehkä viisain ratkaisu. Pikkuhavut, pienet pensaat, voivat olla hyvä valinta, juurelle jokin kaunis koristeellisempi kate, niitä on nykyään paljon erilaisia. Budjetti ja haluttu värimaailma ratkaiseen paljon. Lisäksi yleinen ilme, mitä tavoittelee. Kannattaa ostaa muutama puutarhalehti ja katsellla niitä, jos saa ideoita.
  Tässä jotain ideoita, toivottavasti oli apua edes vähän. :)

  VastaaPoista
 2. HUh, multa ei apuja heru mutta pakko kommentoida, että ite varmaan muuttaisin asuntoon, missä joku on jo laittanut pihan valmiiksi ! Sellanen tumpelo mä olen :D

  VastaaPoista
 3. Musta ei oo minkään laista apua, mutta pakko tulla sanomaan, että onneksi en ole ainoa joka saa kasvit tapettua, tai ei ymmärrä noista muutenkaan mitään. :D
  Mä haluaisin laittaa meidän pihaa nätiks kukkasilla, mutten näe järkeä sijoittaa isoa summaa niihin, kun ne kuolee mun käsittelyssä kuitenkin..

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa hyvältä!

  Vaikka mulla ei ole oikeasti hajuakaan noista kukista/kasveista, joita luettelet, joten google lähtee puksuttamaan :D
  Erilaiset ja kokoiset ruukut vois olla kiva ja helppo valinta. Täytyypä siis ostella pari lehteä ja selailla internetin ihmeellistä maailmaa!

  Kiitos kivoista ideoista! En hokannutkaan, ettei kannata tuohon kivijalan viereen alkaa istutteleen, joten todella hyvä pointti!

  Unohdin myös mainita, että meidän etupihalle paistaa aurinko melkein koko päivän, joten se ilmeisesti rajoittaa jonkinverran kasvien sopivuutta?
  Haluaisin, että piha on suht yksinkertainen ja helppohoitoinen, joten ei mitään krumeluureja ja sellaisia kukkia, joiden kunnossapitoon täytyy hakea Mummu Tampereelta auttamaan ;D

  VastaaPoista
 5. Hahahaha!
  Mä en hokannu tätä ollenkaan, kun käytiin kattomassa tätä asuntoa niin iltasella, että ulkona oli pimeetä ;)
  En nähny, missä kunnossa piha on :D Mutta joo, katotaan osaanko ees mennä minnekään "kukkakauppaan".
  ..toi kuulostaa siltä, että oon menossa oikeasti kukkakauppaan ostamaan päivänkakkaroita ja koitan epätoivoisesti istuttaa niitä... Vaikken kyllä poissulje sitäkään mahdollisuutta :D

  VastaaPoista
 6. Me oltiin vissiin siinä väärässä jonossa, kun jaettiin tätä puutarhatietoutta? ;)

  En mäkään tähän satoja euroja halua laittaa, mutta sen verta, että etupiha olis edes houkutteleva, eikä vieraat kääntyis heti pois.
  Ja joka kesä uusiks, sillä mä en tuu saamaan mitään kestämään viikkoa kauempaa! :D

  Yritetään kuitenkin! Ens kesänä varmaan mies saa hoitaa homman, kun mulla menee nyt hermot...

  VastaaPoista
 7. Meillä olisi kanssa pihojen laitto edessä..huh, kauhulla odotan.

  VastaaPoista
 8. Noooou kirjoitin pitkän kommentin, mutta se taisi kadota?! :(

  VastaaPoista
 9. Heips.
  Helpoin ratkaisu tuohon seinänvierustaan olisi todellakin se, että nappaat nuo ruusun rohjat pois, kaivat multamaata vähän pois 50cm etäisyydeltä sokkelin vierestä, laitat kyllästetyn laudan tai nurminauhan reunaksi ja täytät alueen soralla. Ei mene kosteus aivan suoraan betoniin.
  Ja tuohon aidan viereen voisin suositella vaikka paria valkoista/keltaista pensashanhikkia. Helppohoitoisia pensaita, ihanan tuuheita ja kuitenkaan eivät kasva kamalan suuriksi ja NAUTTIVAT auringosta :)
  Havu (luulisin jonkinmoiseksi tuijaksi) on mukavan näköinen tuossa missä se on ja jos se siinä viihtyy ja pidät siitä, niin en siirtäisi sitä mihinkään. Ehkä napsisin korkeintaan kellastuneet lehdet pois ja siistisin rungon tyven siistiksi.
  Muuten nurmikko on kelpo ratkaisu helpolle pihalle ja vaikka muutama roikkuva amppeli väriä antamaan.
  Muutama tuoli ja pieni pöytä kuulostavat myös hyvältä suunnitelmalta laatoituksen päälle. Siinä on mukava kesäiltoina olla itikkabaarina ;)

  Laittelen muutaman linkin, ettei ehdotukseni jää ihan ilmaan leijumaan:
  Seinänvierus sepelit:
  http://lisaatilaa.blogspot.fi/2012/08/lopputarkastus-hyvaksyttyna-sepelit.html

  Pensashanhikki:
  http://www.rengontaimitarha.fi/Pensashanhikki-Goldsteppich-AT

  Tekemisen iloa ja kesän riemua pihatöihin!
  Alma


  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkeistä!

  Täytyy perehtyä näihinkin ideoihin! :)

  VastaaPoista