Opiskelu ja perhe-elämä

Kävin eilen koulussa juttelemassa opon kanssa opinnoistani ja siitä, koska palaan takaisin koulunpenkille. Ahdistus. 
Aihe on stressannut minua jo hetken ja paluu kouluun on rahallisesti meidän perheelle todella kova paikka. Alle 300€:n opintotuki ei paljoa taskussa lämmitä ja se riittää siihen kahteen kauppareissuun.

Koulutus on minulle todella tärkeä, enkä todellakaan halua jättää koulua kesken. Sydämeni on myös sosiaali- ja terveysalalla, joten ammatinvaihto ei tule kyseeseen.. Eikä sitä missään koulussa saa sen parempaa opintotukea. 

Omalla kohdallani ongelmana on myös, että olen tähän mennessä kuluttanut jo "poissaololukukausia" kaksi, eli voin olla vielä kaksi pois. Se tarkoittaa sitä, että minun on pakko palata kouluun vuoden 2015 tammikuussa, jotta saisin pitää opinto-oikeuteni. 
Koululla on myös tietty määrä läsnäolokausia, joiden puitteissa tutkinto tulee olla suoritettuna, niitä minulla on jäljellä 1,5 vuotta. Se on todella tiukka aika saada kaikki puuttuvat opinnot suoritettua, varsinkin, kun jäljellä on n. 2/3 opinnoista. 
Olen joutunut olemaan poissa koulusta paljon lasten ja viime keväänä raskauden takia, joten turhia läsnäoloja on tullut käytettyä. Samoiten olen ollut puoli vuotta kotona A:n vuoksi, kun hänellä oli vaikeaa. Siihen kulutin yhden poissaolokauden.
Nyt minun pitäisi siis palata kouluun, kun masuasukki on 6kk vanha ja suorittaa 140op 1,5 vuodessa. Ilman rahaa.

Kaiken kukkuraksi olen alkanut miettimään, pitäisikö minun vaihtaa koulutusalaa, oman koulun sisällä olevaan sosionomin opintoihin. Tällä hetkellä opiskelen siis sairaanhoitajaksi. Tosin sosionomin opinnot jäävät varmasti haaveeksi, sillä sinne on niin paljon hakijoita, eikä meikäläisen lukion päättötodistuksella päästä ihan joka paikkaan... 
Mutta lastensuojelutyö on alkanut entistä enemmän kiinnostamaan, eikä esim. Ensikoteihin oikein sairaanhoitajia oteta. 

Joka tapauksessa kouluun palaaminen jännittää todella paljon. A:lla on jo nyt ihana esimurrosikä, vuoden päästä alkaa se oikea kolkuttelemaan ovia. Kotona on kaksi alle 2-vuotiasta riiviötä ja sitten pitäisi jaksaa painaa kouluhommia. Ja kouluhommat meidän ihanassa koulussa tarkoittaa 10 esseen ja 15 ryhmätyön tekemistä kuukaudessa.
Mutta tuskin se olisi helpompaa missään muuallakaan. Ammatin joka tapauksessa haluan. Kuitenkin oloa helpottaisi edes se, että pystyisin olemaan sen yhden 6kk enemmän koulusta pois, tällöin masuasukkikin olisi jo reilu vuoden ikäinen, kun palaisin kouluun. Nyt minun pitää kehittää jokin hoitopaikka vauvalle, kunnes hänet voi laittaa kunnalliseen päivähoitoon. Niin pienenä.. Sydäntä särkee.

Miten te olette sovittaneet opiskelun ja perhe-elämän?

10 kommenttia

 1. Eihän äitiysloman pitäisi kuluttaa niitä "poissaolokuukausia". Mutta sitä en nyt kyllä muista kuluttaako hoitovapaa ja muut.

  VastaaPoista
 2. Ei sillä oo koululle mitään väliä, että miks oon pois, joten äitiysloma kuluttaa myös poissaolokausiani :(
  AMK on niin hiukean hieno paikka, ettei siellä opiskelun aikana saisi lisääntyä...

  VastaaPoista
 3. No ohops.. onpas surkeaa. Koskee ilmeisesti sitten vain yliopistoa, hassua.

  VastaaPoista
 4. Näin mäkin oon kuullu, että yliopistossa asiat on vähän paremmin! :/

  VastaaPoista
 5. Mulle amklaisena sanottiin (olin ollut vuoden jo poissaolevana), et jos on hyvä syy ja opinnot läsnäolevana on edenneet hyvin ei ole mitään estettä, etteikö lisäaikaa opiskelulle myönnettäis. Mut onko tääki sit amk:sta ja alasta riippuvainen. Mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 6. Näin mun opo mullekin sanoi.
  Mutta mun opinnot on nyt edenny vähänlaisesti (viime kevään läsnä, mutta poissa), joten se tarkottaa sitä, että mun pitää vuoden päästä alottaa kunnon höyrykattilameininki, jotta saisin sen ylimääräisen vuoden lisää.
  Mulla ei oo kuitenkaan mahiksia laittaa 6kk vanhaa vauvaa hoitoon (sen verran masuasukki on, kun pitää palata kouluun), joten en ehdi ensi keväänä tekemään kuin ehkä yhden harjoittelun. Joten mulla on tosi vähän aikaa saada kiinni opinnoista niin paljon, että joku ylemmältä taholta näkis sen niin, että etenen kiitettävästi.

  Toivottavasti kuitenkin saan sen lisäajan, jolloin mulla siis olisi 2,5 vuotta aikaa suorittaa koulu loppuun :)

  VastaaPoista
 7. Mun sisko opiskeli amk:ssa terkkariksi, ja sillä ei äitiysloma kuluttanut poissaolokautta. Eli riippuisko sitten vähän koulustakin.

  VastaaPoista
 8. Voi hyvin olla näinkin!
  Suoraan sanottuna meidän koulussa ei toimi oikein mikään ja sitä mieltä on 95% opiskelijoista. Joten en yhtään ihmettelis :D

  VastaaPoista
 9. Mä myös opiskelen sairaanhoitajaksi, muistaakseni 40op vielä jäljellä ja puoli vuotta opiskelu oikeutta jäljellä. Ihan perseestä meidänkin amk:ssa on monet jutut. Näin kun ei ole normaalisti etenevä opiskelija, on vielä ihan yksin ja pitäis itse tietää ihan kaikki, mutta sitten kuitenkaan ei saa mitään infoa mistään niin miten tiedät. Ääh, alkaa ärsyttää koko juttu! Parin viikon päästä pitää palata opiskeluiden pariin, ja jos en ehdi keväällä kaikkea tehdä, niin saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
 10. Jep! Ja jos jollekin kurssille on pakko päästä, niin pitää itse ottaa selvää kuka sitä pitää, lähettää tuhat sähköpostia väärille opettajille ja sitten anella siltä oikealta, että pääsis vielä mukaan.. Kukaan ei todellakaan kerro kuka opettaa mitä ja miten homman sais sujumaan helposti.
  Alkaa kaikumaan korvissa joskus kuultu "opinnot ensin, lapset sitten" -virsi :DD

  Tsemppiä sulle, että saat opinnot tehtyä!!

  VastaaPoista