Maitoaltistus

Meillä oli viime viikon maanantaina Linan maitoaltistus. Altistuksen ideana oli se, että Lina oli saanut edeltävän kuukauden maitoproteiiniallergikolle tarkoitettua maitoa ja altistuksessa Linalle tarjottiin tavallista lehmänmaitopohjaista äidinmaidon korviketta. 
Klo 8 aloitettiin, annoksena 2ml. Pelin henki oli, että annos nousi aina 15min välein, jollei Linalle tule mitään oireita. Oireiksi luettiin tietynlainen ihottuma, oksentelu ja vatsavaivat. 


Lina sai kaikki polilla annettavat annokset, jotka olivat 2ml, 10ml, 50ml ja 100ml. Oireina esiintyi tasan yksi näppylä, jota hoitaja ei voinut hyväksyä riittävänä oireena ja pari pientä pulautusta. Vietimme koko aamupäivän Lasten ja Nuorten poliklinikalla ja pääsimme lähtemään kotiin hieman ennen kello yhtätoista. 
Tarkoituskena oli jatkaa altistusta kotona. 


Kotona annoimme Linalle ihan normaaliin tapaan Tuttelia, jota meiltä löytyi kaapista. Annoin Linalle myös mannapuuroa iltapalaksi, jota olin ehtinyt kaappiin ostamaan juuri samaisena päivänä, kun lääkäri kielsi meiltä maitotuotteet. 
Jo illalla Lina oli normaalia kärttyisämpi, eikä oikei asettunut nukkumaan. Yö meni vatsavaivoja vaikerrellessa ja vaippaan tulikin parit ripulit. 
Aamulla jätin lääkärillemme soittopyynnön, sillä vatsavaivojen lisäksi Linan posket helahtivat oikein kunnolla ihottumaan. Lääkäri ei kuitenkaan vielä pitänyt näyttöä riittävänä ja toivoi, että jaksaisimme vielä ainaki vuorokauden sinnitellä Linan kanssa. 


Iltapäivän aikana Lina alkoi pulauttelemaan aika paljon ja pulautuksen lensivät välillä vanhaan tuttuun malliin kaaressa. Samoiten uloste oli täysin löysää. 
Seuraava yö meni kiukkuisen lapsen kanssa, jonka otin viereeni nukkumaan. 

Jäljellä on tuo pieni ihottuma-alue leuassa..

Aamulla lääkäri soitti ja totesi kertomani perusteella altistuksen olevan positiivinen. Saimme diagnoosin - maitoproteiiniallergia. 


Pääsimme heti rasvailemaan neidin poskia ja palasimme maidottomaan ruokavalioon. Mannapuurot ovat menneet isosiskojen suihin! ..jonkin ihmeen takia he halusivat maistaa vauvan ruokaa.. Mutta hyvä, jos maistuu ja tulee käytettyä! 
Lääkärimme oli myös ottanut yhteyttä ravitsemusterapeuttiin, joka tänään soittelikin meille ensi viikolle aikaa. 
Olen todella iloinen, että meille annetaan mahdollisuus käyttää ravitsemusterapeutin palveluita ja opimme varmasti jotain uutta! Tämä on todella hyödyllinen, sillä meillä on R:n kanssa meneillään myös laktoosi-intoleranssiepäily. Muutenkin on kiva kuulla vinkkejä ja saada uusia ideoita.


Tiistaina saimme lääkärintodistuksen Linan allergiasta ja kiikutimme sen oitis KELAan, josta odottelemme uutta kelakorttia. Käsitykseni mukaan tulemme saamaan erityiskorvattavuutta, jonka suuruus on 72% maidon hinnasta. Nutrilon Pepti 2 -maidon hinta on ilman korvausta reilu 43euroa, joten alennus on taivaallinen kukkarolle! 


Vielä joudumme rasvailemaan neidin poskia, tällä hetkellä joka toinen ilta kortisonia, muuten perusrasvaa. Joten olemme aika hyvillä vesillä. Ja kuten kuvistakin näkyy, on neitikin tällä hetkellä todella tyytyväinen!

Olen tässä jo hetken miettinyt blogin Facebookkiin liittämistä, mutta olen sen aina teilannut blogin vähäisen lukijamäärän vuoksi.. Tai ehkä vähättelen itse sitä. Mutta Facebookkiin minun olisi helpompi päivitellä pikakuulumisia täältä sohvan pohjalta.. Mitä mieltä olette?

4 kommenttia

 1. Hyvä, että saitte diagnosin ja Lina pääsee nauttimaan itselleen sopivaa sapuskaa vailla huolta allergiaoireista! :)

  Minä kyllä seuraisin teitä myös facebookin kautta :)

  VastaaPoista
 2. Voi Lina kun on niin suloinen nappisilmä! :)

  VastaaPoista
 3. Ja täältäki heitettiin mammavaaraa haasteella!:D

  VastaaPoista