Meidän maanantai

Kertomus meidän maanantaista.

Neiti heräsi yöllä syömään kolme kertaa, 01:00, 03:22 ja 06:00. Puuduttavaa, sillä Lina kärsii nuhasta ja heräilin itse korjaamaan rohinanenän asentoa ainakin puolen tunnin välein. Muun ajasta taistelin unissani zombeja vastaan, joten olin aika poikki, kun neidin aamuviserrykset kuuluvat pinniksestä kello 08:05.
Tätä ennen olen herättänyt miehen 07:20, joka puolestaan herätti A:n kouluun.
Nostan Linan viereeni makoilemaan ja juttelemaan. En jaksanut vielä aloittaa aamua. Avaan kuitenkin myös makkarinoven, jonka mies on laittanut kiinni noustessaan.
Laitan itse silmät kiinni ja salaa toivon, että niin tekisi Linakin. Turha toivo. Neiti juttelee suljetuille silmilleni niin kovaa, että silmät pitää aukaista. Samalla ovelle pomppaa iloinen R, joka on herännyt ajoissa. Hänellä koulu alkaa vasta kello 10.


Makoilemme Linan kanssa sängyssä, A kyselee jotain koulujuttuja ja alkaa pukemaan 08:30, koulubussi tulee hakemaan pysäkiltä kouluun 08:40. Linakin huutelee siskolle heipat.
Samalla saan tekstiviestin isimieheltä, että pankkikorttini on unohtunut hänen lompakkoonsa. Se siitä aamun Skannsireissusta.

Nousen, laitan hiukset sutturanutturalle ja alamme Linan kanssa pelleilemään. Laitan samalla sängylle valmiiksi kosteussuojan, rasvaputilon ja päivän vaatteet.
Käymme aamupesuilla, jonka jälkeen menen rasvailemaan Linaa sängylle asettelemalleni alustalle. Neiti on kasvanut niin hurjasti, että rasvaukset ovat helpompi tehdä sängyllä kuin hoitopöydällä, jossa neiti vain venkuilisi edes takaisin, hakkaisi päätään yläreunaan ja potkisi jaloilla alareunaa.
Hieron Linaa samalla kuin levitän rasvaa. Neiti nauttii.
Kamalan kauaa en viitsi pientä nuhanenää pitää nakuna ja alankin aika pian rasvauksen jälkeen pukemaan Linaa. Isosisko R tuli pitämään Linalle seuraa ja odottamaan, että äiti tekisi hänelle nutturan.


R on laittanut ystävällisesti vedenkeittimen päälle ja pääsen laittelemaan aamupuuroa.
Syötän Linalle silloin tällöin aamupuuron. Se riippuu hieman neidin virkeystilasta ja siitä ajasta, mitä meillä on käytettävissä. Lina ei suostu syömään kiinteitä, jos on liian väsynyt tai liian nälkäinen. Tänä aamuna hänen korkeutensa on oikein hyvällä puurotuulella. Syötän Linalle kaurapuuroa, johon sekoitan marjasosetta. Linan herkkua.Lina syö hyvällä ruokahalulla. Ruokailun jälkeen pesen Linan suun ja kädet.
Tämän jälkeen hörppään itse ison lasillisen vettä, vielä en ehdi omaa aamupalaa syömään. Laitan Linalle maidot tuttipulloihin ja jääkaappiin , sillä on paljon helpompaa ottaa valmis pullo lämmitettäväksi, kun alkaa säätämään niiden kanssa, kun neiti huutaa sylissä.
Lina ei suostu juomaan maitoaan heti puuron jälkeen, joten juttelemme hetken ennen maidon lämmittämistä. Tämän jälkeen maitoa menee alas 40ml. Röyhtäisy, puklu.

R huutelee eteisestä heippoja klo 09:30. Kysyn, että onko hänellä pipa, hanskat ja kaulahuivi. Vastaus on pikainen "joo" ja ovi aukeaa. Nousen äkkiä perään ja huudan, että odottaa hetken. Ei sillä neidillä mitään kaulahuiveja ollut, pipasta ja hanskoista puhumattakaan. Vastaus "No mä unohdin".
Lina vääntää aamukakkaa samalla, kun minä katson, että R saa asiaankuuluvan varustuksen päällensä. Toivotamme siskolle hyvät koulupäivät ja menemme vaihtamaan vaippaa.
Vien vaipan roskikseen ja siihen keittiön matolle neiti päättää heittää päivän toiset puklut. Ihanaa puuromarjasoseoksennusta. Sen saa matosta helposti pois... tai sitten ei.

Laitan Linan lattialle hetkeksi, avaan tietokoneen. Neiti kääntyy heti vatsalleen. Hetken kuluttua huomaan, että Lina on kulkenut ympyrää napansa ympäri. Ekaa kertaa!!Sitten alkaa huuto. Tyhmää olla yksin lattialla.

Päikkäriaika tulee kello 10:00. Nukutan Linan sylissä, neiti nukahtaakin heti ja siirrän hänet omaan sänkyyn jatkamaan unia.
Nyt on äipän aamupala-aika. Otan teetä ja activia-jogurtin. Selailen koneella facebookin ja bloggerin. Sitten pakolliset horoskoopit Iltalehdestä ja Ilta-Sanomista. En usko niihin, mutta ne on aina pakko lukea :D Tämän jälkeen uutiset.
Ehdin myös laittamaan pesukoneen päälle ja ottamaan kuivat pyykit pois narulta, kun neiti herää ruhtinaallisilta 40min unilta kello 10:40. Ennätys.

Lina lepäilee vielä hetken rauhallisesti äiskän sylissä, kunnes menojalka alkaa vipattaan ja laitan Linan lattialle. Lattialla Lina kääntyy aina heti mahalleen. Hain pyykit koneesta ja humps, neiti kääntyikin mahalta selälleen! Ekaa kertaa!! Tämä onkin joku ekojen kertojen päivä!

Laitan Linan keittiöön istumaan Bumboon ja alan itse samalla tyhjentämään ja täyttämään astianpesukonetta. Lina löytää Bumbossa istuessaan aina varpaansa ja kovaääninen juttelu tiikerisukille alkaa.Täytettyäni koneen alan lämmittämään Linalle kanaa ja riisiä, johon sekoitan vielä erikseen lisää kasviksia. Ruoka menee alas nopsaan.
Laitan itselleni kananmunia kiehumaan ja odottelen hetken ennen kuin alan syöttämään Linalle maitoa. Odottelun aikana soittaakin isimies ja kyselee meidän kuulumisia, harvinaista herkkua. Lina juo vielä 60ml maitoa. 
Röyhyä ei kuulu, joten mennään vaihtamaan vaippa. Takaisin olkkarissa ja sieltähän se röyhy tuleekin, mukanaan hikka ja kasa pikkupukluja. Harso menee vaihtoon.

Uhkarohkeasti laitan Linan lattialle juttelemaan lampun kanssa. Kyllä, kattolamppu on jotain niiin ihmeellistä.
Syön itse kananmunan ja juon lasillisen laimennettua appelsiinimehua.

Laittelen taas pyykkejä kuivumaan, kunnes Lina hermostuu lattialla oloon. Taitaa flunssa painaa pientä ja otan Linan syliin nukkumaan kello 12:15. Samalla alan rustailemaan kauppalistaa.
Siirrän neidin omaan sänkyynsä ja pääsen itse pesemään hampaita ja laittamaan hiuksia hieman inhimillisempään kuosiin.


Lina herää kello 12:45. Jutellaan hetki. Neiti nostaa kauhean metelin 13:20, joten otetaan ja lämmitetään maitoa jääkaapista. Samaan aikaan A tulee koulusta ja alkaa tekemään läksyjä.
Maitoa menee 60ml. Röyhy, muttei puklua. Sitten alkaa suuri juttelutuokio Linan ja Linan oikean käden välillä. Kädet on jänniä.
Käydään kyselemässä siskon päivästä ja vaihdetaan kakkavaippa. Samalla menee puklun ja kuolan likastuttamat vaatteet vaihtoon.

14:10 neiti simahtaa syliin kauhean huudon jälkeen. Saan syötyä omenan.
Isimies soittelee, että on päässyt töistä. Selailen koneella hetken ja laitan sitten loput pyykeistä kuivumaan. Katson keittiön tiskipöytää ja totean mielessäni, etten jaksa alkaa kolistelemaan puhtainen astioiden kanssa, jotta saisin loputkin astiat pesuun. Laiska.

R tulee kotiin 14:20, tarkistan hänen läksynsä ja laitan itseäni kuntoon, jotta voin lähteä kauppaan, kun mies tulee kotiin pankkikorttini kanssa. Isommat tytöt vetelevät välipalaa naamaan.

14:40 Lina herää huutaen, eikä meinaa millään rauhoittua. Taisi olla pahat unet.
Meillä lähtee bussi Skanssiin 15:35, joten alan syöttämään neidille hedelmäsosetta jo ennen varsinaista ruoka-aikaa. Isimies tulee kotiin kolmen aikoihin ja hän antaa Linalle maidon. Puen päälleni ja laitan Linan kuntoon. Lähdemme Skanssin Citymarkettiin.


Unohdin täysin, että  Skanssissa on Skanssiaiset, liikaa ihmisiä minun makuuni ja lähes juoksen Skanssin läpi Cittariin. Äkkiä kauppalistan mukaiset ruoat koppaan ja ulos. Kävelen Linan (ja varmaan 7kg painavan repun) kanssa kotiin. Ulkona on aivan ihana lenkkeilykeli!

Kotimatkalla törmäämme isimieheen, joka pyöräilee meitä vastaan salilta. Menemme loppumatkan yhdessä. Kotona riisun Linan ja itseni, laitan ruoat jääkaappiin ja kiiruhdan suihkuun.
Suihkun jälkeen soitan tytöille ja kyselen, missä he menevät. En saa heitä tulemaan kotiin syömään, eikä se tänään oikeastaan haittaakaan. Yleensä meillä on yhteinen ruoka-aika, jolloin kaikki ovat kotona, mutta tänään on "syödään sitä, mitä kaapista saa kasaan" -päivä (eli teen vähän kaikkien jämistä jotain syötävää), niin ei ole yhteistä ruokaa.
Lina juo 50ml maitoa, vaihdetaan vaippa. 
Alan tekemään miehelle ja itselleni ruokaa. Kumpainenkin syömme omaa ruokaamme. Minulla on lautasella kanan maustamaton rintafile ja vuohenjuustosalaattia. Miehelle tein nakeista ja eilen keitetyistä perunoista pyttipannun. Kun vertaan lautasiamme, ei minua haittaa pätkääkään olla dietillä - kauhea mättölautanen miehellä, yh.

Ruoan jälkeen istun hetken Linan kanssa sohvalla, kunnes alan tekemään hänelle iltapuuroa, kello 19:00. 
Syötän Linan, jonka jälkeen isimies tekee Linan kanssa iltapesut. Itse alan kirjoittamaan A:n puolesta syntymäpäiväkutsuja, jotka pitää antaa tällä viikolla hänen kavereilleen, sillä synttärit ovat jo ensi viikolla. 


Iltapesujen ja rasvailujen jälkeen lämmitän Linalle maitoa, jonka isimies antaa. Tämän jälkeen otan Linan omaan syliin ja yritän saada tyttöä nukkumaan. 
Viime aikoina illat ja unensaanti on ollut yhtä huutoa. Tämä ilta ei ole yhtään poikkeus. Kauhea huuto alkaa jo, kun Lina näkee tyynyn, jolle aion hänet laskea. 

Sydäntäsärkevää huutoa jatkuu niin kauan, kunnes alamme tekemään erilaisia temppuja - kävelyä pitkin kämppää, juttelua ja naureskelua, uudelleen maitoa. Mutta sitten taas, kun tyyny vilahtaa silmäkulmassa, alkaa huuto. 

Kello on nyt 21:00. Isimies sai Linan sänkyyn tällä sekunnilla. Äiti saa ehkä katsoa Erilaiset Äidit rauhassa, ehkä ei. Oli miten oli, otan ison mukillisen vihreää teetä ja istun ensimmäistä kertaa alas ja vietän omaa aikaa. 

Oikein ihanaa alkanutta viikkoa teille <3  4 kommenttia

 1. Hulinaa. Mutta silti jotenkin onnellisen oloista. Tuo pikkuvauva-aika on kyllä niin hektistä. Itseä hieman mietityttää miten paljon tuleva vauva sotkee meidän rentoa rutiinia, mikä täällä nykyään päivisin vallitsee. Mut päivä kerrallaan, se on mun motto.
  Teidän pikkuneiti on kyllä niin suloinen.
  Meilläkin on muuten kolme tyttöä ja nyt on ensimmäinen poika tulossa. Aika jännää koko perheen mielestä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :)
  Päivä kerrallaan kannattaakin mennä! Eikä kannata turhaan murehtiä tulevaa, kyllä asiat löytävät aina oman lokeronsa :)

  Teillä onkin sitten jännät paikat edessä!! Kolmen tytön jälkeen poika on todella iso muutos, ainakin omasta mielestäni. Kun oon tottunut näihin vaaleanpunaisiin unelmiin ja herkkiiin neiteihin :D
  Onnea odotukseen!

  VastaaPoista
 3. Kappas,me asutaan samoilla kulmilla ;) Ihan vaan päättelin noista ulkokuvista,samoja reittejä mekin kävellään :)

  VastaaPoista
 4. Hauska juttu :)

  Täällä on kyllä paljon vaunuilijoita! Pitää alkaa pitään silmät auki enemmän, kun liikkuu ;)

  VastaaPoista