Lisätutkimuksia

Käväsimme tänäaamuna vauvan kanssa lasten- ja nuorten poliklinikalla, syynä ongelmat pulauttelun kanssa.
Käynti oli oikein mukava! Baby pysyi ihmeen rauhallisena ja antoi lääkärin tutkia (lääkäri tietty kehui vauvaa esimerkkitapaukseksi ja äiti huokui ylpeyttä ^__^ ) ja ennen kaikkea lääkäri oli erittäin mukava! Pelkäsin alkuun, että vastassa on joku, joka ei usko, että vauva pulauttelisi epänormaalin paljon ja joutuisimme lähtemään kotiin ilman mitään jatkotutkimuksia. Saimme kuitenkin heti huomiselle ajan TYKSiin ylävatsan ultraääneen ja lääkärin soittoajan torstaille. Joten homma toimii!! 

Huomisessa ultrassa katsotaan mahaportin sulkijalihas (korjatkaa, jos olen väärässä) ja poissuljetaan sen toimintahäiriöt. Jos ultrasta ei löydetä mitään erikoista, aletaan tutkimaan mahdollista refluksia tai allergioita. 

Olen niin onnellinen, että asiat kerrankin hoituvat sujuvasti ja meillä on aivan ihana lääkäri! Tälläistä luksusta ei odotusaikana saanut kokea ehkä kuin kerran.. Mutta ymmärtäähän sen, että kyse on pienestä vauvasta, jolla on vaiva, joka haittaa vauvaa, niin se halutaan tutkia.

Saimme kotiläksyksi röyhtäyttää vauva jokaisen syötön jälkeen, jotta vatsaan ei kertyisi ilmaa. Röyhtäytämme niin kauan, että röyhy tulee (ja/tai puklu). 

Huomenna taas tiedämme enemmän!

4 kommenttia

 1. Hyvä että asiaa tutkitaan :)
  Minä oon aina röyhtäyttänyt vaavin syötön jälkee.. En tiennytkään etteikö se olisi tarpeellista?

  VastaaPoista
 2. Me luovuttiin siitä jossain vaiheessa sen takia, kun vauva ei röyhtässyt, vaan pulautti suurimman osan ruoasta pois.. Meidän vauva ei oikein osaa röyhtäistä. Nyt tämä lääkäri neuvoi meille, miten alamme opettamaan vauvaa röyhtäisemään :)

  VastaaPoista
 3. Hei, eksyin lukemaan blogiasi, kun googlasin refluksista. Millaisia röyhtäytysohjeita lääkäriltä saitte? Me epäilemme 1kk pojallamme jonkinasteista refluksia. Poika puklaa oksennuksen hajuista puklua parinkin tunnin päästä ruokailusta ja nieleskelee paljon. Röyhtäisyt myös joskus saavat itkun aikaiseksi. Kotikonsteista meillä on jo käytössä pinniksen päädyn korotus ja imetyksen jälkeen pidämme pystyssä parikymmentä minuuttia. Nyt saimme myös Gavisconiin reseptin ja sitä on pari päivää testattu.

  VastaaPoista
 4. Me saatiin röyhtäytysohjeina sellaset, että vauva pitää röyhtäyttää jokaisen syötön jälkeen, nostetaan olalle niin, että pää on reilusti olan yli, rintakehä jää juuri olan päälle (ei vatsa). Päätä pitää tukea ja toisella kädellä taputellaan pyllyä. Näin käppäillään ympäri kämppää ainakin 10min kerrallaan, että röyhy tulisi. Jos röyhtäisy tulee aikaisemmin, niin hieno homma. Jos tulee puklu röyhyn sijaan, niin röyhtäytystä ei tarvitse jatkaa, vaan pulautus ajaa röyhyn sijaa.
  Tämä tehdään siis aina, kun vauva on syönyt, myös yöllä. Ennen pitkää vauva oppii röyhtäisemään jo, kun se nostetaan olalle, ettei tarvitse steppailla edes takaisin.

  Meillä on röyhtäyttäminen ja Gaviscon auttanut todella paljon! Itku ja kitinä ylösnousevasta maidosta on jäänyt 90%sesti pois ja vauva on todella paljon tyytyväisempi! Myös isoimmat puklut ovat historiaa, joskin kaaripulautuksia tulee edelleen, mutta huomattavasti vähemmän.

  Toivottavasti teilläkin pikkuisen olo helppaa pian! :)

  VastaaPoista