Vauva-arkeaAh. Syy, miksi en enää ehdi postailemaan niin usein, kun haluaisin on varmaankin aika ilmeinen - vauva. Mutta parempi syy on myös se, että olen huomannut tekeväni kaiken itse, yksin. Meitä on siis kuitenkin kaksi aikuista kotona 24/7 ja silti minusta tuntuu, että vieläkin päävastuu kaikesta on minulla. Siivoan, pesen pyykkiä, hoidan vauvan, teen ruoat ja muutenkin pidän kaiken hyppysissäni samalla kun isimies... Nukkuu, pelaa jalkapalloa, katsoo telkkaria tai on jossain muualla. Joten eivät ne nallekarkit täällä(kään) mene ihan tasan. Mutta olen ainakin toistaiseksi tyytyväinen, sillä en jaksa alkaa marisemaan, koska se taas johtaa aika pian siihen, että saan tosiaan olla yksin. Miehellä on viime aikoina ollut pinna ihmeen kireellä.. Johtunee kai liian hyvistä yöunista :D 

Tytsy on nyt tänään 2 viikkoa ja 6 päivää vanha. Tuo aika on mennyt hyvin nopeaa ja minusta tuntuu jo nyt, etten muista siitä mitään. Välillä on hyviä päiviä ja sitten on niitä, kun vauvan mahaa kipristää ja sillä on huono olla ja mikään ei suju niin kuin pitäisi.
Päivisin neiti ei enää oikein tahdo nukkua. Aamulla hän heräilee viimeistään kymmenen-yhdentoista aikoihin, eikä enää oikein tahdo mennä nukkumaan ja sellainen pieni ähinä on päällä koko ajan. Vaunuissa neiti nukkuisi oikein hyvin, mutten yksin pääse täältä luhtitalon 2. kerroksesta oikein minnekään. Tai sitten se on laiskuutta. Pieniä päikkäreitä pitkin päivää, kunnes neiti ottaa pidemmät unet iltapäivällä. Ennen kuin alkaa iltaähinät. 

Onko muillakin vauvoilla vaikeuksia saada iltaisin unen päästä kiinni?

Meillä meinaan on aikamoinen unishow. Se kestää jostain klo 19-20 aina klo 23 saakka. Kauhea ähinä, kitinä ja mikään ei ole oikein hyvin, ellei tissi ole suussa. Mutta sitten kun sitä tissiä on tankattu liikaa, niin tulee puklujakin liikaa, ainakin äidin mielestä. Kun vauva on väsynyt, niin se ei oikein tahdo saada unesta kiinni. Sitten täällä lauletaan, kierrellään pitkin kämppää, tissitellään, heilutellaan sitteriä ja tehdään kaikenlaisia taikatemppuja. Kunnes neiti nukahtaa. Sitten nukahtaa äitikin. 
Yöllä vauva nukkuu yleensä ensin hyvät 3-4h unet, jonka jälkeen syö, menee takaisin nukkumaan ja herää taas 2-3h päästä syömään. Yöt menee pääasiallisesti hyvin, mutta sitten on niitä öitä, kun mikään ei mene putkeen. Onneksi niitä ei enää ole paljoa, kop kop. Mutta öisin olisi joskus kiva saada tukea toisesta aikuisesta, mutta meillä mies ei herää mihinkään vauvan ähinään. Vauva kun ei itke kunnolla, joten ääntely on pientä ähisemistä, johon itse herään heti, mutta miestä saa motata nyrkillä ennen kuin hän herää... Enkä enää jaksa häntä herätellä. Mutta kyllä se niinä öinä, kun itse saa nukuttua sen pari tuntia, suoraan sanottuna vituttaa katsella, kun toinen nukkuu sikeään ja tyytyväisenä. 

Mutta olen enemmän kuin onnellinen. Katselen välillä päivisin pientä nukkuvaa nyyttiä ja mietin kuinka onnekas olen. Ja hymy pieneltä pelastaa koko maailman! Viis vähistä yöunista, puklunhajusista vaatteista, ränsistyneen näköisestä mammasta - kun on tuollainen ihme olemassa. 

Koitan jatkossa ottaa enemmän vähän "äidin omaa aikaa" ja postailla tänne tiheämmin. 

Oikein hyvää alkanutta viikkoa kaikille!! :)8 kommenttia

 1. Ihana lukea tällaisia kokemuksia minkälaista se arki on vauavn kanssa!:) Vaikkei se aina olisi niin ihanaa. Nauroin tuolel "ellei ole tissi suussa", kuulosti ihan minun mieheltä. Mikään ei ole hyvin ellei ole tissi suussa hahahaha :D

  VastaaPoista
 2. Vitsit miten valloittava pikku neiti <3 ihana tukka !!

  VastaaPoista
 3. Iso vertaistukihali täältä! Täällä pieni neiti nyt tasan kuukauden ja illat on juuri tuota mitä kirjoitit. Neiti on oppinut nukahtamaan iltaisin (ja melkein muutenkin) vain tissille ja pulassa ollaan. Illat aika tuskaa. Esikoinen nukahtaa nykyään vasta 22 aikaan ja sit jatkuu ralli pienen kanssa. Yöllä heräilee molemmat, mies hoitaa esikoisen, minä vauvan, öisin siis.

  Vaunuissa nukutaan hyvin, sisällä ei oikein... Kokeile joskus vaunuja sisällä ja puet lapsen niinkuin ulos ja avaat esim. ikkunan. Nukkuisiko paremmin? Kaikki keinot sallittu :)

  Luin eilen (jälleen kerran) unihiekkaa etsimässä kirjaa unesta ja naurettiin miehen kanssa ääneen. Kaksi viikkoinen pitäisi jo tyyliin rytmittää päivään ja vauva vaan nukahtaa kun sen jättää sänkyyn. Tääl ei saa edes nukkuvaa siirrettyä salaa sänkyyn ja kamalaa huutoa jos yrittää silitellä ja hyräillä tutin kera omaan sänkyyn.

  Tsemppiä sinne! jaellaan hyviä niksejä puolin sun toisin jos sellasia keksitään ;)

  (http://ihanankarmea.blogspot.fi)

  VastaaPoista
 4. Täällä istuu viereisellä sohvalla yleensä hyvin kateellisen näköinen mies tuijottaen, kun vauva saa tissiä ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitosta :) Hän on kyllä suloisuuden ilmentymä - ainakin äidin (ja muun perheen) mielestä ;)

  Tukkaa on kyllä ja se vain kasvaa! Vitsailinkin kampaajalleni, joka tulee sunnuntaina laittamaan perheen hiukset kuntoon, että täällä olisi myös viides pää jo parturoitavaksi :D

  VastaaPoista
 6. Eli emme ole yksin!! "ihanaa!" :D
  Tuo on kyllä aika iso ongelma, ettei vauva nukahda muuten kuin tissille. Meillä on myös juuri näin. Joskus koitan huijata tutin kanssa, muttei se tietenkään onnistu... Tutti on muutenkin vähän sellainen "jos vauva on tarpeeksi uninen, niin se huolii sen" juttu. Se ei meillä oikein maistu.

  Meillä on täällä niinkin ihanat oltavat, että asunnon ympärillä pörrää iso parvi ampiaisia (eikä mitään pieniä, vaan 2-3cm kokoisia jättiläisiä!), emmekä ole kevään aikana pystyneet edes tuulettamaan kotona, sillä ne tuppaavat tulemaan sisälle. Joten ikkunat pysyvät kiinni :(
  Vaunuja olen kyllä harkinnut, että josko niillä kiertäisi kämppää ja nukuttaisi vauvaa :D

  Meillä onneksi isommat ovat sen verran isoja, että nukkuvat hyvin yksinään. Teillä on "hieman" hankalampi tilanne :(

  Tsemppiä teillekin! Kai tämä vaihe joskus loppuu ja unten maille päästään muutenkin kuin ison shown kanssa!

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus :)

  Meidän vauveli (ikää 2vk 4pv) käy yleensä iltaisin nukkumaan ihan hyvin. Ollaan koitettu luoda selkeää rytmiä, ja se tuntuu auttavan. Meillä nukkumaan mennään yleensä klo 22 maissa ja uni tulee nykyisin ihan hyvin. Kun massu on täynnä maitoa ja muutenkin hyvä olla, niin tuhinahan on sitten tulos ;) Mutta on meilläkin ollut tässä joitakin iltoja, että tissi suussa on vaan hyvä olla... Ja siihen ei sitten auta muu kuin se tissi.

  Aurinkoisia vauvapäiviä <3

  Pörrösukka (wwww.porrosukka.blogspot.com)

  VastaaPoista
 8. Täällä myös sama "ongelma" ,ei tuu kirjotettuu blogia enää oikee koska aina on kiire,jotain muuta menoo,ei kerkee tai jaksa . jos sitte alottaa kirjottamaan nii tietysti vauva herää ja siihe loppuu se kirjottelu (meillä siis kuukauden ikänen tyttö ei aina viihdy yksin sitterissä,toisinsanoen aina kun äitillä olis jotain muuta tekemistä) :D

  VastaaPoista