Pulautuksia

Ongelman nimi : pulautukset. 

Meillä vauva pulauttelee aivan järjettömän paljon. Eikä mitään pikku pukluja, joita kaikilla vauvoilla varmasti tulee ruokailun jälkeen ja sillon tällön, vaan meillä puklut lentävät kaaressa helposti 10cm ja sitä tulee niin suusta kuin nenästäkin. Sitä tulee heti ruokailun jälkeen tai sitten ihan koska tahansa. Ajalla ei niin väliä ole, mutta määrä on joka kerta suuri. Tissillä saadaan välillä raivareita ja tissin kanssa leikitään niin, että siinä turhautuu niin äiti kuin lapsikin. Syötön aikana vauva vetää helposti henkeen, eli alkaa kauhea yskiminen ja vauva onkin aika tukkoisen kuuloinen, krohiseva.
Olemme korottaneet neidin pinnasängyn päätyä, jotta se helpottaisi asiaa. Ehkä nyt hän viihtyy paremmin omassa sängyssä, jossa ei ennen oikein uni tahtonut tulla. Mutta pukluja tulee silti. Ruoka ei tahdo oikein pysyä alhaalla ja selvästi se haittaa vauvaakin. Hän on alkanut kitisemään ja huomaan, että ruoan nouseminen aiheuttaa kipua. Me emme voi pitää vauvaa vatsallaan ollenkaan, sillä se nostaa ruoan heti ylös, eikä neiti oikein edes siitä asennosta piittää. Varmaankin juuri sen kivuliaisuuden takia. 
Röyhtäyttäminen ei oikein auta, sillä jos yritän röyhtäyttää vauvaa, niin tuloksena on mikäs muukaan kuin pulautus.

Soitin tästä asiasta neuvolaan tiistaina, kun maanantai-ilta meni siihen, että sain vaihtaa vaatteet neidiltä 5-6 kertaa ja talosta loppuivat niin puklurätit kuin paperikin vauvan pulautuksia siivotessa. Neuvolan terkkarin mielestä tämä oli ihan normaalia...... Voin tässä vaiheessa jo sanoa kolmen lapsen äitinä, että tämä määrä pulautuksia ja siitä johtuva haitta vauvalle ei ole normaalia. Mutta tyydyn siihen, että meillä on ensi viikolla 1kk lääkärintarkastus ja otan asian puheeksi silloin. 
Alkoipahan taas ketuttamaan oman terkkarin vähättelevyys. Samaa koin jo raskausaikana. Ei tee pahemmin mieli soitella enää ja kysellä neuvoja. 

Olen siis aika varma, että meidän neiti sairastaa refluksitautia. Oireisto löytyy mm. täältä.
Meillä oireet täyttyvät täysin ja epäilen ehkä tätä myös sen vuoksi, että itselläni on refluksitauti ja osaan poimia ne oireet ja tiedän sen tunteen, mitä vauvalla ehkä on. 

Tavoitteena nyt on pärjätä kotikonstein vielä yksi viikko ja saada ensi torstaina jonkinmoista apua. Tilanne on tällä hetkellä aika hankala. Onneksi vaiva on kuitenkin pysynyt suht lievänä, sillä vauva ei sentään huuda täyttä kurkkua koko päivää.. vielä.

6 kommenttia

 1. Mulla tuli kanssa mieleen fefluksi tosta. Meijän Samu puklasi (hällä ei siis kuitenkaan refluksia) paljon. Masukipuja oli silloin paljon ja puklut tuli kaaressa, välillä tuntui, että jäikö siihen ipanaan ollenkaan maitoa. Mutta isimies vauvana sama homma, eli en tiiä oliko toikin sitten jotenkin perinnöllistä...

  VastaaPoista
 2. Meillä oli tän kolmannen kanssa samaa ongelmaa, mutta onneksi helpottui itsestään parikuisena.

  Oletteko kokeilleet Nutriton-maidonsakeuttajaa, jota saa apteekeista ilman reseptiä? Meille suositeltiin sitä neuvolasta (terkkari otti onneksi ongelman ihan tosissaan), kuulemma refluksitautiinkin sitä testataan ennen varsinaisia lääkkeitä, eli vois kokeilla vaikka jo ennen neuvolaakin (näin meille terkka neuvoi). Se on siis jauhetta, jota annetaan maitoon sekoitettuna kerran tai kahdesti päivässä ja se tekee vatsaan päätyvästä maidosta sakeampaa, jolloin se ei niin helposti tule ylös.

  VastaaPoista
 3. Voi että, toivottavasti ei ole refluksi! Vaikka aika vahvasti siltä kuullostaa. Mua närästää ihan hirveästi tällähetkellä joten inhottavaa edes ajatella pienellä sitä oloa :/

  VastaaPoista
 4. Meillä vauva puklaili ja paljon.. ei onneksi ollut missään vaiheessa kivulias. Reipas puklailu johtui todennäköisesti siitä, että minulla maitoa on tullut reippaasti ja neiti on välillä ollut hätää kärsimässä. Ja neiti oli melkoinen nautiskelija ja varmaan veteli maitoa vähän yli omien tarpeidensa, kun kerran sitä oli tarjolla. Röyhäyttäminen auttoi, vaikka aika usein tästä seurasikin pulautus. Onneksi pulauttelu väheni huomattavasti, kun alettiin syömään kiinteitä. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 5. Ei kuulosta ihan normaalilta vaan mullakin tuli mieleen refluksi. Mutta toivotaan, että teillä on osaava lääkäri neuvolassa ja saatte apua asiaan. Voimia!

  VastaaPoista
 6. Tänään on tilannetta hieman rauhoittanut, että olen pitänyt syöttöjen välillä vähintään 2h taukoa. Mutta nyt illalla tietty neiti ei saanut omasta mielestään ruokaa tarpeeksi ja parin syötön välille tuli vain tunti, jonka jälkeen pulauttelu ja itku alkoi :(
  Oikein kuului kuinka ruokatorvesta nousi ruokaa ja neidin naama oli tuskainen. Itkustelu kesti reilu tunnin ja saimme onneksi tytön rauhoitettua unten maille.. Toivottavasti hän saa nukuttua ensi yön hyvin.

  Pitää alkaa kokeilemaan eri keinoja pulauttelun vähentämiseksi. Luin myös, että sitä voi aiheuttaa ruoka-aineallergiat, joten minun ruokailunikin joutuu tiukempaan syyniin..

  VastaaPoista